Sälj hembakat bröd

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Är brödbakning din passion? Får du högsta betyg från dina vänner och kollegor? Varför inte utforska och testa kommersiell bakning på en skala som passar dig, samtidigt tjäna extra och kanske starta företag?

Info

Det finns en stor - och till stor del outnyttjad - marknad för hembakat bröd, så samla dina bästa recept och börja en ny karriär. Att vara en entusiastisk hembagare är en sak, men producera varor till försäljning innebär dock lite extra ansträngning. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra vad som behövs för att komma i gång med egna hemlagade specialiteter.

Att tänka på

Du kan inte bara placera en limpa hembakat bröd i en påse och erbjuda den till försäljning. Innan du säljer ditt första bröd limpa, bör du etablera dig som ett företag och följa reglerna för att få tillstånd. Du behöver också ett recept som ger en anständig limpa bröd oavsett om du förbereder fem eller 500 limpor. Utveckla ett bröd recept som ger dig en limpa bröd som smakar samma varje gång du gör det. Använd bagerivaruprocentsatser så att du kan justera mängden bröd du gör varje gång. Med bagarens procentsatser kan du skala receptet upp och ner genom att multiplicera andelen vatten, jäst och salt med mängden mjöl du använder.

Paketera ditt bröd attraktivt och praktiskt

Sätt bröden i papper eller tydliga plastpåsar med twist-band. Märk bröd med namnet, vikten och ingredienserna. Inkludera ditt namn och kontaktuppgifter så att kunderna kan få tag på dig om det behövs. Prissätta ditt bröd baserat på kostnaden för ingredienserna och den tid du spenderar att göra det. Försök att få det bästa erbjudandet på ingredienser som går att hålla kostnaderna nere. Till exempel kan du köpa mjöl och jäst i större förpackningar för att spara pengar. Om kunderna klagar på kostnaden för ditt bröd eftersom det kostar mer än en limpa bröd i affären, förklara för dem varför ditt bröd är dyrare.

Spana för kunderna

Distribuera dina flygblad varhelst du kan. Lär känna potentiella köpare som arbetar i lokala kontor, alla som sammanträder och tar en fika. Du kan erbjuda sådana människor bättre produkter än inköpta bullar. De flesta områden har hantverk festivaler och jordbrukarnas marknader pågår stor del av året också, bara håll öronen öppna, läs tidningar och prata med dina lokala marknad- och event organisatörer för att ta reda på om kommande möjligheter.

Hitta en plats att sälja på

Då var det dags att försöka samla ihop kunderna. Börja sälja på en marknad med en inbyggd kundbas för att hjälpa dig att utveckla din egen kundbas. Till att börja med, ge en brödlista till alla dina vänner och be dem att sprida ordet (och att köpa en limpa eller två). Därefter sätt upp ett blad på varje anslagstavla du kan hitta, och lämna några kopior på alla restauranger i din stad.

När sommaren kommer, hyr ett bord på lokala marknader. Ansök om en monter på en lokal bondemarknad eller ta dina limpor till en liten gourmetmat butik. Förbered prover av ditt bröd att ge till handeln och butiksägarna. Ta med en kort biografi om dig själv och ditt bröd tillsammans med dina kontaktuppgifter.

Begränsa antal och typer av bröd innan du vet vad du ska satsa på. När du har byggt upp ett koncept som fungerar, sälja direkt till kunderna genom e-post eller telefon order, särskilt under de tillfällen då lokala marknaden och affären är stängd. 

När du kommer i gång på riktigt finns det gott om möjligheter till mer försäljning. Du kan också gå in i partnerskap med andra som bakar – och leverera till delikatessbutiker, catering firmor, klubbar och andra privata aktörer. Kanske en dag kommer du även öppna ditt eget bageri, vem vet?

Få det fungera

Var noga med att kontrollera om försäljning av bröd som bakas i ditt kök är laglig. En licens kan vittna om att ditt kök är hygieniskt och att du menar allvar med ditt arbete. Bäst av allt, det ger dig förmånen att köpa dina råvaror till grossistpriser men också möjlighet att göra avdrag för inköp. 

Journalföring behöver inte vara knepig om du bara gör det som en vanlig praxis. Till exempel, innan du bakar något till salu, räknar du kostnaden för ingredienserna och kalkylerar ett pris för varje recept. Naturligtvis innebär denna beräkning att du bör spendera lite tid för vägning och mätning av innehållet av normalstora förpackningar av mjöl, kryddor, etc. så att du vet exakt hur många koppar, dl, eller vad som finns i varje förpackning. När det är gjort, delar du helt enkelt priset på förpackningen med antalet koppar eller andra mätenheter för att komma fram till kostnaden för varje enhet. Då är det lätt att räkna upp vad du har satsat för ingredienserna i något brödrecept. 

Du skriver också ner alla dina order i en kvittobok. Du drar ifrån sedan ingredienskostnaden för varje beställning, och din körsträcka kostnad för månaden (som du antecknar i en liten biljournal), och vad som finns kvar är din vinst! 

Håll koll på dina leveranser. Du handlar färskvaror en gång i veckan, andra varor månadsvis, genom livsmedelsbutik eller en grossist. 

Håll dig till det du är bäst. Försök inte att erbjuda alla typer av bröd som du kan komma på från bagels och briocher till svenska limpan. Efter feedback du får - minska din lista och hitta egna – och kundens- favoriter. Var inte rädd för att ta ut ett rimligt pris för dina varor. Du ger en produkt som folk förmodligen inte kan få överallt.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg