Starta ett mikrobryggeri

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

Ett bryggeri är en anläggning eller en affärsverksamhet som tillverkar öl. Människan har bryggt öl i tusentals år. Fram till slutet på 1700-talet bryggdes öl uteslutande där det dracks – hemma eller på värdshuset. I dag är öltillverkning tyvärr en storskalig och likriktad processindustri utan fokus på smak och förändring och så ser det ut i hela världen.

Som motreaktion till det återuppstår nu småskalig och hantverksmässig tillverkning av smakrik öl i många länder, tack vare små entusiastiska ölbryggerier som värnar om ölet och dess tradition. 

Info

Har du bryggt eget i köket och märkt att det går att skapa riktigt gott öl med bra råvaror. Varför inte ta din hobby till nästa nivå? Med personligt marknadstänkande och närproducerad känsla sätter du som öl entusiast och ensambryggaren en ny trend.

En ordentlig affärsplan är det första steget för att starta bryggeriföretag. Denna plan kommer att hjälpa dig att avgöra hur du ska börja, samt definiera din produkt - typ av bryggeriet - utrustning som behövs, din nisch, marknadsföringsstrategier, konkurrens, budgetprognos och vilken finansiering krävs.

Typer av öl och bryggerier

Öl smakar väldigt olika på många vis. Det beror förstås på råvarorna, men kanske ännu mer på tillverkningssättet. Öl är en jäst dryck som framställs av spannmål och kryddas, vanligen med humle. Det låter enkelt, men bryggprocessen innehåller många steg. Spannmålets stärkelse måste först förvandlas till socker innan jäsningen kan börja. Valet av råvaror är avgörande för ölets karaktär. Bestämma vilken typ av öl ska du brygga och vilken typ av bryggeri starta är ett av de första stegen för att komma in i branschen.

Du kan välja att fokusera på en lokal specialitet som smaksatt öl eller allmänna ölsorter. En annan fråga att avgöra är hur stor ditt bryggeri kommer att bli. Kommer ni att göra öl i små serier eller i 50-liters behållare? Du måste också bestämma var du ska lokalisera bryggeriet. Om du etablerar en restaurang i anslutning till bryggeriet kräver det en annan placering, och troligtvis dyrare plats än ett bryggeri ensamt behöver.

Lär dig brygga öl

Att brygga riktigt gott öl hemma i ditt eget kök är faktiskt inte svårt. Använder du bra råvaror, dvs. malt, humle, jäst och vatten ska resultatet inte behöva bli annat än succé. Innan du öppnar ditt eget mikrobryggeri och investerat både tid och pengar bör du lära dig grunderna så att du efteråt, på egen hand, kan brygga ett utomordentligt gott öl. 

För den som drömmer om att starta ett eget mikrobryggeri gäller det att vara beredd på hårt arbete. Ett bra sätt att snabbt lära sig hembryggningens grunder är att gå SHBF- s populära kurser i helmaltsbryggning, där deltagarna får en teoretisk och praktisk genomgång av råvaror, utrustning och bryggning. Har du redan provat öl satser kan du lära dig hur du förbättrar din öl sats. http://www.shbf.se/ En annan som har ölbryggningskurser är Njutningsfrämjandet. www.njutningsframjandet.se. På kurserna lär du dig olika råvarors betydelse samt hur de påverkar smaken. Du kommer få med dig ett kompendium hem med det viktigaste att tänka på vid ölbryggning, hur du gör din egen utrustning samt ett antal färdiga recept.

Småskalig öltillverkning

Att brygga öl är en komplicerad process som består av många steg. Utöver de olika stegen har också bryggmästaren ett eget recept som han/hon följer, det gör ölet unikt. Recepten är oftast hemliga och det ligger mycket arbete i laboratorier bakom den smak som ölen får. Samma öl skall ju dessutom bryggas många gånger utan att förändras i smaken. Det är kanske inte så konstigt att det är få som brygger öl hemma.

I huvudsak består öltillverkning av sex steg, dessa är: mältning, mäskning, vörtkokning, jäsning, filtrering, pastörisering. Öl har fyra basingredienser som påverkar ölet på olika sätt under bryggprocessen. Den första ingrediensen är korn som i mältningen blir malt. Malt ger ölet fyllighet, sötma, färg och maltsmak. Utöver malt använder man ibland även rå frukt. Rå frukt i form av majs, ris eller socker ger ölet en mildare smak. Vatten som innehåller bl. a salter är den andra viktiga ingrediensen. Därefter kommer humlen som ger ölet beska, doft och skum samt jästen som ger alkohol och kolsyra.

Genomför ett test

Producera några olika hembryggda öl prover och bjud vänner och familj att smak testa produkten och ta med sig sina vänner. Brainstorm efter ett namn på ditt minibryggeri. Också ta viktiga beslut som rör storlek av verksamheten, olika typer av öl att producera, plats och så vidare. Använd dessa beslut som underlag för en omfattande affärsplan som omfattar företagsstruktur, finansiering, affärsmodell, licenser och nödvändiga tillstånd, försäkringar, analys av konkurrens och en marknadsföringsplan.

Komma i gång

Att skapa kontakter inom branschen är väldigt givande och troligen en förutsättning för att en nyetablering skall gå så smidigt som möjligt. Och kommer du ut med en öl på marknaden är troligen den bästa marknadsföringen att branschfolket såsom övriga producenter och t.ex. öl provsmakarna pratar gott om det. För att hitta anläggningsmaskiner för sin produktion är det förmodligen utlandet du skall vända dig till då både produktionen är större och produktkostnaderna är lägre.

