Snigelfarmare

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Låter snigelkaviar gott? Det är i alla fall en delikatess i Frankrike och Italien, och en dyr sådan. I de länderna ses kaviaren från sniglarna som en mycket exklusiv delikatess som kostar nära 20 000 kronor kilot och serveras på Michelinrestauranger. Som snigelfarmare föder du upp sniglar, som sedan säljs till exklusiva restauranger och matbutiker. En utmanande affärsidé för dig som vill vara entreprenör i det gröna näringslivet!

Details

Bra grundläggande utbildning finns på Naturbruksprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning djur. Efter gymnasiet kan man genom självstudier och/eller genom praktik eller anställning hos en verksam snigelfarmare skaffa sig de nödvändiga kunskaper och erfarenhet för att starta upp en egen snigel farm.

Låt oss ta en närmare titt på förbrukningen av sniglar och grunderna för att starta en snigelgård.

Första snigelfarmen

I Roskilde i Danmark ligger Skandinaviens första farm med äkta ”slow food”. Där odlar Ditte Ankjærgaard och hennes man sniglar, för köttet och den mycket exklusiva rommens skull.

Idén väcktes för ett och ett halvt år sedan och nu sitter 200 000 sniglar och äter och växer på. Hennes man kom hem en dag och sa att han hade sett en engelsk dokumentärfilm om en snigelfarm. Ditte hade länge gått och funderat på om hon kunde komma ut mer i naturen i stället för att sitta hela dagarna på ett kontor.

Det var inte långt från tanke till handling för paret. Idag har de 200.000 slemmiga munnar att mätta. Farmen består av gröna arealer och foderbrädor, där de strör ut special foder de har hämtat från Frankrike. Sniglarna har växt rejält sedan de kläcktes i våras, och snart är det dags för den första skörden. De satsar både på att producera snigelkött och kaviar. Under knappt tre dagar lägger de 60 till 100 ägg vardera. Sen tvättar de äggen väldigt grundligt, sorterar och packar dem.

Snigeläggen är ansedda för att vara en mycket exklusiv delikatess i Italien och Frankrike. Kilopriset är nästan 20.000 svenska kronor. Snigelägg serveras på Michelinrestauranger och andra restauranger som vill vara exklusiva. Det är nästan bara rika kunder som har råd med dem. Men huvudinriktningen är ändå att producera snigelkött, som kan användas både till det ena och andra.

Starta en snigelfarm

En snigelfarm är en relativt billig investering då sniglarna inte kräver så avancerade bostäder eller dyr specialkost, bara det är fuktigt. Som alla som har trädgård vet, förökar sig sniglar i rasande takt. Sniglar är hermafroditer (med både kvinnliga och manliga könsorgan) så alla individer kan producera ägg. En snigel lägger flera hundra ägg åt gången.

Ofta är det snigelfarmar som redan producerar sniglar till mat, som utökat sin verksamhet till att även producera snigelkaviar. Några producerar ytterligare snigelprodukter som slem till skönhetsindustrin.

Så fungerar det

Uppfödningen sker i växthus med långa odlingslotter som är omgärdade med låga betonghinder, för att sniglarna inte ska rymma. I lotterna växer kål, morötter, och rödbetor, vars blast är snigelns huvudsakliga föda. På kvällarna äter snigeln och på dagarna sover den i lodrätt ställning, en instinkt som skydd för att inte bli uppäten.

Sniglar lägger sina ägg i grund jord. Olika metoder har utvecklats för att skörda äggen, där några innebär att sniglarna placeras i lådor med sandblandad jord i krukor, som gör det lättare att skörda äggen.

Det är hanteringen efter skörd som är tidsödande och kräver många arbetstimmar, då man rengör och rensar det vita guldet för hand. Snigelägg är genomskinliga till vita. Ibland pastöriseras de och en saltlösning används som konserveringsmedel. Men pastöriseringen anses påverka smaken, så lika ofta har man bara i en aromatiserad saltlösning. Rosmarin är då vanligt.

Hotet mot snigelodlingen är sjukdomar, därför är man noga med hygienen och att inga andra djur släpps in. För snigelns trivsel krävs fukt, därför täcks marken med klöver. När snigeln är 7-11 månader, beroende på art, är den mogen att ätas.

Snigelproduktion – fakta

Människor har konsumerat sniglar i tusentals år. Sniglar är mycket höga i proteiner, järn och vatten, medan de är låga i fett. Snigelförbrukningen är populär i olika länder runt om i världen. För närvarande uppnår det globala snigelbruket en omsättning på över 12 miljarder dollar årligen.

Snigelförbrukning och odling är i varierande grad populära i Frankrike, USA, Turkiet, Kina, Indonesien, Italien, Spanien, liksom afrikanska länder, inklusive Algeriet, Elfenbenskusten, Nigeria och Ghana. I Frankrike är delikatessen som kallas escargot faktiskt en kokad snigel. Escargot är också mycket populär i många delar av Europa.

Det bör betonas att inte alla arter av sniglar är ätbara. Några vanligaste ätbara arter av sniglar är Helix pomatia, Cornu aspersa, Helix lucorum, Iberus aloneness och Elona quimperiana.

Marknad

Visste du att snigeläggen är en stor delikatess och priset på ett kilo snigelägg uppgår till nästan 20 000 SEK /svenska kronor/ - uppgift från oktober 2017. I jämförelse med produktion av fiskrom t ex från stör, så är den för snigelrom mindre. En snigel lägger i genomsnitt 4 gram ägg per år, medan man får ut ca 18 kg från en stör. Det är därför man kan ta ordentligt betalt för denna raritet!

Eftersom vår befolkning blir mer intresserad av hälsosammare livsstil och lågt kolesterol dieter, blir sniglar ett populärt alternativ till alla de feta och icke-friska kött som översvämmar våra marknader nuförtiden. De är mycket billigare än rött kött och med stora hälsofördelar!

Köttet kan man använda till det mesta. Man kan göra såser, grilla, lägga på pizza, ja vad som helst. I första hand säljer du till restaurangerna och delikatessaffärer, men du kan också nå ut till den vanlige konsumenten. Många lyxkrogar använder snigelkaviar i både varma och kalla rätter.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg