Organisera sightseeing resor

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Om du älskar vandringar och tycker om att resa, kan du vara intresserad av att starta ett sightseeingföretag. Många människor skapar ett arbete av vad de älskar att göra, resa. Om du har god organisationsförmåga och njuter av att undervisa och involvera andra i dina expeditioner, kan detta vara rätt verksamhet för dig.

Details

Innan du börjar

Identifiera dina "måste-ses" resmål för stadsdelar du besöker. Dessa kan omfatta traditionella turistattraktioner, såsom museer och kända byggnader. Men din "måste-ses" platser kan vara mycket olika - om dina turister är kulturmänniskor, kanske de vill se konstutställningar och gallerier. Gourmet människor kan välja restauranger med lokala specialiteter. 

Läs reseguideböcker om dessa platser eller sök på reseguider på nätet. Prata med vänner eller kollegor som har besökt dessa platser för att få rekommendationer. Du kan också välja att konsultera en resebyrå som specialiserat sig på området du planerar att besöka. Prioritera din lista över sightseeing platser. Hitta dem på en karta och gruppera dem så att dem ligger nära varandra under en dag i stället för att slösa tid gå fram och tillbaka över staden.

Bestäm transport

Starta sightseeingturer behöver inte betyda en stor buss eller dubbeldäckare. Turen kan göras med en skåpbil, en charterbåt eller fötterna. Starta i liten skala genom att använda det mest kostnadseffektiva transportsättet. Du kanske upptäcker att dina gäster vill mer frihet att vandra runt och se alla möjliga sorters kvarter och attraktioner och utforska staden till fots. Eller så vill du satsa på skåpbilar eller bussar som täcker mer mark på kortare tid, vilket möjliggör fler sevärdheter att ses. Det är upp till dig att hitta det bästa sättet att transportera dina gäster och samtidigt ge dem en trevlig upplevelse. 

Besluta om transportsätt. Du har alltså flera alternativ. Rundvandringar till fots är förmodligen det billigaste sätt att starta en sightseeing verksamhet. Om de platser du vill ta dina kunder till är alla inom några kvarter av varandra, då detta skulle vara möjligt. Men om du planerar att göra stopp som är flera mils eller mer från varandra, kanske du vill skaffa en buss. Du kan också köpa och fixa till en gammal buss.

Om du bor i en stad på vatten, kan du överväga en båttur eller en tur som går från vatten till land med ett lamfibiskt landfordon, ofta kallad en "anka" turné, som kan gå både på land och i vattnet.

Organisera dina expeditioner

Nu när du har din transport planerad, är det dags att ta reda på vart du vill gå. Det är viktigt att du vet en hel del information om dina färdmål, inklusive dess historia, intressanta fakta och kanske kända personer som tidigare besökt det. Du kan göra detta genom att kontakta platsen i förväg för att få mer information. Dina gäster vill lära sig så mycket de kan från sin resa och förbereda sig för alla frågor som kan komma längs kommer vara ett bra sätt att vinna förtroende. 

Välj ett nischområde

Tänk på vilken typ av turer som du vill köra. Finns det något som inte redan täcks i ditt område? Till exempel kanske du vill organisera promenadturer eller ta en titt på stadens vackraste historiska hem. Eftersom de flesta städer redan har turer på plats, försöka hitta något som kommer att göra din tur unik. Välj en utgångspunkt och slutpunkt för din turné. Om du startar din tur ur ditt hem, kommer du välja en bekväm offentlig plats eller en plats i närheten av ett hotell i området att börja din rundtur på. Du skall återvända besökare till samma plats i slutet av turnén som du lämnade i början av turnén. 

Kontakta ägarna av varje anläggning eller stoppställe. Du kanske också vill kolla om den bästa tiden för att undvika folksamlingar och om du kan se några speciella utställningar eller event bakom kulisserna som inte alltid är öppna för allmänheten. Detta kan ge din tur en fördel. Håll noggrant register över kostnaden per person för varje stopp och där ditt fordon, om du använder ett, bör parkera. Räkna ut kostnaden per person för din turné. Dessutom kommer du behöva inkludera bränslekostnader om du kör en buss eller en båt och kostnaden för några anställda eller andra omkostnader. 

Gör reservationer om möjligt för speciella utställningar, gruppbesök, populära pjäser eller andra speciella evenemang. Begär skriftlig eller elektronisk bekräftelse av alla reservationer och håll dessa med dig när du reser. Planera extra tid i din resplan för måltider, shopping i presentaffär, hitta en toalett och andra aktiviteter. Om du har erfarenhet med researrangemang, kan du välja att göra dina bokningar själv. Om du är en nybörjare i turistbranschen kan du använda en ansedd resebyrå.