Det som tar tid vid en nyetablering innan produktionen kan ta vid är handläggningstiden för tillstånden för livsmedelsproduktion. Därför bör du ha med instanserna så tidigt som möjligt i projektet så de kan tycka till innan du gjort fel. Tänk på att det inte är råvarorna som är dyra, det är investeringskostnaden på anläggningen och lagringsplatsen av råvarorna som är dyrt vid en nyetablering.

Teoretiskt kan du brygga öl med ett par plasthinkar, en sugrör, flaskor och mössor. Kommer dock ett vinstdrivande bryggeri kräva betydligt mer i utrustning. Utrustningen ska passa dina produktionsbehov och det utrymme du har. Beställ speciella etiketter för att göra din öl sticker ut från konkurrerande varumärken. Du behöver också tappning och förpackning utrustning. Omfattningen av bryggeriet i starten, naturligtvis, beror på vilken volym du gör.

Hitta din öl nisch

Det som sätter gränser för receptet på sitt öl är den egna fantasin. Det finns inga öl typer som är rätt eller fel, antingen accepteras smaken eller inte. Munkänslan påverkas av flera delar i ölet. Främst är det kolsyran, konsistensen och alkoholhalten som avgör den totala munkänslan. Kolsyran i ölet är en naturlig biprodukt från jäsprocessen. Kolsyran kan vara väldigt avgörande för upplevelsen av ett öl. Smaker kan förstärkas av kolsyra precis som en för låg kolsyra kan ge ölet en fadd känsla.

I vissa öl typer tillsätts ibland olika typer av frukt, bär, örter, kryddor eller andra naturliga smakgivare. Ibland tillsätts frukt i färskt eller torkat tillstånd också för att förstärka vissa smaker. Det är nuförtiden också ganska vanligt att man tillsätter kaffebönor, choklad eller lakrits som smakgivare. Chili är också vanligt förekommande i vissa öl stilar. Majs och ris anses inte vara korrekta smakgivare att tillsätta i ett öl utan tillsätts ofta för att dryga ut användandet av riktig malt. Färgen på ölet avgörs av vilken malt man har använt (samt hur hårt rostad den är) vid bryggningen.

Säljkanaler

Ordna distributionen är kanske en av de svåraste delarna av startprocessen, som de allra flesta distributionskanaler monopoliseras av de stora aktörerna. Många producenter vill gärna se dagen då försäljning direkt till konsument blir verklighet dels för att kunna få bättre avsättning för brygden och även för att kunna marknadsföra sitt öl på det sätt man själv vill. Systembolaget är en oundviklig affärspartner idag om man vill producera och sälja starköl direkt till konsumenter.

Har du tillverkningstillstånd får du dock sälja till pub/restaurang som har serveringstillstånd. Du kan leverera till närliggande restauranger vilket bidrar till att marknadsföringen blir lättare då produkten syns på mer än bara Systembolaget. 

Du kan också samarbeta med en lokal grossist som kör runt och säljer dryckesvaror till mindre restauranger som t.ex. pizzerior som inte kan köpa en hel pall åt gången vilket ofta är ett minimum. Istället kan man köpa det man har avsättning för av grossisten. Många små bryggerier tillägnar sig distribuera sin produkt på egen hand, vilket tar arbetskraft, tid och pengar.

Få din produkt till allmänheten är nyckeln till ett lyckat bryggeri. Oavsett hur bra din produkt är, kommer det ingen roll om det inte visas i butiker eller barer.

Marknadsföring

Definiera din marknad är en av dina första utmaningar. Prata med andra mikrobryggerier för att se vem de säljer till. Fråga restauranger i området vilka typer av öl som de erbjuder. Besök gourmet livsmedelsbutiker för att se vad- och vem de säljer till. Det skulle vara trevligt om du öppnade ditt bryggeri och kunder dök upp precis som magi. Tyvärr fungerar verksamheten inte på det sättet.

Marknadsföringsstrategier är hur du säger potentiella kunder vad du har att erbjuda. En fördel du har är att du i princip inte arbetar med ren marknadsföring. Istället besöker du öl mässor, tar emot kundbesök på bryggeriet och får dina ölsorter recenserade i dagspressen. Din marknadsföring kan också omfatta en webbplats, reklam, direktreklam, mun till mun och annan publicitet.

Kolla dina konkurrenter för att se hur och vad de gör. Reklam för att få namnet på ditt företag cirkulera i folkmassan är viktigt och bör inledas några veckor före utsättning av din första produkt. Rådgör med en lokal reklambyrå eftersom det kan finnas begränsningar för reklam för alkoholhaltiga drycker. 

Förutom bryggeriet finns det stor potential för kringverksamhet, som ett besöksmål för turism till exempel. Att man som besökare får se processen, lära sig om metoden och – kanske även testa produkten, det kan bli en verksamhet på sidan om som genererar både nya besökare och ökad intresse för ditt bryggeri.

Dessutom kan du hålla i utbildningar för hugade självbryggare eller sälja som upplevelse presentkort. Utforska olika öl typer och var öppen med att hitta och testa nya smaker och spännande recept.

Tillstånd, ölskatt, moms och lagstiftning för ölbryggning

Bryggeribransch är speciell eftersom du säljer alkoholprodukter som är starkt reglerade och mestadels konsumeras via ett myndighetsmonopol. För att kunna starta en bryggeriverksamhet krävs två olika tillstånd. Det första är att man skall få sin lokal godkänd som livsmedelslokal av kommunen och det andra är tillstånd som gör att man har rätt att lagerhålla alkoholprodukter vilket skatteverket beslutar om. Skatten beror på alkoholstyrkan på ölet, 1,66 kr per volymprocent alkohol och liter. Momsen på starköl är 25 procent medan momsen på lättöl endast är 12 procent.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg