Att starta en personlig liten servering med snabbmat utöver det vanliga – färska pannkakor à la minute! Laga och sälja härliga pannkakor till barn och folk i farten som tröttnat på hamburgare och korv.
Tillstånd: polisen/miljöförvaltningen
Åldersgräns: r ek från 16 år
För att bli en pannkaksentreprenör behöver du naturligtvis lära dig hur man gör tunna runda pannkakor. ”Lätt som en plätt” brukar man säga, och visst, det stämmer, men var inte besviken om dina första pannkakor inte blir perfekta. Övning ger färdighet.
Först förbereder du smeten: gör i ordning din egen pannkakssmet eller använd färdigt pannkakspulver som du blandar i vatten. Sedan ställer du in rätt värme på spisen och gräddar tunna pannkakor tills de får fin färg. Du kan också lägga en fyllning över pannkakorna, rulla ihop eller vika dem och serverar dem prydligt och snyggt. Klart att äta och njuta!
Bjud in kompisarna och grannens barn på en pannkakstest-fest och låt dem smaka på dina pannkakor innan du börjar sälja till andra.
Pannkakorna lagas till på plats allteftersom beställningarna kommer in. Du gör två sorters pannkakor: en matigare med exempelvis champinjoner, skinka och ost, och en dessertvariant med chokladkräm, socker eller sylt. Du kan så småningom utveckla sortimentet och komponera dina egna pannkakor med valfria kombinationer av fyllningar.
Vill kunden ta med sig pannkakan hem får han/hon den inslagen i en förpackning som håller värmen. Annars serverar du pannkakorna i en servett eller en pappersbägare, så att den är lätt att äta i handen. På sommaren kan det vara lönsamt att också sälja kylda drycker.
Om tempot blir högt kan du komma att behöva en driftig kompanjon att dela arbetsuppgifterna med. Gör i sådana fall en hög med pannkakor i förväg och lägg åt sidan. Täck dem med folie och håll dem varma och färdiga att servera.
Det finns också en lågbudgetvariant som är lätt att komma i gång med, och som kräver mindre investeringar. Grädda en större mängd pannkakor hemma och sälj dem sen i grannskapet som lätt lunch, frukost eller en mumsig dessert.
Du gör då ”pankisar” med två olika fyllningar, en matigare fyllning och en mer efterrättsliknande, som du lämnar till kunderna, täckta med folie i en papperstallrik. Eller ta upp beställningarna dagen innan så att du vet hur många pannkakor du ska göra. Lämna ett enkelt visitkort till alla kunder, så att de vet var de ska ringa när de beställer nästa gång.
När du har tjänat tillräckligt med pengar för att investera i ett riktigt pannkaksstånd, är det dags att utöka verksamheten så att du kan sälja pannkakor på allmän plats.
Pannkaksstånd, crèpehäll med en eller två plattor, tillgång till el (Innan du planerar var du ska stå: kolla var närmaste uttag finns och hur du når dit med kablarna.)
Pannkakssmet, fyllningar, pannkaksspade och pannkaksslev
Pappersbägare eller papperstallrikar och plastbestick
Drycker, kylbox, folie, servetter och muggar
Penningväska, stereo och några cd-skivor
Tillstånd
Tillgång till kök Pannkakssmet, fyllningar, pannkaksspade och pannkaksslev
Papperstallrikar, aluminiumfolie
En telefon där kunderna kan nå dig
Visitkort – som du gjort själv på dator
Som alltid när det gäller utomhusförsäljning, är försäljningsplatsen det viktigaste i din marknadsföring. Prata med din lokala ICA-handlare, och fråga om det är okej att stå vid entrén en lördagförmiddag. Det drar ju uppmärksamhet till deras butik när det händer något utanför ingången. Använd ett egentillverkat trottoarställ för att informera förbipasserande om din servering.
Barnkalas blir oftast allra bäst om någon annan tar hand om dem. Sätt upp en lapp och berätta om att du gärna kommer på barnkalas och liknande för att servera ”live”-pannkakor. Använd festlig musik för att få folk att bli på bra humör och stanna.
Alla tycker om pannkakor, men barnen är självklart dina bästa kunder, de är alltid sugna på en pannkaka. Försök hitta en lämplig plats i närheten av någon skola, eller sätt upp ståndet i en park där barnfamiljer tar sina söndagspromenader. Vuxna som ska till jobbet, kanske vill köpa en god pannkaka efter lunchen.
När det gäller pannkakstillverkning passar det gamla uttrycket att det inte är de stora inkomsterna som gör dig rik, utan dem små utgifterna. Pannkakor kostar knappt något att tillverka och priset på råvarorna spelar bara en marginell roll i din kalkyl. Det är utrustningen och tillståndet som styr din startbudget.
Du köper en enkel stekhäll (46 cm) för 2 500 kronor, dessutom behöver du troligen lägga ut omkring en tusenlapp på ett startpaket med smet, fyllningar, serveringsutrustning och annat.
Att göra en pannkaka tar ungefär 2-3 minuter, och säljer du 10 pannkakor i timmen kan din pannkakskalkyl se ut så här:
Kostnader 50 pannkakor:
Summakostnader för att göra 50 pannkakor = 610 kr
Intäkter - pannkaksförsäljning:
Summa försäljning: = 1 250 kr
Din vinst för 50 sålda pannkakor: 1 250 kr – 610 kr = 640 kr
Budgetexempel: Investering:
Summa investering: = 3 600 kr
Om du säljer 10 pannkakor per timme och arbetar 5 timmar per dag, behöver du arbeta 5-6 dagar innan du börjar göra vinst, det vill säga innan dina investeringskostnader på 3 600 kr blir betalda.