Sälja snabbmat från en vagn

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Om du planerar att starta en mobil matförsäljning, du troligtvis har haft ögonen på en av de mobila vagnar som finns på många ställen. Vad de har gemensamt är att de säljer mat och dryck till människor i farten, ofta i samband med något evenemang eller fritidsaktivitet. 

Matvagn ses vanligen vid tillfälliga evenemang, såsom festivaler och karnevaler, men de kan också vara stationerade permanent nära verksamhetsställen eller i köpcentrum.

Details

Driva en matvagn verksamhet är billigare än en restaurang - kostnaden för verktyg, personal och utrustning är lägre eftersom denna typ av livsmedelsföretag är betydligt mindre. Om du vill öppna ett livsmedelsföretag på en blygsam budget, kan en matvagn vara den perfekta satsningen för dig. 

En matvagn som säljer färdigförpackad eller enkelt tillagad snabbmat kan verka som en enkel verksamhet, men det finns statliga och lokala regler som du måste följa. Kommunerna kan också kräva tillstånd. Dessutom kan du behöva starta ett företag redan innan du börjar verksamheten.

Livsmedel som säljer bäst på gatan

Den mest framträdande typen av mat på en matvagn beror dels på var montern finns. Generellt, maten som säljer bäst på gatan är utan tvekan de varma livsmedlen. Det finns massor av alternativ för varm mat. En grundläggande matvagn säljer varm mat som är lätt att äta ur handen, såsom korv och hamburgare. Fritöser är ofta en tillägg och används för att laga pommes frites, kyckling fingrar och andra snacks, specialiserade vagnar kan fokusera på fritösen och sälja allt från friterade kycklingbitar till friterade chokladkakor.

Andra populära produkter man kan hitta på en matvagn inkluderar pizza, tacos och regionala specialiteter som ost biffar eller grill. De som säljer bäst är naturligtvis klassiker som korv, hamburgare, crepes samt olika smörgåsar. En del produkter som ex. varm korv, crepes och grillad ost kan göras något i förväg och kan hållas varmt genom att linda in dem i folie och placera den på en grill eller på en dubbel panna. 

Godis är en annan bestseller produkt. Det är billigt att köpa godis hos grossister och kan lagras under lång tid, i fall du inte säljer ut.

Hitta din nisch

Bestäm meny för din matvagn försäljning. Vad gillar du och kan bäst? Håll det enkelt, och fokusera på en eller två huvudartiklar som kompletteras med andra mindre matprodukter och drycker. Ditt utrymme och tid kommer att vara begränsad. Erbjud populära objekt som kan serveras snabbt. 

Utvärdera din meny och prissättning. Analysera de mest populära produkter och pröva att erbjuda liknande produkter med en ny touch - lägga till nya pålägg, eller erbjud olika storlekar. Ständigt utvärdera din meny för att du fortsätter att uppfylla de behov och krav hos din målgrupp. 

Många människor har svårt med (fett) snabb mat, salt och socker när de vill köpa mat på gatan. Du kan ge ett alternativ med hälsosamma livsmedel, såsom smoothies, sallader, färsk frukt cups, yoghurt och nötter. Du kan ta en del från raw food rörelsen och använda några rå mat recept för att komma med en egen specialitet. Eller så kan du också välja satsa helt på ekologisk och exklusiv växtbaserad snabbmat. Ditt matkoncept kommer att styra vilken typ av utrustning och tillbehör som du behöver köpa.

Lär dig göra din mat

Ta en kurs på din lokala skola och polera dina matlagningsfärdigheter. När du har ett par recept, arbeta på att finslipa dem och göra absolut läckraste produkter. Experimentera med olika pålägg, såsom olika typer av ost, kött, frukt, grönsaker, hot kryddor och några ovanliga dippsåser som kunderna inte kommer att kunna hitta lätt någon annanstans. 

Arbeta med processen. När folk stannar vid en mobil matvagn, är de oftast på en lunchrast eller vill ett snabbt mellanmål mellan shoppingrundor. Hastigheten på tjänsten blir avgörande. Se till att kunna tjäna kunderna snabbt och effektivt.

Hitta en plats

Hitta en eller flera platser att sälja din mat på. Alternativen omfattar loppmarknader och basarer, festivaler, mässor, karnevaler, konserter, idrottsevenemang, tävlingar och andra tillställningar och tillfällen då folk samlas. Spendera lite tid att besöka delar av staden där du vill köra din matvagnverksamhet. Du vill helst ha en yta som har en del gångtrafik av affärsmän, högskolestudenter eller dagtid shoppare. Därefter begränsa dina val ner till tre eller fyra platser.

Ta ett anteckningsblock och sitta i området för en timme eller två och notera hur många och vilka typer av människor passerar och om de äter när de går eller bär mat i avhämtnings väskor. Också ta hänsyn till om det finns konkurrerande matvagn i samma område.

Köp en matvagn

Köp din vagn, varor, kylenhet och skyltar. Dessutom skaffa kryddor, bestick, servetter och mugghållare (om du sälja varm mat). Om du har råd att göra det, gör beställning på förbrukningsartiklar som inkluderar ditt företags logotyp. Mobila matvagnar kan anpassas för alla typer av mat du kan tänka dig. Du kommer att ha en vagn som är godkänd att släpa bakom bilen från plats till plats. Dessutom kommer du vilja ha uppvärmnings möjligheter, ett fack för att hålla din ost och pålägg varma, ett kylskåp för kalla drycker, ett förberedelse område, ett litet handfat för att tvätta händerna och någon typ av skugga. Du kan också köpa begagnade vagnar från nätet. 

Mobila vagnar erbjuder fördelen av portabilitet, men du måste tänka på storleken när du väljer en släpvagn. Många markägare/organisatörer tar ut en avgift baserat på hur stor plats du behöver för din vagn. Bestämma placeringskostnaden för din vagn kommer också att hjälpa dig att bestämma hur mycket du bör ta betalt för de varor som finns att köpa. 

Andra viktiga punkter inkluderar placering och höjd av serveringsfönstret. Du vill vara säker på att folk lätt kan se dig och plocka upp sin mat och du inte vill behöva böja sig ner för att tjäna dina kunder. Du måste också se till att stöden/stativen är så placerade att det finns tillräckligt med utrymme under för att lagra dina varor och förnödenheter. Dessutom behöver du enkel tillgång till ett motorfordon som kan säkert bogsera släp eller vagn.

Köp förbrukningsartiklar

Leta leverantörer för din mat, snacks och drycker. Snacks och drycker kan köpas hos partihandel eller online. Om du planerar att sälja hemgjorda smörgåsar, kakor och andra godsaker, gör dem själv i förväg eller gå ihop med ett konditori eller bageri i ditt område. Köp annat som du behöver såsom servetter, tallrikar, koppar och redskap, drycker och rengöringsmedel.

Komma i gång

Bestäm skalan och plats i din verksamhet. Du kan välja en enkel kundvagn i hörnet på någon mindre gata eller en större variant som säljer grill och smörgåsar på alla hantverk mässor och karnevaler i din region. Bestäm hur mycket arbete du vill lägga in i ditt företag och vilken typ av matvagn du kommer att erbjuda. Du kan finnas nära företagskontor, företagsparker, gymnasier, högskolor eller andra företag som sysselsätter massor av människor. Eller så kan du köra en säsong monter på mässor och utomhusevenemang. Om du erbjuder ett veckovis lunch schema, måste du se till att du kan hålla fast vid det och driva din monter varje dag. 

Utvärdera dina konkurrenter, om de finns. Besök kontorsbyggnader och företagsparker och fråga om de redan har en matservering. Om inte, fråga om du kan driva din verksamhet i närheten av lokalerna. Alltid få tillstånd från hyresgästerna innan du startar en försäljning.

Bestäm ditt schema. Om du kommer att ha ett antal platser för att leverera lunch till, se till att ge dig själv tillräckligt med tid för att göra dina rundor. Börja för tidigt kan innebära att kunderna inte kommer att tänka på lunch. Börjar du för sent kan innebära att dina kunder bli otåliga och äter någon annanstans. Skaffa hjälp. Du behöver en make, familjemedlem, vän eller annan assistent för att hjälpa ditt företag hålla igång. När du behöver ta pauser, du vill inte att din försäljning står stilla under arbetstiden.

Tillstånd

Samma regler gäller för tillfälliga och rörliga livsmedelsverksamheter som för övriga livsmedelsverksamheter och samma anmälningsblankett för registrering ska användas. Beroende på verksamhetens omfattning och livsmedelshanteringens risker varierar kraven på den enskilda verksamheten. Rörliga livsmedelsanläggningar ska registreras i den kommun där verksamheten huvudsakligen bedrivs. Du behöver dessutom tillstånd för markupplåtelse när du vill sälja varor från en tillfällig plats.

När verksamheten har startat genomför Miljö & Hälsoskydd en oanmäld kontroll för att se att lagstiftningen följs.

Marknadsföring

Häng meny och prislistan på framsidan av din matvagn. Du kanske också vill anställa en grafiker för att skapa en liten, broschyr-typ meny som kunderna kan ta med sig. Några dagar innan invigningen, dela ut flygblad ut på trottoaren där du planerar att ställa in din matvagn. De flygblad bör meddela den dagen du kommer att vara där och alla specialerbjudanden du erbjuder för invigningen. Till exempel kan du erbjuda halva priset till första kunderna eller erbjuda gratis prover för förbipasserande just den dagen. 

Starta en PR blogg eller hemsida, placera en bunt visitkort där kunder enkelt kan ta ett eller öppna ett konto på sociala media så befintliga och potentiella kunder kan lätt hitta stället där du för närvarande säljer din mat. Ett annat sätt att dra publik och bygga upp ett förtroende som en matvagnförsäljare är att sälja välkända varumärken.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image                midnight logo            svenska casinon hos spelpressen