Videofilmning

Key Info:

Liten
Image Two

Är du duktig på att hantera en videokamera och gillar att gå runt och dokumentera olika händelser så finns det pengar att tjäna.

Details

Affärsidé:

Filma privatpersoners och företags olika evenemang på beställning för att sedan leverera inspelat material i en snygg egentillverkad förpackning.

Tillstånd: av de medverkande

Åldersgräns: ingen

Hur filmar du?

Proffsteknik har blivit tillgänglig för alla så nu kan du bli din egen Spielberg. Många inställningar på en DV-kamera är helautomatiska och skillnaden hänger inte så mycket på tekniken som på hur du filmar. Dina egna videoomslag gör du med hjälp av en dator och en fotoskrivare. Förutom att ange filmens innehåll kan du även lägga till foton eller andra illustrationer på omslaget. Skriv ut och montera omslaget på dvd-fodralet.

Vad kan du filma?

Du filmar viktiga personliga händelser och allt annat som är svårt att beskriva med bara ord och foto. Här kommer några tips för att stimulera din egen fantasi:

Ditt sista år i skolan

Ett festligt minne för alla elever som slutar. Filma i skolan och hemma, intervjua skolkompisar och lärare. Spela in hela skolavslutningsdagen och följ elever från det att de kommer till skolan till själva avslutningsceremonin och festen.

Lägg till text och favoritmusik, redigera och paketera filmen snyggt i ett fint fodral! Perfekt present för elever, familj och vänner!

Barnkalas

Varför ska man som evenemangsvärd slösa värdefull tid på att filma och redigera videoinspelning själv när du kan göra det? Med text, datum och bakgrundsmusik, inslagen i ett snyggt emballage så blir filmen en trevlig överraskning till mormor och farmor eller kusiner som bor en bit bort.

Café-live-guide

Samla ihop alla tips och gör videoinformation om populära caféställen på en och samma ort. Ungdomar kan ”vandra omkring” inne i caféerna och få en bra bild av hur det egentligen ser ut inne på stället. Sälj till turister, resebyråer och på postorder.

Filma idrottsutövare

Filma ett fotbollslag – det blir till utomordentlig hjälp för tränaren att analysera laget. Eller ta med kameran till en lokal tennisbana och erbjud dig att filma dem som så önskar.

Fyrfota vänner

Finns det många djurägare där du bor? Gör en liten enkät kring intresset för djurfilmning och, om respons finns, starta en sådan verksamhet i ditt område. Boka tider för intresserade och filma familjekatten, den snyggaste sköldpaddan eller något litet gulligt marsvin.

Demobandkonsert

Filma entusiastiska demoband på konserter, rockfestivaler eller i studion och producera coola filmer – som de sedan kan använda i sin egen marknadsföring eller som en rolig present att ge bort.

Detta behöver du:

  • Kunskap om videofilmning
  • DV-kamera + kamerastativ
  • En snabb dator och en fotoskrivare
  • Programvara för redigering och ljudpålägg
  • DVD-skivor med fodral

Så mycket tjänar du?

Att filma kräver utrustning och tid. Har du tur så får du kanske låna föräldrarnas DV-kamera och kan använda din egen dator och skrivare. För att underlätta för dig och kunderna gör du en prislista där de ser vad det kostar att anlita dig:

En timme - 200 kr för privatpersoner 400 kr för företag och föreningar

En dag - 400 kr för privatpersoner 800 kr för företag och föreningar

Dina startpriser inkluderar filmning och enklare redigering. Alla tillval som extrakopior av filmen på flera dvd-skivor, resekostnader och specialeffekter och ljudpålägg kostar extra.

Tips!

På biblioteket finns böcker som berättar mer om hur du filmar och därefter redigerar i din dator. Ett annat utmärkt sätt att lära sig är att gå på en DV-kurs.

Tänk på!

Det är förbjudet att utan tillstånd fotografera och videofilma andra, vare sig det handlar om privatpersoner, idrottsevenemang, skolklasser eller företagsfester. Så, innan du börjar filma, skaffa tillstånd av de medverkande!


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image