Försäljning av små mängder primärprodukter
Info
Försäljning av små mängder primärprodukter innebär att en primärproducent säljer sina egna primärprodukter i små mängder direkt till konsumenter för eget bruk. Med primärprodukter menas produkter från jorden och naturen, som grönsaker, frukt och bär, produkter från boskapsuppfödning, jakt och fiske. En primärproducent kan till exempel vara växtodlare, djuruppfödare, biodlare, fiskare, fiskodlare, jägare eller bär- och svampplockare.
Olika sätt att sälja
En primärproducent kan sälja eller ge bort små mängder av sina egenproducerade primärprodukter från sin egen gård eller anläggning eller genom till exempel dörrförsäljning, båt- eller bryggförsäljning, lokal torg eller marknadsförsäljning eller till lokal detaljhandel, det vill säga butiker eller restauranger som levererar direkt till konsument.
Du har ansvar för att maten är säker
Alla som serverar eller säljer livsmedel har ansvar för att maten är säker att äta. Den får inte medföra risk för människors hälsa. Det innebär bland annat att maten inte får bli förorenad eller utsättas för annan skadlig påverkan. Om försäljningen sker i närheten av levande djur måste produkterna förvaras så att flugor och andra insekter inte förorenar dem. Det är också viktigt att produkterna förvaras tillräckligt svalt och rent.
Starta verksamheten
Det är en god idé att kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor innan du börjar med din försäljning av små mängder primärprodukter oavsett om du är lantbrukare, jägare eller fiskare. Kommunen kan bedöma om försäljningen behöver registreras eller inte. Om verksamheten bedöms som ett livsmedelsföretag ska du leva upp till livsmedelslagstiftningens krav, bland annat de allmänna hygienreglerna som finns i den så kallade hygienförordningen.
Som primärproducent bör du också kontakta länsstyrelsen för att eventuellt bli registrerad som livsmedelsföretagare i primärproduktionen. Länsstyrelsen bedömer om odlingen, uppfödningen, jakten eller fisket har sådan omfattning och kontinuitet att registrering krävs. I så fall ska du leva upp till de allmänna hygienreglerna för primärproduktion som finns i hygienförordningen.
Små mängder primärprodukter eller gårdsbutik?
För att försäljningen ska vara undantagen från hygienförordningen får du bara sälja små mängder av dina egna obearbetade primärprodukter på gården, torget, till detaljhandeln, vid bryggan, osv. Det innebär till exempel att du inte får sälja sylt eller saft, även om råvarorna kommer från din egen gård. Bär, svamp och örter får inte vara torkade. Om man vill sälja egna, bearbetade produkter eller inköpta produkter gäller inte undantaget från kraven i hygienförordningen. Då kan du till exempel etablera en gårdsbutik som registreras hos kommunen. Märkning, reklam och presentation av livsmedel får inte vilseleda konsumenten.
Om du har ekologiska varor
Inom EU är huvudregeln att alla som producerar, bereder, förvarar, importerar eller exporterar ekologiska varor ska anmäla sig till ett godkänt kontrollorgan. I Sverige krävs ingen anmälan eller kontroll för den som säljer ekologiska produkter direkt till konsument, under förutsättning att säljaren inte förvarar (annat än i anslutning till försäljningsplatsen), producerar, bereder eller importerar ekologiska produkter från tredje land eller samtidigt säljer eller lagrar ekologiska och konventionella lösviktsvaror av samma slag.
Vad får man sälja?
Du får sälja små mängder frukt, bär, svamp, grönsaker och potatis utan några specifika krav, förutom att du ansvarar för att maten är säker. Du får sälja små mängder av följande animaliska produkter om de är säkra och uppfyller vissa särskilda krav:
Honung
En biodlare får leverera små mängder honung och andra primärprodukter från den egna biodlingen. Små mängder är här en genomsnittlig årsvolym på 1 000 kg honung och andra primärprodukter. De allmänna hygienreglerna för primärproduktion i hygienförordningen ska vara uppfyllda. Honungen ska följa bestämmelserna i livsmedelsstandarden för honung när det gäller märkning och sammansättning.
Ägg
Man får leverera små mängder ägg från hägnat fjäderfä, till exempel värphöns, vaktlar, gäss, änder, pärlhöns och kalkoner, liksom från hägnad vildfågel som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns. Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreglerna för primärproduktion i hygienförordningen. Om man har fler än 200 djur ska man ta salmonellaprov enligt bestämmelserna om obligatorisk salmonellakontroll. Äggen ska förvaras rent, torrt, fritt från främmande lukter, skyddas mot stötar och direkt solljus och vid jämn temperatur. Lämplig förvaringstemperatur för ägg är 8–15°C. Äggen ska levereras senast 21 dagar efter att de är värpta.
Vilt
En jägare får leverera små mängder oplockat vilt och dessutom små mängder kött av vilt. Med frilevande vilt menas:
- vilda hov- och klövdjur, hardjur och landlevande däggdjur som jagas för att användas som livsmedel, till exempel kronhjort, dovhjort, vildsvin, mufflonfår, hare, vildkanin och gnagare,
- frilevande vild fågel, till exempel fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns,
- däggdjur som lever fritt inom ett inhägnat område under liknande förhållanden som vilda djur, till exempel hjortar i hägn. Hägnet ska vara godkänt av länsstyrelsen.