Medicinsk turism

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Allt fler reser för att få medicinsk vård i ett annat land och många utländska orter har blivit populära resmål för medicinsk turism de senaste åren. Generellt är kvaliteten på vården man kan få i de länderna upp till nivå med den man kan få i västländerna.

Details

Med avancerad teknik, bekvämt boende, bra försäkring och välkända läkare erbjuder utländska sjukhus och kliniker idag en mycket bra sjukvårdsinrättning för sina patienter eller snarare deras gäster från utlandet.

Det finns en marknad för pålitliga resebyråer specialiserade på sjukresor. Om du har en förkärlek för resor och en bra inställning till kundservice, kan du överväga att starta ett företag inom medicinsk turism.

Du kan bli medicinsk förmedlare, starta ett företag och sälja avancerad sjukvård och hälsoundersökningar utomlands utan att själv vara läkare men det är en stor fördel om du har en viss medicinsk kompetens inom valda områden samt någon erfarenhet inom turistbranschen. Denna verksamhet kräver helst en byråägare som till hälften är medicinsk rådgivare och till hälften researrangör, ​​och du bör vilja bära båda hattar om du vill överleva. 

Vad är medicinsk turism?

Medicinsk turism som också kallas sjukresor eller hälsoturism är processen att resa till ett annat land för att få vård av god kvalitet från högutbildade läkare och kirurger till en bråkdel av kostnaden i landet där man bor. Många utländska läkare har specialistutbildning utomlands, särskilt i Europa och är minst lika väl kvalificerade som läkare i västländer. Utöver behandlingar som utförs av välutbildade läkare, kan patienterna också njuta av en underbar semester.

Hälsoundersökningarna pågår under ett antal timmar. Resten är hälsoweekend som kan tillbringas som man själv vill. Mellan behandlingar hinner man med utflykter, promenader och bad. Eller bara sitta och villa på en solstol vid havet. Någon dag eller vecka efter hemkomsten kommer ett mail med den översatta journalen. Får man besked om att något är fel ska man ta upp det med sin ordinarie läkare hemma efteråt.

Priser varierar från klinik till klinik och från land till land. Utländska patienter kan räkna med att betala bara 20-50% för kostnader för behandling, i jämförelse med vad de skulle betala hemma.

Trender

Kostnaden för viktiga medicinska åtgärder har sänt de vanliga människorna på jakt efter prisvärda alternativ. Som ett resultat, har en småindustri vuxit upp: medicinsk turism. Färdigförpackade patientresor med medicinsk vård, resa och boende i länder där vården är billig och köer inte existerar för den som kan betala.

Medicinskt resande går fortfarande väldigt mycket via den vanliga turismen, även om den allt mer ses som en ny möjlighet för turistindustrin. Vissa företag erbjuder tjänster för ett visst land bara, medan andra är kontrakterade med anläggningar över hela världen. Även om ett kontrakt med anläggningar över hela världen kan verka lockande, de som fokuserar på ett enda land, kan vara mer förtrogna med kulturella skillnader, språkbarriärer (om det finns någon), sjukhus och personal på ett personligt sätt, etc. Om de bedriver en del av sin verksamhet från aktuella landet, kan de ha möjlighet att hantera saker mer effektivt också.

Fördelarna med medicinsk turism

Tanken på att resa utomlands för att få medicinsk behandling kan tyckas radikalt för en del människor. Men, medicinsk turism, eller resor till en annan destination speciellt för att få medicinsk behandling, är ingen ny idé. Genom historien och även idag, har medicinsk turism inneburit ett antal fördelar för patienterna.

Kostnadsbesparingar är en viktig anledning. Många medicinska turister kommer från industrialiserade länder i Europa och Asien. Deras nationella försäkringar ofta täcker kostnaderna för deras behandling, men inte för förebyggande åtgärder som ex. hälsoundersökning är. Även med de extra kostnaderna för resor och logi, medicinska procedurer är ofta betydligt billigare i andra länder än de är på hemmaplan om man skulle betala ur egen ficka.

Medicinsk turism ger också större medicinska alternativ för vissa personer, som inte kan få den behandling de önskar i sina egna länder eftersom det inte finns eller är tillåtet att utföras där. Andra reser till medicinska resmålen för att undvika långa väntetider för medicinska procedurer i sina egna länder. Ofta har läkare på sjukhus som specialiserat sig och har fått sin utbildning på väl ansedda västerländska medicinska institutioner. Sjukhusen är också ofta förstklassiga och håller hög standard.

Medicinsk turism är dessutom ofta riktig semester, med spabehandlingar och annan avkoppling för återhämtning. Det finns också den extra fördelen av att låta patienterna att se exotiska delar av världen, som de kanske inte annars någonsin kunna besöka. Dessutom, på grund av de minskade kostnaderna för behandling utomlands, patienter kan ofta ta med familjemedlemmar som kan hjälpa dem i deras återhämtning.

Innan du börjar

Arbeta för en annan byrå innan du startar på egen hand för att få värdefull erfarenhet.

