Starta livsmedelstillverkning i liten skala
Key Info:

Många människor har ett speciellt recept eller extraordinära matlagningstalanger och tänker på att utveckla egna livsmedel och gå vidare. Dock är det mer än bra smak på maträtt som behövs för att starta ett lyckat livsmedelsföretag. Förutom tillståndsfrågor, som kan variera från kommun till kommun, måste du ta itu med marknadsföring och utveckla relationer med återförsäljare.
Info
Om andra visar glädje över dina skapelser i köket, kanske är det dags att förvandla din hobby till en karriär genom att starta småskalig livsmedelstillverkning. Starta i liten skala hemifrån eller från ett hyrt kök och erbjud prover av dina produkter till hela gemenskapen. Expandera när marknaden kräver.
Hitta din nisch
Mat är en produkt vars efterfrågan kommer aldrig att sluta. Speciellt efterfrågan på god och hälsosam mat är alltid aktuell. Hur många gånger har du besökt ett litet café för din morgons fika eller frukost? Likaså plockat upp ett stycke från en lokal livsmedelsbutik eller ett paket kakor från ditt favoritbageri. När du vill och älskar smak, går du efter samma produkt många gånger. Detta är den främsta anledningen till att det finns så många småskaliga industrier i livsmedelsindustrin segmentet. Med speciella aromer och smaker.
Lansering av en ny matprodukt kräver planering för att hitta en säljbar nischprodukt som kan få en lojal lokal kundkrets.
Hitta din egen nisch! Hemgjorda inläggningar, kex, såser, kakor, bakverk, chips och så många andra populära produkter som väljs av kunder beroende på smaken snarare än varumärket. Det är därför en småskalig livsmedelsförädling har chans att lyckas om produkten verkligen är bra.
Innan du börjar
Första du behöver är valet av livsmedel som du vill börja med. Hemgjorda bakelser, kakor och choklad är några av de produkter som kan förädlas på detta vis. Innan du väljer vilken typ av mat du vill arbeta med bör du komma ihåg att som en nybörjare kan det ta lite tid för att komma in på marknaden. Vägen från din produkt till en kunds matbord kan bli ganska komplicerat. Därför är det bättre att välja en produkt som har du har störst chans att få ut. Skaffa erfarenhet genom att arbeta under en matleverantör eller bagare för att lära logistiken inblandade i arbetet med maten.
Skriv affärsplan. Identifiera din målgrupp, varför de ska köpa din mat och hur du tänker få ut den till dem. Din plan bör omfatta förväntade kostnader för köksförnödenheter och utrustning, tillstånd, verktyg, matavfall, prover, försäkringar, tillstånd, förpackningar och marknadsföring. Bestäm vad du kan förvänta dig att tjäna och när du tänker gå jämnt. Var realistisk när du utvärderar förväntade intäkter och kostnader.
Platsen
De enheter som du behöver för denna verksamhet är: Lagring för livsmedels ingredienser, bearbetningsenhet, förpackningsenhet och ett distributionssystem. Livsmedel är känsliga och måste hanteras aktsamt. Om du äger ett hus, kan du alltid använda en del av ditt hus för detta arbete. Men för en livsmedelsprocess, är det tillrådligt att du tar en separat butik. När du väljer plats, måste du vara medveten om kraven och villkor som ställs vid livsmedelstillverkning. När du får nödvändig licens kan du börja köpa utrustning och bygga infrastrukturen.
Utrustning och råvaror
Beroende på vilken typ av produkt, behöver du stora matlagnings och bearbetnings hjälpmedel och matredskap. Du måste vara medveten om volymen på din livsmedelstillverkning. Du bör köpa separata burkar (helst av glas) för lagring konserveringsmedel, olja och andra basingredienser som är viktiga för din produkt. Det finns flera billiga utrustningsvarianter för småskalig livsmedelsindustrin som köksmaskiner, spisar och så vidare.
Skaffa kunskap om vad du behöver i tillverkningsprocessen och köp lämpliga produkter för din verksamhet. Du kan tala med lokala marknaden för leverans av de viktigaste ingredienserna (t.ex. tomater för sås, ägg för kakor och så vidare). Eftersom dessa kommer att behövas ofta och i stora mängder, måste du se till att få dem i tid och fräscha och också till en rimlig kostnad.
Beställ förpackningsmaterial som plastpåsar eller särskilda papperspåsar eller burkar av glas eller plast beroende på vilken typ av livsmedel. Se till att du alltid förse produkten med fina etiketter med ditt företagsnamn på.
Produkt
Det viktigaste inslaget i denna verksamhet är maten. Experimentera med recept och testa dem på vänner och familj. När du nöjd med din produkt, genomföra kvalitetskontroller för att säkerställa att du utvecklar en likadan produkt om och om igen, och för att undvika en förändring i konsistens eller smak över tid. Implementera metoder för att förebygga matavfall och spill. Din mat måste följa föreskrifter för märkning av livsmedel. Skicka in dina produkter till en hållbarhetstid laboratorium för att fastställa utgångsdatum.
Leverera
Du kan göra dina produkter proffsiga genom att erhålla och skriva ut information om dess ingredienser, näringsämnen och bruttovikten av produkten. Efter förpackning är produkten klar och måste distribueras väl. När du kommer i gång är det kanske inte särskilt rimligt att du själv tar hela distributionsprocessen. Så från lokal katalog, måste du ta reda på adressen och telefonnummer till dina lokala matdistributörer och grossister. De har erfarenhet av produkterna och deras priser. Erbjud dem sund provision för att sälja dina produkter och notera varje feedback från dem. Se till att leveransen är snabb. Göra dem medvetna om att objekt är bäst sälja färsk.
Hitta platser att sälja på
Alternativen är loppmarknader, mässor, festivaler, eller direkt till dagligvaruhandeln och livsmedelsbutiker. Gå med i en professionell livsmedelsproducent organisation. Om du gör det kommer det att hjälpa dig att träffa nya leverantörer, få tips och idéer från kollegor, kontakt med potentiella kunder och hålla upp branschtrender. Sälja inledande på lokala marknader för att mäta kundens reaktion. Utveckla en bas av lojala kunder och justera sortiment enligt feedback du får.