Rekrytera dina upptäcktsresande

Det finns många sätt du kan använda för att locka folk till dina sightseeingturer. Många gånger resenärer och semesterfirare kommer att utgöra den största delen av dina turer. Reklam för de grupperna av människor kan ske genom hotell, turist destinationer och resebyråer. Det kan dock även finnas en stor marknad för lokalbefolkningen och de som just har flyttat in, att vilja veta mer om sevärdheter i hemstaden. Detta kan vara ett bra sätt att få affärer under lågsäsongen.

Annonsera dina resor till företag, skolor och föreningar kan vara några av de sätten att få lokala kunder. Genom att erbjuda grupperbjudanden och stimulanser kan du också locka dessa kunder att komma i grupper med skolan eller föreningen. Skapa flygblad, visitkort och annat reklammaterial som du kan dela runt.

Kontakta lokala hotell receptionister och låt dem veta om din tur, berätta vad gör den speciell och hur gästerna kan registrera sig för en rundresa. Du kanske vill erbjuda en gratis rundtur till några av personalen så att dem kan kolla upp det och rekommendera för hotellets gäster.

Tänk säkerhet

En av de viktigaste komponenter för denna typ av verksamhet, kan mycket väl vara säkerheten för dina gäster. Det är viktigt att ordna bra försäkringar för ditt företag i händelse av personskada eller andra oväntade händelser under dina turer. Många kommuner har ordningar som inrättats för dessa typer av företag och det är viktigt att kontrollera med ditt lokala kommunkontor för att se till att du arbetar inom lagen. 

En annan fråga du kan ställas inför, är frågan om att genomföra turer på privat egendom. Du kan behöva få tillstånd eller betala avgifter för att utföra din tur på många ställen. Detta kan göras genom att kontakta platsen i förväg. Om platsen redan bedriver sina egna turer, kan de vara mindre villiga att låta dig göra dina turer på deras plats. Men, i vissa fall kan de också finna det som en bra reklam för att få nya besökare till sin plats.

Hitta pålitliga medarbetare

Ditt uppdrag är att tillhandahålla säkra och roliga sightseeingturer till besökare. Att vara turistförare är ett serviceyrke i högsta grad. Som chaufför möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är också bra egenskaper. Eftersom yrkesföraren har ansvar för fordonet och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att vara noggrann och ansvarsfull. 

Hitta kompetent personal som vet hur man hanterar turister. Leta efter pålitliga och vänliga reseledare, researrangörer och tourguider som kommer att ansvara för olika tjänster som du erbjuder som exempelvis romantiska turer, familj turné, senior turer och företagssightseeing.

Tillstånd för turisttrafik

Turisttrafik är sådan yrkesmässig trafik för transport av personer och, i förekommande fall, gods som inte är beställningstrafik, om transporten ingår som ett led i ett sammanhängande arrangemang, där huvudsyftet är annat än själva transporten. Beställningstrafik (tillfällig trafik) är rundresor, det vill säga trafik där samma fordon används för att transportera passagerare i en eller flera i förväg bildade grupper, och där alla passagerare åker tillbaka till resans utgångspunkt. Det kan också vara trafik som anordnas vid särskilda evenemang och resor där logi eller andra turisttjänster ingår i resan. 

Bara den som har yrkestrafiktillstånd får bedriva yrkesmässig trafik. Transportstyrelsen är tillståndsmyndighet och prövar om den sökande är lämplig att få ett trafiktillstånd och driva ett trafikföretag. Kontakta Trafiktillstånd och se vad som gäller i ditt fall.

Skapa goda relationer

Arbeta tillsammans med andra företag med anknytning till din bransch. Bygg relationer med biljett och turistföretag så att du kan både få rabatterade priser och trevligt boende när du utnyttjar eller rekommenderar deras tjänster för dina kunder. Du borde kunna ge något speciellt i ditt paket som ingen annan ger på din marknad så planera dina erbjudanden väl. Till exempel, om du vill få dina besökare till det lokala konstmuseet på varje stopp, kan museet ge dig en rabatt. 

Hitta kompetent personal som vet hur man hanterar turister. Leta efter pålitliga och vänliga reseledare, researrangörer och tourguider som kommer att ansvara för olika tjänster som du erbjuder som exempelvis romantiska turer, familj turné, senior turer och företagssightseeing.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image