Allt fler äldre väljer att starta eget

En av arbetsmarknadens hetaste trender just nu är att starta eget i höjd med pensionsåldern. Allt fler seniorer väljer att fortsätta ett aktivt yrkesliv och blir egenföretagare. Rekordmånga seniorer ser sin egen kompetens, efter ett långt arbetsliv, och bestämmer sig för att sälja den. Känslan av att man fortfarande kan göra sig behövd och att kanske ha mer tid att satsa på det där intresset som blev lidande under alla år som yrkesverksam, hör till de vanligaste förklaringarna till varför man startar bolag efter 65.

Allt fler äldre väljer att starta eget och fördelarna är många. Förutom fördelaktiga skatter och en extra slant i plånboken, ökar känslan av att fortfarande vara behövd i och av samhället. Omkring 15 procent av alla enskilda firmor drivs idag av personer över 65, och där tillkommer sedan bolagsformer som aktiebolag och handelsbolag.

Utvecklingen är dock väntad. De äldre blir fler, är allt friskare och sitter på en stor kunskap som fortfarande behövs i arbetslivet. De har dessutom ofta ett brett nätverk bland företag och organisationer. Den kombinationen ger dem utmärkta förutsättningar för företagande på hel- eller deltid.

Branscher

Den vanligaste branschen bland pensionärer är konsultverksamhet. Teknik- och organisationskonsulterna dominerar framför allt bland männen. Bland kvinnorna är uthyrning av bostäder och lokaler den största branschen. Verksamheter inom branscherna bygg, redovisning samt handel är också vanliga. Däremot är de äldre knappast alls representerade i branscher som hårvård, skönhetsvård, kroppsvård, programmering, internet handel eller restaurang, som är de stora branscherna bland unga företagare.

Så, är du frisk senior och har mer att ge så finns det ingen anledning att sätta sig på sofflocket. Samhället verkar vara redo för 60-plussare som vill prova sina affärsidéer. Dessutom finns det bra skattefördelar som pensionär och egenföretagare. Varför inte göra business av din hobby? Du har själv möjligheten att bestämma när du vill arbeta, lägga upp din egen tid och vara din egen chef.

Här är 8 tillväxtbranscher relaterade till seniorer och idéer för seniorföretag.

Bostadsanpassning

Många seniorer känner att de helst vill bo kvar där de bor, så länge det går, men att deras bostad inte är helt anpassad utifrån de behov du har som äldre. De behöver få sina bostäder anpassade med lämpliga funktioner och andra förändringar för att göra sina hem säkrare och mer tillgängliga och funktionella. Till exempel genom att göra bredare dörröppningar, ta bort trösklar, byta badkaret mot ett duschutrymme, utjämna nivåskillnader eller installera dörröppnare.

Smarta produkter och hjälpmedel

De flesta som tänker på hjälpmedel för äldre tänker förmodligen på avancerade saker som en rollator eller en hörapparat. Men det finns också många enkla smarta produkter och hjälpmedel för åldrandets alla faser. Ibland kan det vara så enkelt att ett liten smart produkt kan förenkla vardagen på ett revolutionerande sätt. En ställbar säng, en självlysande käpp eller en höjning av en toalettsits kan göra underverk. De flesta äldre drar sig inte för att undersöka vad det finns för smarta och enkla hjälpmedel som man kan använda. Det kan vara avgörande för om man kan bo kvar hemma eller inte.

Resebolag

Eftersom äldre människor har mer tid att resa, lever längre och spenderar mer pengar på resor än andra åldersgrupper, är det förståeligt varför resebyråer som ordnar resor för äldre medborgare kan vara en bra affärsidé. Med så många blivande pensionärer kommer gruppresor anpassade till seniorer växa upp överallt. Redan idag finns det många reseklubbar för äldre som erbjuder allt från lokala dagsutflykter till att resa utomlands.

Allt fler aldre valjer att starta eget 2

Hemtjänster

Många pensionärer är inte friska eller starka nog att göra sysslor runt deras hem själva, men inte sjuka nog att gå till ett vårdhem, leva med vuxna barn eller flytta in i en hemtjänst anläggning. Andra äldre strävar efter att behålla sin självständighet och leva i sina hem så länge de kan. Det finns många fall där en äldre inte behöver sjukhusvård, bara bistånd från tid till annan.

Hemrelaterade tjänster, som hushållsarbete, gräsmatteklippning och hantverkstjänster är inte bara för seniorer, men inriktning på denna kundkrets kan hjälpa till att bygga ett mer specialiserat företag. Starta en privat hemtjänst verksamhet innebär uppmärksamhet på regler och bestämmelser, samt en förståelse för behoven hos äldre som behöver denna vård.

Nutrition/motionskonsulent

Du kan arbeta med fysioterapeuter, geriatriska läkare, fitness -center och andra organisationer som riktar sig till seniorer för att tillhandahålla tränings- och näringsprogram för sina patienter och/eller kunder. Du kan också marknadsföra dina tjänster till individer. Yoga, Pilates, dans och simning är populära träningsprogram bland seniorer.

Ekonomisk rådgivare

Om du är bekant med sjukförsäkring, försäkringskassans villkor och sjukvårdsindustrin kan du starta ett företag för att hjälpa seniorer och deras familjer att hantera räkningar. Du kommer att granska räkningar och journaler för att se till att pensionärer inte betalar för mycket och får alla de förmåner de har rätt till. Markera dina tjänster till seniorcentra, sjukhus och träffpunkter som kan hänvisa dig till potentiella kunder.

Senior transporttjänster

Pensionärer som inte kan eller inte vill köra fortfarande behöver transport till och från läkaren, att handla eller för att komma till sociala engagemang. Deras barn är inte alltid tillgängliga att köra, och taxibilar kan bli dyra. Även i områden med bra kollektivtrafik kan seniorer som inte kan gå till buss eller tågstationer få det svårt. Som senior taxi hämtar du äldre upp vid entrédörren, hjälper att bära in eventuella varor man handlat eller in o ut ur bilen.

Innan du startar den här verksamheten bör du ta reda på vilken typ av körkort och försäkring som behövs.

Träning och motion

Styrketräning för äldre kan hjälpa till att hålla äldre vuxna friska och säkra. Vissa människor tror att man måste vara ung för att bygga starka muskler. Det är bara inte sant. Medicinska studier har visat att seniorer kan förbättra sina muskler genom en enkel styrketräning.

Många aktiva seniorer brukar säga att just regelbunden motion håller dem starka. Även bara några uppsättningar med små vikter, några gånger i veckan, kan vara tillräckligt för att göra en skillnad. Ta hjälp av personliga tränare eller gym specialister kan vara ett bra sätt att hitta rimliga och effektiva rutiner, särskilt för äldre som är nya i motionsvärlden.

Läs mer om affärsidéer för seniorer här: http://www.1000affarsideer.se/senior-foeretag.html

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se