Shoppingturism

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Köpcentra håller på att gå förbi vanliga turistmål. Factory Outlets, eller fabriksbutiker som de brukar kallas på svenska, är ett amerikanskt fenomen som fått fotfäste i Sverige. Gigantiska shoppinggallerier där rea pågår året runt och som säljer allt från golfklubbor och klockor till hattar och bomullsskjortor. Konceptet kan sammanfattas som försäljning av tidigare säsongsplagg och sekunda varor från exklusiva märken till kraftigt nedsatta priser.

Details

Det blir allt populärare att handla märkesvaror, kvalitetsprodukter och mat direkt hos tillverkarna. Vem vill inte köpa världens toppmärke till halva pris? Tack vare överproduktion och försenade leveranser går det att sälja märkeskläder och prylar mycket billigare. Svenskarna har också upptäckt dessa köpställen och har drabbats av ”shoppingfeber”.

Så fungerar det

Att skaffa favoritmärkesprodukter till fyndpriser är både ekonomiskt och roligt. Ett par Levis jeans kostar i USA en tredjedel mot här i Sverige. Att köpa tio par jeans till familjen och på det sättet finansiera en veckas semester i Minnesota är ingen dum idé. Inte heller är det dumt att köpa ytterligare några seglarjackor i London och stanna några extra dagar i staden.

Tiden är mogen och behovet är stigande. Traditionell detaljhandeln kommer att tappa marknadsandelar till den växande fabriksförsäljningen. Att besöka en utländsk outlet är faktiskt en upplevelse. De påminner om moderna affärsgallerier i Sverige och har samma attraktiva butiksmiljö som vanliga affärer och butiker. Den enda skillnaden är priserna.

I framtiden kommer det att behövas service och diverse verksamheter till de som vill åka till shoppingställen eller bara ta reda på var de finns.

Komma i gång

Det är stor skillnad mellan olika outlet. Vissa erbjuder kända märkesprodukter och andra har bara produkter som är helt okända för europeiska konsumenter. Att hitta det rätta stället med det rätta utbudet är inte lätt för den som för första gången vistas i respektive land. Kan du skaffa och sammanställa uppgifter om kända outlet i utlandet och presentera sedan adresserna i en guidebok då kan du säkert sälja den till andra som letar efter sådan information. 

Eller varför inte organisera shoppingresor eller rundturer till de städer och turistmål där det finns fabriksförsäljning. Allt färre turister vill bara ligga på stranden under semestern. Att semestra och samtidigt handla billigt är mycket bättre än att springa runt i staden och spendera dyrbar vardagstid i jakten på prisvärda kläder och ting. I framtiden när det blir fler fabriks- och lagerbutiker med billiga varor kommer även informationen att förfinas.

Vissa konsumenter vill hitta billiga böcker, andra är intresserade av leksaker och några är ute efter skor och märkeskläder. Hitta alla kända och hemliga köpställen, testa sortimenten och jämför priserna. Kan du tipsa olika kundkategorier om just de försäljningsställen som de är intresserade av och där de får mest rabatt, då kan du bilda kretsar med gemensamma intressen och erbjuda diverse service mot dem.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image