Elektroniska spel för äldre
Key Info:
Om man är en senior, spela spel kan hjälpa till att hejda minnesförlust, hålla sig på gott humör, hindra att vara ensam och förbättra kunskap inom ett visst område. Nästan alla typer av spel hjälper seniorer att hålla sig aktiva. Med ökning av seniorer som spelar kommer en ökad efterfrågan av elektroniska spel som passar för denna åldersgrupp.
Info
Först trodde man att det skulle vara svårt för pensionärerna, men det har gått bra. De lär sig snabbt och tycker att det är roligt. Naturligtvis kan pensionärer spela alla spel de skulle vilja, men de flesta kanske föredrar titlar med rörelse kontroller, kognitiva fördelar och en välbekant miljö.
Använd dina spelidéer
Under de senaste åren har en kombination av lättillgängligt utvecklingsverktyg och en spridning av nya plattformar som iPhone och Android gjort enklare att skapa och publicera egna spel. Det finns många berättelser om människor som har gjort framgång från enkla men populära spelidéer.
Spel för äldre behöver inte vara komplicerat. De ska vara lätta, stressfria, och viktigast av allt, roliga. Har du också spelidéer? Är du intresserad av att skapa några spel som är anpassade till den äldre generationen? Omvandla dina spel idéer från huvudet till spelbara upplevelser som du kan sälja.
Äldre människor och spel
Vanligtvis, när det talas eller skrivs om dator och TV spel, förutsätts att målgruppen är barn och ungdomar. En målgrupp som länge stått utanför är de äldre generationerna, de människor som är 65 och äldre. Trots att en förändring inletts och det gjorts försök att införa spelmaskiner inom äldreomsorgen så finns det fortfarande mycket som finns kvar att utveckla och undersöka. Det finns få spel (även andra applikationer) som är utvecklade för att möta de behov som äldre har. Främst gäller det användargränssnittet, men det finns också andra aspekter.
Vad är det då som skiljer en äldre användare gentemot en yngre användare? Att bli äldre betyder ofta att flera förmågor hos en äldre människa kan komma att förändras till det sämre. Detta gäller förmågor så som syn, hörsel, motorik, men även kognitionsrelaterade förmågor. Det skall också sägas att dessa förändringar inte är generella utan tvärtom, de är högst individuella.
Speldesign för äldre
De vanligaste svårigheterna som äldre människor lider av är att det är svårt att se eller höra information som förmedlas via skärmen eller högtalarna. När det gäller de visuella aspekterna är det viktigt att dels tillhandahålla inställningar för olika storlekar på typsnitt och ikoner, samt att heller inte förmedla för mycket information på en och samma gång. Det visar sig att äldre har betydligt enklare att ta till sig instruktioner och signaler om de är klara men samtidigt inte innehåller för mycket information. Man bör heller inte förlita sig på färg för att särskilja ikoner av olika slag, åtminstone inte enbart färg. Olika former på ikoner hjälper till att göra gränssnittet mer mångsidigt.
Som sagts tidigare finns också vissa typer av ljud som försvårar en spelupplevelse för äldre med hörselnedsättning. Det är klokt att hålla sig till lågfrekventa och icke-förvrängda ljud och precis som med den visuella informationsförmedlingen bör det heller inte spelas upp för många ljudeffekter på en och samma gång.
Detta är bara några få exempel på vad utvecklare måste ta hänsyn till för att anpassa produkter till en äldre målgrupp.
Tänk på ett tema för ditt spel
Goda idéer finns överallt. Vad du behöver göra är att se din fantastiska idé utvecklats ordentligt. Denna idé för ditt spel behöver inte vara unik, utan du kan förlita dig på en variant av redan framgångsrika titlar. Du måste också överväga vilken plattform du tänker släppa spelet på, och anpassningsförmåga från en konsol till en annan. Eftersom detta är ett elektroniskt spel, är det självklart att innan du kan producera ett spel, måste du vara en spelare och ha nödvändiga kunskaper inom bl.a. spelprogrammering eller speldesign.
En spelidé är ett koncept över hur ett spel ska spelas, hur det ska se ut och vad spelet ska förmedla. Vill du göra ett spel som bygger på viss skicklighet eller är du mer intresserad av att skapa ett spel som enbart bygger på tur och slump, såsom rännor och stegar? Använd idéer från befintliga spel för att hjälpa dig komma igång. Du kan även göra temat efter en film eller en bok!
Utveckla spelet
Kartlägga de regler och anvisningar för spelet. Så mycket som möjligt, försök att hålla reglerna enkla så att nya spelare kan fånga det snabbt och kommer att ha en rolig spelupplevelse. Prata gärna med någon spelpedagog så du kan få ett utlåtande.
Testa, utvärdera och revidera
Speltesta med äldre inom familj och de närmaste kretsarna för att lösa eventuella oförutsedda fel eller fallgropar. Se till att spelreglerna är rättvisa och att spelkonceptet är roligt och lärorikt för målgruppen. Kolla om det är möjligt att trycka upp spelet i ett par hundra exemplar och provsälja "lokalt" via småbutiker eller föreningar.
Marknad för spel
Andelen äldre i Sverige förväntas ju öka de närmaste 50 åren. Och pensionärer tycker om att spela spel. Oavsett om de är pensionerade och bor hemma eller bosatta på äldreboende, kan de spela en mängd olika spel med varandra eller på besök hos släkt eller vänner. Det har börjat dyka upp fler och fler äldreboenden som tar till sig datorspel som ett sätt för underhållning och fysisk aktivitet. Det är uppenbart att datorspel kan ha positiva effekter på både sociala och funktionella förmågor hos äldre, och detta bör därför utnyttjas.
Det är inte en särskilt dyr investering så det finns inte några större hinder för att det skulle kunna bli, nästintill, en standard för äldreomsorgen att tillhandahålla spelkonsoler och datorer i sina boenden, samt att ha upplärningskurser eller "prova på"-dagar. Men det är inte bara äldreomsorgen som behöver ta till sig ny teknik, du som spelutvecklare bör se på de äldre som vanliga användare av spelprodukter och rikta marknadsföring direkt till dem.
Marknadsföring
Utveckla en hemsida. Köp reklamartiklar, såsom visitkort, pennor och magneter, som innehåller ditt företags namn och kontaktinformation. Förmedla dem ut till människor i kontorsbyggnader och vart du än går att marknadsföra dina produkter. Skapa en broschyr som förklarar spelprodukter som du tillhandahåller. Placera en annons i din lokaltidning. Besök senior träffpunkter och andra ställen och visa upp dina spel. De skulle säkert uppskatta om du visar i praktiken hur ett spel fungerar och lär dem spela.
Målgruppen behöver inte begränsas av ålder heller utan du kan även vända dig till yngre människor som har äldre i familjen eller släkten. Många av våra kunder som de går igenom processen att ta hand om sina föräldrar eller andra nära och kära och vill ge något som kommer att vara till hjälp. Gör gärna ett snyggt genomarbetat demo-ex att visa upp. Inköpare är som andra och köper även till viss del med ögonen ett bra tema och design kan höja en produkt enormt mycket.