Starta ett vandrarhem

Key Info:

Image Two

Starta och driva ett vandrarhem ändrar din livsstil. Det gör att du kan möta människor från alla samhällsskikt och lära sig om andra kulturer utan att lämna din egen stad eller ort.
Ditt projekt kommer att bli mycket enklare om du köper ett befintligt vandrarhem från någon som vill sälja. På så sätt kommer du inte behöva betala för större renoveringar och ditt vandrarhem kanske redan har ett gott rykte bland resenärer och guider. 

Info

Vad är ett vandrarhem?

Ett normalt vandrarhem är idag mycket modernt. Det håller i många fall samma klass som mindre hotell. Ofta finns mycket bekväma sängar och man ha tillgång till reception dygnet runt. Vandrarhem erbjuder tillgång till trådlöst Internet, kabel-tv och sällskapsrum där gäster kan koppla av efter resa eller utflykter, På vandrarhem finns kök för egen tillagning av måltider och tillgång till tvättstuga för egen tvätt. Man kan också köpa till frukostbuffé och även andra måltider, de dagar man väljer att inte laga mat själv. Vandrarhem har också ofta moderna lokaler väl anpassade för umgänge och aktiviteter som erbjuds gästerna.

Fördelar med vandrarhem

Priset för att bo på vandrarhem är en stor fördel gentemot annat boende. Ofta kan man komma ned så lågt som till runt 150 kr för sin inkvartering per person eller hyra ett flerbäddsrum som rymmer hela familjen för några få 100 lappar. Detta besparar reskassan från en tung utgift.

Tillgång till toppmoderna och fullutrustade kök för egen matlagning kan vara ganska välkommet för det mesta. När man har fiskat direkt från sjön, eller bara vill tillaga god husmanskost som man vet familjer tycker om är det en befrielse att kunna tillreda den själv och slippa den traditionella restaurangmaten.

Fri tillgång till Internet och möjlighet att se på kabel-tv gör många rastlösa barn och ungdomar glada efter dagens aktiviteter. Rymliga sällskapsrum ger förstås också en skön avkoppling tillsammans med familjen.

Att vandrarhem ofta ligger beläget precis som man önskar är också en fördel. Man kan välja att bo mycket centralt mitt i city eller på landsbygden nära till hav och skog.

589. Starta ett vandrarhem

Innan du börjar

Skaffa kunskap om turistföretagandet! Hur gör man affärer inom turism, vilka är marknadskanaler samt lär dig fackkunskap om ämnet som ditt företagande bygger på, typ matlagning, fiske, driva hotell, fågelskådning etc.

Definiera vad du tänker tjäna pengar på och hur din primärkund ser ut utifrån härkomst, ålder, intressen och andra premisser. Vem är det egentligen du vänder dig till? Vill du nå alla, så är det ingen som kommer. Du måste avgränsa dig. Hitta inspiration genom att definiera de bästa i just ditt erbjudande. Hur har andra gjort? Ta efter och förbättra.

Hitta de kompletterande aktörerna till ditt företagande. Vem behöver dig och vem behöver du? Hitta ett gemensamt erbjudande. Definiera dina marknadskanaler. Hur når du ut? Bygg ingenting och dra inte på dig stora kostnader innan du vet att din affärsidé fungerar och att du är rätt person för att göra jobbet.

Lokalitet

Innan du väljer etablera ett nytt vandrarhem titta på din omgivning. Läget är viktigt.Finns det några andra vandrarhem i närheten? Hur kan din anläggning komplettera det turistutbud som redan finns på plats? Vilka olika målgrupper och vilka personer söker sig till området? Det behövs attraktioner i närheten. En förorts fastighet kan vara vacker, men sevärdheter, restauranger och friluftsliv i närheten är nödvändiga för att locka turister.

Om du ska ta över ett vandrarhem genom att köpa det bör du ta hjälp av kunniga personer för att värdera det ordentligt. Hur ser fastigheten ut? Ligger anläggningen turistiskt intressant? Är området ett resmål i sig eller mera ägnat för övernattning på genomresa? Hur är kommunikationerna?

Ett vandrarhem bör ha åtminstone 20-30 bäddar, men undantag finns. Det är läge och typ av fastighet som är avgörande. Unika fastigheter och kulturbyggnader är särskilt intressanta. Det skall finnas ett gäst kök för självhushåll och andra allmänna utrymmen. Receptionen är en annan viktig mötesplats och bör vara bemannad så lång tid som möjligt, särskilt i högsäsong.
Rummen bör fördelas i en blandning av 1-4 bäddar med en huvuddel av rummen med mellan 2 och 4 bäddar.

Det skall finnas minst 1 dusch och toalett per 10 gäster och helst ett antal rum med egen dusch och WC. Utrymmen för frukostservering ska finnas. Café eller en restaurang är inget krav men en mycket populär bonus.Fastigheten ska uppfylla gällande myndighetskrav med särskild tyngd på brandskydd, miljö och hälsa.

AdobeStock 339836467

Välj ett koncept

Finns det en färdig plan och tankar kring drift och ekonomi? Vilka är ekonomiska förutsättningar? Har du tagit fram en kalkyl på vad det kostar att etablera och driva ditt vandrarhem? Stämmer konceptet med din budget?

Ska du arbeta med aktiviteter och/eller uthyrning av exempelvis cyklar, kanoter eller sportutrustning? Planerar du att hålla anläggningen öppet hela året eller bara under en viss säsong?
Hur blir standarden på vandrarhemmet? Sängarna och sängutrustningen ska i alla fall vara rena och fräscha och mötesplatserna, det vill säga sällskapsrum och övriga gemensamma utrymmen i proportion till antalet bäddar.

Komma i gång

Hitta ditt drömhus. Om du ska starta ett vandrarhem, du behöver en kommersiell fastighet. Du kan välja att själv bo där eller inte men du förmodligen kommer inte kunna använda det hus du redan bor i.

Utveckla en affärsplan för ditt vandrarhem. Bestäm storleken på verksamheten och uppskatta dina inkomster och utgifter. Tänk på antal rum, hur många resenärer som kommer att bo i varje rum, dess standard, utsikt och om de delade faciliteter, såsom badrum och kök, räcker för alla gäster. Du måste möta byggnormer i din kommun och gå genom inspektioner för att få bygglov.

Möblera vandrarhemmet med alla bekvämligheter dina gäster behöver. Ge rena sängkläder och handdukar. Ordna internet, skåp, tvättmöjligheter och toalettartiklar. Glöm inte detaljerna, som till exempel en kaffebryggare, brödrost, läslampor, väckarklockor och väggkrokar.

Ge ett informationspaket som innehåller information om lokala sevärdheter, evenemang, utflykter och restauranger. Överväg att hålla olika evenemang, till exempel grillning och filmkvällar, så att dina gäster kan umgås. Glöm inte saker som första hjälpen och brandlarm för varje rum.

AdobeStock 383855644

Marknadsföring

Att marknadsföra ditt vandrarhem och synas är otroligt viktigt i konkurrensen. Skapa en hemsida för ditt vandrarhem. Kanske självklart, men också en av dina bästa sätten att annonsera. Anlita ett proffs för att designa din webbplats. Resenärer använder ofta Internet för att göra resplan och boendebeslut. Meddela öppnandet av ditt nya vandrarhem till din lokala turistcenter, resebyrå, lokaltidningar och guider. Distribuera flygblad till alla mediekanaler och aktörer inom turism.

Gör det enkelt för potentiella gäster att kommunicera med dig elektroniskt innan de kommer till ditt vandrarhem. Se till att din inredning skiljer sig från konkurrenterna. Etablera relationer med andra företag i den lokala turistnäringen, exempelvis bussoperatörer, reseföretagen och biluthyrningsföretag. Dessa kontakter kan hjälpa dig att nå potentiella gäster. Ignorera inte feedback. Inte alla recensioner är positiva. Lyssna på kommentarerna och åtgärda problemet.

Medlemskap i Svenska Turistföreningen

Registrera din anläggning hos Svenska Turistföreningen (STF). Som STF-franchisetagare är du del av en stor STF-familj, med 300 tusen medlemmar i Sverige och 4 miljoner medlemmar internationellt som gillar att bo på föreningens anläggningar. Anslutning till STF ger dig tillgång till marknadsföring, utbildning och supportfunktioner.

STF tar ut en etableringsavgift, vars storlek är beroende av anläggningens storlek. Under det löpande samarbetet tas en franchiseavgift ut per gästnatt, baserad på anläggningens storlek. Denna faktureras i efterskott. Ingen avgift tas ut av kringverksamhet såsom uthyrning av lakan, frukostservering, sportuthyrning eller kioskförsäljning. STF-s medlemmar har en rabattförmån och lägre pris per person och natt. Vandrarhemmet förväntas sälja medlemskap i STF och får provision per sålt medlemskap.

Skillnad mellan vandrarhem och hostel

Många undrar sig egentligen vad det är för skillnad på vandrarhem och hostel och ute i världen så är hostel just vandrarhem så skillnaderna är egentligen mycket små, bara en översättning mellan språket. Dock så finns det skillnader på vandrarhem och hostel i Sverige. Hostel är ett namn som ett antal kedjor marknadsför och som erbjuder mycket billiga sängplatser, belägna relativt lokalt, och där man egentligen inte gör mycket mer än att övernatta.

På ett hostel finns ofta inte reception. Det är sovsalar eller mindre flerbäddsrum som anpassats för många gäster. Man köper sin sovplats för natten och därefter så reser man vidare. Ofta så stannar man inga längre perioder på ett hostel då det ofta saknas möjligheter till att laga egen mat eller att umgås i sällskapsrum där man kan sysselsätta sig med aktiviteter eller se på tv. På vissa hostel har man tillgång till varmt vatten och kaffe och ibland även mikrovågsugn. De kan också finnas möjlighet att köpa enklare frukost som exempelvis färdiga smörgåsar.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg