Hästvagn som turistattraktion

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Hästvagnar är ett romantiskt sätt att turnera en stad. De ger ryttare möjlighet att se sevärdheterna i bekväm takt och ibland för att se områden som är stängda för motordrivna fordon. Många erfarna hästförälskade människor drömmer om en dag när de vänder sin kärlek till hästar till ett blomstrande företag. Är du en av dem?

Details

Om du älskar att arbeta med hästar, människor och utomhus, starta en hästvagnuthyrning kan vara rätt för dig.

Hästvagnar för tankarna i sagovärld, vackra bröllop och natursköna turer. I de flesta städer finns det många fantastiska vyer som kan upplevas från en häst och vagn, tillsammans med vänner eller familj. Genom att starta en egen häst och vagn verksamhet, kan du hjälpa kunderna uppleva skönheter i din stad på ett helt nytt sätt.

Utbildning i brukshästkörning

Du kan inte starta denna verksamhet utan att först veta hur man kör vagnen på ett säkert sätt, behärskar hästen med tyglarna och ger kommandon. Hästar är starka, vackra djur som kan bli förarens betrodda följeslagare, eller de kan vara ett farligt sällskap när lämpliga åtgärder inte följs. Det finns många metoder och tillvägagångssätt för att på ett säkert sätt styra och en hästvagn. Du måste genomgå lämplig utbildning och få en licens. Dessutom kommer du att behöva följa strikta krav på säkerhet och skötsel av dina hästar beroende på deras ålder, det totala antalet timmar som de kan arbeta per dag och nyttolasten de kan dra. 

Kolla på nätet var det finns närmaste kuskutbildning i brukshästkörning. En kusk är den person som kör med häst och vagn. Med brukshästkörning menas körning med häst inom jordbruk, skogsbruk, skötsel av parker och andra anläggningar, turism och utflykter samt körning med olika typer av vagnar. Efter avslutad utbildning skall man kunna verka som självständig hästentreprenör och utföra olika typer av köruppdrag inom exempelvis skogbruk, jordbruk, park- och anläggningsskötsel, turism och vid diverse evenemang.

Planera – komma i gång

Bestäm driftskostnaderna för det första året. Det kan vara ett tag innan du ser resultat från din nya verksamhet, och hästar är dyra att underhålla. Om du inte har en egen hästanläggning, måste du betala stallbyggnad avgifter, foder och spannmål kostnader och veterinär-och hovslagare räkningar för varje häst samt kostnader för underhåll för alla dina vagnar. 

Om du aldrig har ägt ett eget företag innan, börja med en enda häst och vagn när du bygger din verksamhet. Utrusta din vagn med en "långsam rörelse" skylt och reflexer. Besök din lokala veterinär för att få hälsa certifiering för alla dina hästar. Kontakta ditt försäkringsbolag för att avgöra hur mycket försäkringsskydd som krävs för att driva en hästvagn verksamhet. Köp nog ansvarsförsäkring för att täcka dina risker som uppstår när man arbetar med människor och djur varje dag. 

Utvärdera varje blivande hästvagnkörare noggrant. Tänk på deras erfarenhet att hantera hästar samt kunskaper om grundläggande säkerhetsfrågor när man arbetar med hästar. Om den potentiella arbetstagaren saknar erfarenhet se till att dem får relevant utbildning innan de börjar köra hästvagnar.

Tillstånd för verksamheter med häst

I vissa fall behöver du tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva yrkesmässig hästverksamhet. Tillstånden har införts för att länsstyrelsen ska se att du har tillräckliga kunskaper för att bedriva din hästverksamhet och att anläggningarna där hästarna ska vistas är lämpliga. Om du regelbundet hyr ut häst och vagn till turister som själva kör ekipaget behöver du tillstånd eftersom du hyr ut hästar. Om du däremot alltid själv kör din häst och skjutsar till exempel turister eller brudpar behöver du inte tillstånd för verksamheten om inte verksamheten är yrkesmässig.
Du söker tillstånd hos länsstyrelsen i det län där du har din verksamhet.

