Bageri för allergiker

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Det är ofta svårt för allergiker köpa med sig fikabröd hem från något café. Det är mjölk, nötter, mandel eller spår av olika ämnen i 90 procent av alla bakverk och kakor. Det man blir erbjuden är en torr pepparkaka, men det är inte särskilt roligt alla gånger. Allergiker å andra sidan blir fler och fler och det är inte längre ett problem man kan ignorera. Dessa människor vill också kunna gå ut och ta en kopp kaffe med en kaka som alla andra.

Info

Varför inte specialisera sig och baka och sälja bröd för allergiker? Inte bara utan nötter och mandel utan även utan gluten och laktos, och allt annat som kan vara allergiframkallande. För alla kaffe ägare skulle detta innebära fler kunder och framför allt nöjda kunder, samt att de skulle tjäna på en god ryktesspridning.

Om du har en passion för bakverk, bröd, eller bara baka, öppna ett annorlunda bageri kan vara den perfekta affärsmöjligheten. Att erbjuda produkter som skiljer sig från konkurrenternas är ett sätt att marknadsföra en ny bageriverksamhet. Nischa dig, skapa din egen profil och satsa på ett sortiment för allergiker och diabetiker.

Matallergi

I Sverige är ca två miljoner människor drabbade av allergi eller överkänslighet. En undersökning visar att ca en tredjedel av alla besök på barnkliniker rör allergi. Vilka ämnen som framkallar allergiska reaktioner skiljer sig naturligtvis åt från person till person.

Matallergi betyder att man är överkänslig mot vissa livsmedel och kan få svåra allergiska besvär om man får i sig det man inte tål. Allergier mot livsmedel är vanligare hos barn än hos vuxna.

Sverige har kommit ganska långt och ex. är först i världen med att få en allergicertifiering av restauranger. I certifieringen erbjuds restauranger ett utbildningspaket där personal kan lära sig laga mat till matallergiker men också bemöta gästerna på rätt sätt, och ge rätt information, bland annat i menyn. Det görs också årliga kontroller av restaurangerna.

Baka för allergiker

Matallergier ställer till vissa problem vid tillagning av bröd och bakverk. Gluten är ex. ett protein i vete, råg och korn som ger brödet god bakningsförmåga och är inte helt lätt att ersätta. Allergi mot nötter är också mycket vanligt. Det är också en besvärande faktor, eftersom så många bakelser innehåller nötter i olika form.

Baka för allergiker innebär att du använder alternativa bakningsrecept och bakar bröd utan gluten, laktos, mjölk eller socker. För att allergiker ska kunna äta dina bröd, måste du ha noggrann koll på både ingredienser och bagerimiljö. Alla råvaror och produktionslokaler ska vara kontrollerade och produkterna garanterat helt fria från allergiframkallande ämnen.

Innan du börjar

Starta ett bageri är relativt enkelt men de långa timmar och engagemang för verksamheten kan vara en utmaning för de flesta. Många bagare måste arbeta sent på kvällen till tidigt på morgonen för att kunna leverera färska produkter när dörrarna öppnas för frukost.

Ett bageri för allergiker kan bli ett företag med en växande kundkrets, då i framtiden blir fler allergiker och ex. de som drabbas av övervikt. Dessutom kommer de som är oroliga för olika sjukdom och ärftliga faktorer uppskatta sockerfria och andra bakningsprodukter utan tillsatser.

Besluta om produkter som du kommer att erbjuda. Skaffa kunskap. Gå till en lokal kulinarisk skola, restaurangkök eller hitta en mentor för att lära dig hur du lägger till smak till olika bakverk. Den extra tid du spenderar på utbildning kommer att löna sig.

Se till att du har tillräckligt med ekonomiskt stöd för att starta ett bageri. Skriv en affärsplan och budget.

Komma i gång

Hitta en plats. Ska du vara leverantör och sälja via andra återförsäljare och butiker kan du i princip ligga var som helst bara det är en godkänd lokal. Du bakar då bröd och levererar lokalt till dina grannar, lokala kaféer, delikatessbutiker, dagcenter, skolor, torghandel etc. Hur mycket du levererar beror på hur mycket du hinner baka och hur stor ugnskapacitet du har.

Ett bageri som ex. har fokus på diabetiker kan fungera bättre i ett område med kundkrets som är medelålders eller äldre. Om du vill sälja direkt till konsumenter, hitta en plats i en stor stad som får mycket trafik. Skapa ett fönsterskylt och placera några små cafébord inne i lokalen.

Bestäm om startar nytt - eller köper ett befintligt bageri. Om du bestämmer dig för att köpa ett befintligt bageri, se till att ta reda på varför ägaren vill sälja. Kontrollera om det finns tillräckligt med kunder och avgör om området är i behov av ett bageri.

Köp nödvändig utrustning. Beroende på vad du ska göra, kan du behöva köpa: kommersiella ugnar, mixers, bänkutrymme, glashyllor, montrar, kassaapparat, frys och kyl. Vissa utrymmen kan vara redan utrustade med de flesta av dessa objekt.

Välj rätt namn. När du skapar namnet på ditt bageri, se till att förbipasserande förstår vad du säljer. Ett annat alternativ är att använda ditt valda namn och lägga till orden "bageri för allergiker" i slutet.

Marknadsföring

Skapa intresse för ditt bageri innan du öppnar. Ungefär två veckor innan, lämna flygblad till lokala butiker, häng dem på offentliga platser såsom vårdcentral och bibliotek och dela ut flygblad till folk på trottoaren framför din butik. Ta några flygblad till daghem, sjukhus, vårdcentral, samlingslokaler, skolor, kyrkor och offentliga parker. Dela ut visitkort och kuponger. Om du har råd med det, överväga att investera i ett par radioinslag och meddela när invigningen blir. Skicka pressmeddelanden till lokala tidningen och försök bli intervjuad för en artikel, som är gratis publicitet.

Sök nya marknadsföringsstrategier. Om du har en skräddarsydd verksamhet som denna och vill locka dina speciella målgrupper till dig, besök deras hemsidor och de platser de besöker ofta. Delta i sociala medier så du har fingret på pulsen, läs lokalpressen, matsidor och matbloggar för allergiker, brödsidor, och besök andra intressanta platser där dina kunder finns. Ordna även egen hemsida som innehåller rätt information så att folk kan hitta dig. Visa upp några bilder av bakelser så potentiella kunder kan se dina produkter. Var uppmärksam på kundernas idéer och feedback. Erbjud särskilda rabatter till återkommande kunder.

Tillstånd

Våra svenska bestämmelser kring livsmedelshanterings är mycket strikta, vilket gör att det krävs en hel del olika tillstånd för din verksamhet. Du får alltså räkna med en del administrativt jobb innan du får igång själva bageriet. Bl.a. måste du registrera dig som en livsmedelsproducent. Kontakta din lokala Miljöförvaltning och ta kontakt med kommunen och fråga dem vad som gäller, de är skyldiga att upplysa dig om detta.

Det kan också komma krav att bygga om en fastighet till bageri i samband med att du behöver använda en hel del maskiner, ugnar med mera för att kunna starta upp din verksamhet. Därför måste du ha tillstånd från hyresvärden, dvs. lokalens ägare, och se till att lokalen passar till bageriverksamhet.

En stor fördel är om du går igenom relevant utbildning och blir certifierad.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg