Skriv ut

Öppna ett kafferosteri


200 000 kr - 500 000 kr
target

Info

Att rosta kaffe är ett hantverk

På ett minirosteri rostar man in snitt några hundra kg kaffe i veckan. En rostningsomgång på 10 kg ger ca 9 kg färdigt kaffe. På ett stort fabriksrosteri gör man 250 kg per omgång. Och då tar en omgång inte 15 minuter, utan fem. Det är alltså inte så konstigt att kaffe som är så här hantverksmässigt producerat kostar lite mer än det massproducerade man hittar i snabbköpet. Det är heller inte så konstigt att det smakar så mycket bättre. Det här är inte bara kaffe, det är en passion och det finns noggrann omsorg om resultatet i varje rostningsomgång.

Innan du öppnar

Utvärdera det utrymme där du vill placera din kommersiella kafferostare och bekräfta att du kommer att kunna möta alla krav som ställs. Du kanske upptäcker att du behöver göra några ombyggnader för att kunna installera rostmaskin. Kraven kommer att bero på storleken och typen av rosteri som ska byggas. 

Begär kataloger från flera kommersiella tillverkare kafferostare och lär dig hur en kommersiell kafferostare fungerar och vad dess komponenter är. Öva hemma. Många professionella kafferostare är självlärda och sedan hittar arbete hos andra eller startar eget kafferosteri verksamhet. Kaffe rostning är inte svårt, men kräver skicklighet och uppmärksamhet.

Vad behöver du för att öppna ett kafferosteri?

Det beror väldigt mycket på vilken skala du tänker dig. En rostmaskin är givetvis den första förutsättningen, sådana finns i alla storlekar från hushållsrostare till sådana som rostar tonvis. Det handlar om utrustning för att lossa, väga, rensa, förflytta, förvara, rosta, mala, paketera och distribuera. Det lilla butiksrosteriet behöver inte maskiner för flertalet moment, medan industriell skala förutsätter ganska stora investeringar.

 Att starta ett rosteri är krävande och omfattas av en rad bestämmelser i livsmedelslagstiftning, miljölagstiftning, arbetsmiljöregler, brandskyddsregler etc. Lokaler skall vara godkända för livsmedel. Tänker du ha ditt rosteri i en del av huset eller garage, bor rummet vara godkänt för livsmedel och rostprocessen. Oftast krävs helt fristående byggnad med rostfria bänkar och hyllor, lagerutrymmet och god ventilation som ett minimum. 

Du kan också starta ett rosteri där du rostar på beställning och bara har det som en sidoinkomst, men för att bygga en godkänd anläggning krävs ibland en för stor satsning för att ha det som hobby verksamhet.

Att välja rätt kafferostmaskin

Storleken på en kafferostare är en viktig faktor, eftersom det kan bestämma mängden av kaffebönor du kan steka vid en tidpunkt. För att välja den bästa storlek och modell av kafferostaren, först och främst måste du veta dina behov, dvs. avgöra funktioner och specifikationer för kafferostaren. Du inte vill rosta för många kaffebönor, om du inte kan sälja dem. Efter ett par dagar de kommer bli gamla. En bra storlek kan med fördel leverera rostade kaffebönor för tre dagars användning som mest. 

Efter att du bestämt storleken, ska du jämföra olika modeller av kafferosterier innan du faktiskt köpa en. Du kan söka efter specifika funktioner, till exempel en inbyggd termostat så bönorna är mindre troligt att brända. En viktig funktion som många användare skulle hitta användbar är ett genomskinligt material, såsom glas, så att de kan hålla ett öga på bönorna som de rostas.

Kostnaden för en professionell kafferostare är också viktig, beror detta på hur mycket du kan och vill spendera. Som en klok konsument har du alltid komma ihåg att något dyrare är inte nödvändigtvis bättre än produkter med billigare prislappar, så det är alltid bättre att åka runt och se på flera alternativ som skulle passa dina behov. Om du funderar på att spendera lite mindre, kan du också köpa en begagnad rostmaskin, men du måste se till att den fortfarande är i topptrim.

Hur rostar du kaffe?

Genom rostningen förvandlas råkaffet till färdigrostat kaffe. För att smaken ska komma fram måste de grågröna, råa kaffebönorna rostas. Rostningen gör att bönornas egenskaper och utseende ändras. De ämnen som ger kaffet dess arom och smak bildas och frigörs och nästan allt vatten avdunstar. Bönorna tappar dessutom vikt och blir spröda samtidigt som de utvidgar sig och blir ca 25 % större. 

Vid rostningen värms bönorna upp till 200-230 grader i en speciell rostmaskin. I 10-15 minuter pågår rostningen och när bönorna väl är rostade töms de i en behållare och kyls så fort som möjligt. Skulle kaffet rostas för mycket avdunstar en del av oljorna, medan andra bränns. Resultatet blir en bitter och frän smak utan arom och fyllighet. Rostas kaffet däremot för lite utvecklas inte alla oljor och kaffet blir för svagt. Sedan väger du och packar kaffet, försluter, stoppar ner i lådor – ett lika tidskrävande arbete som själva rostningen.

När rostaren slutgiltigt godkänt rostningen går kaffet vidare till malning. Genom att vakuumförpacka kaffet håller det sig färskt längre. Syret i luften förstör nämligen kaffet. Det är därför viktigt att förvara det lufttätt även sedan förpackningen öppnats. Märkning skall innehålla information om innehållet och ursprungslandet.

Att skaffa råvara

Det är världsmarknadspriset som styr vad kaffet kostar. Du kan importera råkaffe direkt från kaffeplantagen, från bonden eller ett kooperativ i något kaffe producerande land. Var dock försiktig med dina kontakter, kan vara komplicerat att köpa direkt från odlare, då de flesta saknar erfarenhet av export. Vad det kostar att importera från olika länder beror på vilket land, kvalitet, volym, område samt dollarutveckling mm. 

När det handlar om små volymer, exempelvis några hundra kilo per månad, är det troligen mest kostnadseffektivt att handla via kaffeföretag/grossistbolag. Det ger dig med största sannolikhet både enklare rutiner, lägre inköpspris och mycket lägre transportkostnad.

Marknadsföring

När du är mycket säker med din produkt, måste du sälja den och marknadsföra den. Du riktar dig huvudsakligen mot arbetsplatser, restauranger och caféer. Testa först. Erbjud lokala kaféer, restauranger och bagerier gratisprover av rostade bönor. Du måste låta dem smaka och innan de fattar beslut. När du får ett bra svar här, är det dags för marknadsföring till andra. Gör ett utskick i lokala området och erbjud inledande specialerbjudanden för att ge ditt namn exponering och för att locka konsumenterna.

Delta i så många sammanhang du kan för att få namnet ut och upplysa konsumenterna om ditt kaffe. Fånga en del av julmarknaden genom att erbjuda speciellt anpassade presentkorgar med olika kaffeblandningar, både till återförsäljare ex. presentbutiker som till konsumenter. Huvudmarknader: kaffer, konditorier, bagerier, restauranger, gourmet food butiker, presentbutiker, livsmedelsbutiker, kontor. Tänk på miljön, leverera med cykelbud till försäljningsställen och kaffebarerna. 

Experimentera med bönor från olika delar av världen. Bönor har olika smaker så testa bönor från olika källor för att uppleva den unika smaken av varje region. Smaktesta kaffe. Smaka kaffebönorna efter rostning och förbereda smak prover för vänner, familj och kollegor för att få feedback på produkten. 

Skapa smaksatt kaffe. Många kafferostare producerar smaksatt kaffe utöver ordinarie utbud. Populära smakerna kan omfatta vanilj, hasselnöt, pralin eller karamell cookie. Köp aromer av ett livsmedel återförsäljare eller grossist eller skapa egna smak blandningar med naturliga ingredienser.

Tänk på!

Erfarenhet hjälper mycket i den här branschen. Om du inte har tillräckligt med erfarenhet inom detta område, kan du gå på praktik och ta råd av andra rosterier och kaféer innan du startar ditt eget.


Location