Kopiera VHS till DVD/USB

Key Info:

0 - 10 000 kr
Image Two

Det finns många anledningar till varför man ska kopiera från VHS till DVD/USB. En DVD/USB har bland annat längre livslängd, tar mindre plats i bokhyllan och möjliggör redigering av filmerna.

Details

Men, bara tanken på den tid det skulle ta att titta igenom alla VHS band och sedan kopiera dem digitalt gör att entusiasmen försvinner direkt för de flesta. Därför hamnar videoband allt som oftast på en hylla eller i en låda, där de blir liggande till dess att alla har glömt vad som fanns på dem.

Affärsidé:

Hjälpa folk att överföra gamla medier till digital form, genom att kopiera gamla VHS-band till DVD skivor eller USB. Du gör det möjligt för dina kunder att bevara ovärderliga minnen på medier med längre livslängd.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Hur går det till?

Din uppgift blir alltså att omvandla gamla videoband till DVD skivor som kan spelas i en dvd spelare eller USB minne. Du kan göra detta på tre olika sätt:

1. Överför inspelningarna helt oförändrade till digitalt format.

2. Överför dem till digitalt format som du senare redigerar.

3. Gå igenom inspelningarna, leta fram guldkornen i dem och spara dessa digitalt.

Om det gäller en teveserie eller en film som kunden vill digitalisera eller annat material som kunden inte vill ska klippas om, kan du klara det utan särskild mjukvara. Då räcker det med en dvd inspelare. Men om det är frågan om mängder av videoinspelningar, där du ska leta efter och redigera de fina bitarna, så är det nödvändigt med rätt hjälpmedel och rätt teknik som kan omvandla de analoga signalerna från filmen till digitalt format.

Tre saker behövs: en möjlighet att spela upp de gamla banden, utrustning för att ta in ljud- och video­signalerna i datorn och lämpliga kablar. Det finns en massa bra program på internet som du kan använda för att spela in filmen till hårddisken, komprimera den, lägga till ljud och digital behandla.

Dessutom behöver du skaffa en adapter (videofångare) som gör det möjligt att överföra analog video från bl.a. VHS, Hi8 eller spelkonsol till dator. De brukar kosta 300-400 kronor.

Avsluta med att göra ett snyggt skivomslag. Det räcker med en snyggt klippt pappersutskrift där allt väsentligt står, som vad dvd:n innehåller, när den spelades in och hur lång den är.

Marknad

Nästan alla har gamla videoband de vill digitalisera. Det kan vara inspelningar av familjen, spännande filmer eller favoritteveserier. För att inte tala om barnets första år, scener från en minnesrik semester eller bröllopsdagen.

Börja med att fråga grannar och bekanta om de vill ha sina gamla VHS-band överförda till dvd skivor. Minnes-dvd:er är perfekta presenter vid alla slags högtider.

Om du har framgång med grannar och bekanta kan du börja annonsera i lokalpressen och sätta upp lappar i området där du bor. Gör en hemsida och informera på den om vad du gör, samt vad det kostar.

Du behöver

Detta behöver du för att digitalisera VHS-kassetter, utan att redigera dem:

Om du inte vill använda dator:

• VHS-spelare och DVD spelare – koppla in en scart sladd från videon till dvd:n, sätt på AV kanalen på teven och spela in VHS-filmen på dvd skivan.

eller

• Kombinerad inspelningsbar DVD/ VHS-spelare, som direktkopierar från VHS till DVD.

Om du använder dator:

• Dator med video- och ljudkort.

• Digitalvideokonverterare – till exempel Plextor Convert – för att kunna konvertera den analoga VHS-signalen till en digital datorsignal.

• En avspelare till gamla videoband, det vill säga en VHS-spelare.

Detta behöver du för att digitalisera VHS-kassetter och redigera innehållet:

• Dator med video- och ljudkort.

• En avspelare till gamla videoband, det vill säga en VHS-spelare.

• En digitalvideokonverterare.

• Ett videoredigeringsprogram – ett program för redigering av videofilm.

Så mycket tjänar du?

Varje uppdrag kan vara olika och priset varierar. Överföringstiden varierar beroende på om det är en ren överföring eller om den inkluderar redigering av dåliga scener, borttagning av alla tråkiga sekvenser, pålägg av bakgrundsmusik m.m. Lämpligast blir att bestämma ett timpris på exempelvis 50-100 kronor per timme och sedan planerar du tidsåtgången ihop med kunden för varje projekt.

Utveckla

Mixa ihop folks livshistoria utifrån kundens filmer, foton, negativ eller videor.

Från grundöverföringen kan du plocka avsnitt och scener, personer och tidsepoker till separata band. Ett ”Här är ditt liv”-band kan bli en underbar present till födelsedagen eller som bröllopspresent!

Eller så kan du ta lämpliga inspelningar och klippa ihop dem i små mikrohistorier som hänger ihop. Kalla det hela för en ”videodagbok”, och sätt in skyltar med datum och annan text mellan sekvenserna.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

 midnight logo       image     svenska casinon hos spelpressen

        logo 1