Välja en hästvagn

Bestäm hur mycket du vill spendera på en häst och vagn. Priserna varierar beroende på vilken typ av vagn du väljer. Bestäm vilken typ av häst och vagn du vill köpa, liksom syftet för ditt inköp. Hästvagnar varierar i storlek från en två-sits modellen till en limousine typ modell som rymmer så många som 10 passagerare. Kontakta olika häst och vagn leverantörer och jämför priser samt stilar. Innan ett slutligt beslut, besök företagets webbplats för att begära information om köpprocessen, prissättning och stilar eller fråga om broschyrer. 

Fatta beslut om vilken vagn du vill köpa och kontakta den valda leverantören att utarbeta detaljerna i köpet. Ordna leverans eller hämtning av din häst och vagn. När du har fått vagnen gör nödvändiga justeringar för att säkerställa en bekväm passform för din häst eller ponny. Ta en provtur innan du tillåter andra passagerare sitta för att garantera säkerhet för både din häst som passagerare.

Inte alla hästar är lämpade för vagn. Eftersom bilkörning i närheten anses vara en farlig aktivitet är en lugn häst som krävs för att garantera säkerheten för föraren och eventuella passagerare. Den bör stå stilla samtidigt som den utnyttjas och bör inte bli störd av trafik eller andra hästar.

Hitta en plats

Hitta den bästa platsen för ditt företag. Leta efter gångtrafik. Studera var fotgängare rör sig och maximera potentialen för att fånga nya kunder. Turistbyråer har information som kan hjälpa dig att planera en stor väg för dina vagnar med massor av sevärdheter. Dina vagnar kan ta kunder genom historiska områden, naturliga landmärken eller lokala attraktioner och populära semesterorter.

Att köra en hästvagn

Du måste följa alla trafiklagar och skyltar när du kör en hästvagn. Klargör var det finns potentiella vägar som kommer att tillåta dig ta dina kunder genom vackra landskap eller historiska platser. Om från en park, kontakta ditt byggnadskontor samt din lokala polis för att verifiera att du kan styra din vagn längs föreslagna sträckningen. Säkra en uppställningsplats i närheten av din rutt där du kan lagra din utrustning, lasta och lossa dina hästar och ge dem foder och vatten. 

Håll dina hästar väl vårdade. Ägna särskild uppmärksamhet åt hälsan hos dina hästar och gör regelbundna kontroller. Ge vatten åt dina hästar regelbundet, särskilt under sommarmånaderna, för att förhindra uttorkning.

Marknadsföring

Framgång i denna bransch betyder att hitta egen nisch, och sköta verksamheten proffsigt. Hästvagnar är populära för speciella evenemang såsom företagsevent och bröllop och används ofta som turistattraktioner i natursköna miljöer. Parker och privatpersoner hyr dem för romantiska turer och rundturer. Många häst- och vagn leverantörer erbjuder nya vagnar i olika stilar samt restaurerade vagnar. Ditt beslut om vilken typ att köpa bör baseras på vad du tänker använda den till.

Vagnen och hästen bör samordna med ditt aktivitetstema, färger och atmosfär. Teman och tillfällen är många: bröllop, möhippa, svensexa, företagsevent, studenten, film- och reklaminspelningar, uthyrning till hotellgäster, rundturer som ordnas av resebyråer, romantiska turer etc. 

Skaffa iögonfallande och tilltalande reklammaterial för din roliga verksamhet. Gå till ditt lokala tryckeri och beställ visitkort och färgglada flygblad med fotografier av hästar eller designa egna på din dator. Ta dina visitkort och flygblad och lägg upp på platser där turister kan se dem. Kontakta din turistbyrå för att få ditt turistföretag registrerat i deras skatalog. 

Håll dina hästar och vagnar rena och prydliga! Smuts och skräp kan förstöra professionell bild av ditt företag. Rengör utsidan av vagnen så det lyser. Dekorera vagnen genom att lägga en skylt eller en krans gjord av blommor eller grönska som kompletterar färgerna och temat för ditt evenemang. Dekorera hästen med en hals krans eller en dekorativ häst filt. Häng en temaskylt på baksidan av vagnen för att dra mer uppmärksamhet. Bär ridstövlar eller liknande kläddetaljer medan du arbetar runt hästar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image