Bekanta dig med dina marknader. Varje nation har sina specialiteter. Indien är känt för hjärta och ortopedisk kirurgi, Ungern är resmål för personer i behov av avancerad tandvård, och Turkiet har snabbt etablerat sig som en ögonoperation mecka. Spanien har ett internationellt rykte för neurokirurgi. Kroatien är känt för sina moderna kliniker. De flesta destinationer gör kosmetiska ingrepp inom plastikkirurgi.

En annan sak som du bör tänka på om du vill starta en medicinsk turism företag är den typ av försäkring du behöver. Försäkring ger dig en känsla av säkerhet när du stöter på problem längs din företagsresa. Du kan söka efter olika försäkringsbolag och se vilka som erbjuder försäkring som ditt företag behöver. Du kan också söka information hos konkurrenter och se deras referenser. Alternativt, om du känner folk som också jobbar inom medicinsk turism, kan du be dem om råd och rekommendationer om de saker som du behöver göra för att driva ditt eget företag.

Hitta utövare och mottagningar

Gör alla nödvändiga bakgrundskontroller. Du bör vara beredd att berätta om anläggningen och dess certifieringar, biografier på läkarna, och möjligen även hänvisa till nöjda patienter. Kolla avgifter hos andra medicinska turistbyråer inom ditt område. De flesta organisatörer erhåller sin ersättning från sjukhusen som de är kontrakterade med, och inte de patienter eller klienter. Dina inkomster kommer från provisioner från hotell, spa och resorts samt ett genomsnitt av 20 procent av kostnaden för varje patients förfarande som betalas av sjukhus eller läkare.

Glöm aldrig den "turism" delen av din verksamhet. Hålla koll på kvaliteten på den vård patienterna får på utländska sjukhus och kliniker är ett stort ansvar, men det är också viktigt att hantera pappersarbete i samband med pass, visum och andra resedokument. Ditt jobb innefattar att hålla kunder nära och rekommendera de bästa restaurangerna, stränder och sevärdheter.

Det är också viktigt att du studerar den aktuella marknaden och tar reda på efterfrågan på den tjänsten som ditt företag kommer att erbjuda eller tillhandahålla. Det bästa sättet att göra detta är genom att söka på nätet och hitta andra liknande tjänster/resor. Kolla om deras kunder varit nöjda med företaget som de använde.

Komma i gång

Din roll är att ge patienten eller klienten en kontakt med lämpligt läkare eller klinik som är specialiserad på det medicinska området som klienten eller patienten behöver. Men jobbet är inte bara begränsat till att ge kunden eller patienten en kontakt med lämpligt sjukhus eller läkare, utan också hitta den mest prisvärda eller billigaste bland tillgängliga alternativ. Eftersom detta är en av de främsta orsakerna till varför klienter eller patienter reser på en medicinsk resa, det är inte bara de anläggningar eller teknik som bidrar till deras beslut utan även priset på den medicinska service som de behöver.

Bestäm hur många kunder du rimligen kan hantera och samtidigt ge förstklassig service till varje av dem, och vilka priser du behöver ha för att täcka dina kostnader och göra en vinst. Få feedback på din affärsplan från erfarna företagare eller turismföretagare.

I områden där det inte finns några licenskrav, kan du ändå ha formell utbildning för att betraktas som en ansedd resebyrå, och försäkringen är ett måste. Be en jurist att utarbeta ett avtal som begränsar ditt ansvar om något skulle gå fel under en patients resa.

Bestäm tjänster och vilka mottagningar kommer att erbjuda högsta kvalitet inom dina hälsoområden och jämför med priser hemma. Du bör ägna mycket tid att forska olika sjukhus, kliniker och kanske till och med gå som patient till dem själv för att se hur det fungerar. Undersök boende och mjuka aktiviteter såsom naturvandringar eller stränder att ligga på när det gäller de medicinska klinikerna du kommer att arbeta med. Se till att anläggningarna är rena, bekväma och handikapp-tillgängliga, och inom en mycket kort avstånd från sjukhuset eller kliniken.

Marknadsföring

En hälsokontrollresa gör man inte när man är sjuk, eller har några symptom, utan för att man är nyfiken på hur kroppen mår. Man vill få veta vad man kan göra innan det är ”för sent”. Många personer särskilt de 50+ vill få reda på sitt hälsotillstånd. Man vill veta om allt är okej. Det ser de ofta som en investering för lång tid framöver.

Marknadsför ditt företag! Du kanske vill rikta dig till särskilda kundgrupper som exempelvis äldre personer eller erbjuda behandlingar inom ett visst medicinskt område. Dessutom kan läkare som känner att de kan lita på dig och att du levererar en god kontinuitet i vården för deras patienter vara en utmärkt källa till remisser.

Se till att alltid vara tillgänglig för dina kunder, 24 timmar om dygnet. De och deras medicinska vårdgivare måste känna sig så bekväma med dig som de gör med sin egen läkare.
Se till att patienter känner till ev. extra kostnader för resor, sjukvård och boende på behandlingsplatser.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image