Turism för funktionshindrade

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Samhället idag är inte tillräckligt tillgängligt för personer med funktionshinder. När det gäller turism är det ännu värre då dagens turismbransch inte ser funktionshindrade som en målgrupp, vilket leder till att de ansvariga inte tillgängliggör sina turistiska besöksmål tillräckligt mycket.

Idag har drygt en miljon av Sveriges befolkning något funktionshinder. Detta innebär alltså att dessa människor har särskilda behov när det gäller resande och är beroende av att ett besöksmål är tillräckligt tillgängligt för att de ska kunna göra ett besök på platsen.

Details

Har du jobbat inom resor och kommunikation, eller inom vård och omsorg? Starta ett reseföretag som erbjuder resor för personer med funktionshinder. Resor som är noggrant planerade och särskilt anpassade till målgruppen.

Din erfarenhet av branschen är en direkt avgörande styrka. Att ge god service till funktionshindrade resenärer, varav vissa kan vara gravt handikappade, kräver kunskap och professionalism, känslighet, och en stor medkänsla. Du kommer också behöva behärska senaste tekniken inom bokningssystem och it lösningar.

Affärsidé

Du säljer paketresor och upplevelser som är anpassade för främst individer med vård och assistans behov. Du tillhandahåller även assistanstjänster i samband med resor för personer med olika typer av funktionshinder och förutom vård erbjuder upplevelser, aktiviteter och frihets känsla.

Målgruppen är personer med specifika behov, anhöriga samt brukarens assistenter, föreningar inom olika nivåer av funktionshinder, samt kommuner och landsting.

Innan du börjar

För att komma i gång och utveckla dina resepaket och tjänster måste du först studera marknaden och efterfrågan - och framför allt lära känna dina blivande kunder. När vill de resa, var reser de, hur bokar de sin semester? Vad är den genomsnittliga längden på deras besök, vilka typer av aktiviteter föredrar de? Vilka är speciella krav? Hur kan de resa till din destination?

När du har undersökt dina marknader är det dags att utveckla dina reseerbjudanden. Använd resultatet av din marknadsundersökning för att bestämma resemålen, marknadsföring och prissättning. Du kommer att behöva ta hänsyn till de aktiviteter som tilltalar din målgrupp. Försök skapa en turistpaket som är unikt på marknaden.

Beroende på vilken typ av turismverksamhet du vill satsa i, kan du ofta kombinera flera tjänster och komponenter - såsom boende, aktiviteter, sevärdheter, mat och transporter - för att skapa en mängd olika intressanta och unika förslag. Så få som två komponenter kan göra ett paket. Paketet kan vara från en timme till flera dagar.

Så går det till

Ditt mål är att den som reser ska få en oförglömlig upplevelse och detta utan att behöva oroa sig över praktiska detaljer. Du levererar och tar hand om alla tjänster - transport, hotell, måltider, etc. och ger detaljerade beskrivningar som anges i resepaketet. Funktionshindrade som kräver personlig vård måste komma fram med en heltid personlig vårdgivare.

Funktionshindrade som kan hantera resan självständigt måste ta hänsyn till att de måste klara sig själva i samband med boende och aktiviteter under hela turnén. En del hotellen är godkända efter lokal standard och ibland blir det svårt garantera tillgång till hotellets alla faciliteter.

Turism fr funktionshindrade bild

Din utmaning är att förvandla det omöjliga till det möjliga. Dina turistmål som du väljer säkerställer fullständig tillgänglighet, unika upplevelser, spännande och olika aktiviteter. Du gör allt för att säkerställa en trevlig rundtur. Alla problem som riskerar att utvecklas på vägen - tekniska missöden, hälsoproblem, emotionella tillstånd, etc. - behandlas omedelbart. Din inställning är professionell och medkännande, som kombinerar funktionalitet med förståelse och stöd.

På dessa resor följer du eller någon annan från ditt team med under hela resan och ser till att resenärerna får en behaglig resa och du sköter allt det praktiska. Det enda resenären behöver göra är att njuta av semestern. Du som researrangör tar hand om bagage under resan och under längre resor hjälper du även resenärerna att ta sig till toaletter och när de behöver sträcka på kroppen. Dessa resor görs oftast i små grupper så att resenärerna ska få den bästa möjliga kvalitén och hjälpen.

I resan kan ingå olika evenemang - båtresor, utflykter, sportaktiviteter, segling, kulturella inslag med museibesök, hantverk, teater, dans, musik och många andra attraktiva upplevelser. Boendet och arrangemangen blir anpassade efter kundens behov, bekvämlighet enligt all inklusive modellen.

Marknadsföring

Turismen är en kreativ bransch. Det handlar om att skapa minnesvärda upplevelser för besökaren, och göra deras semester drömmar. Det som din byrå lägger störst tyngdpunkt är service, trygghet och upplevelser. Du erbjuder människor med funktionshinder att resa till platser som de drömt om men inte kunnat resa till p.g.a. olika problem som t.ex. dålig tillgänglighet. Dessa människor kan nu med hjälp av ditt företag åka till paradisstränder, till klippiga berg och uppleva allt från berömmelse och rikedom till nostalgi och finkultur.

Marknadsför din byrå genom personliga besök, genom utskick och broschyrer, kontaktnät. Dina kunder är även landsting, kommuner, föreningar, organisationer inom funktionshinder och anhöriga. Turismen är en bransch som är beroende av samverkan och partnerskap. Samarbeta med andra resebyråer och turistföretag. Använd egen webbsida, länkar och andra på internet förekommande forum. Du kan också erbjuda vidare tjänster som ex. rekrytering av arbetskraft.

Prissättning

Det är viktigt att prissätta dina produkter och tjänster rätt så att du blir konkurrenskraftig och lockar till sig kunder och turistföretag, men samtidigt att din verksamhet genererar tillräckliga inkomster. Att marknadsföra ditt turismföretag kommer sannolikt kräva stöd för researrangörer och andra resebyråer. För att få dem sälja dina resor var beredd att betala dem en provision. Du måste räkna in de provisionerna i dina priser innan du sätter egna slutkundpriser.

Resa med funktionshinder

Alla flygbolag har av säkerhetsskäl regler gällande hur många funktionshindrade som kan resa med samma flyg. Som resenär är det viktigt att man informerar turistorganisatör vid bokning om eventuellt funktionshinder.

På många resmål kan det vara kuperat med begränsad framkomlighet, exempelvis höga trottoarkanter, och att det kan saknas ramp till strand och restauranger. Dessutom är sällan offentliga toaletter handikappanpassade.

Detta gäller även dem med funktionshinder som helt eller delvis klarar sig själv både vid ombordstigning och avstigning, och dem som har med sig egen ledsagare. Till funktionshindrade räknas även döva, blinda, psykiskt funktionshindrade eller personer som på grund av ålder eller sjukdom kan ha problem med att ta sig ombord på och av flyget. En passagerare räknas som funktionshindrad om han/hon inte kan ta sig till en nödutgång snabbt och utan hjälp. 


Features

Location:

Attachments

Size: 199.04 KB Extension: application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image