Starta en egen resebyrå

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Turismen och resandet är den snabbast växande industrin i hela världen där resenären numera kan göra så mycket mer under sin utlandsvistelse än att ligga på stranden. Många vill ha en aktiv semester. I Sverige är turism också en av de populäraste branscherna och ökningen sker huvudsakligen i de små företagen. Bakom tillväxten ligger svenskarnas ökande intresse för att resa.

Details

Vad är en lyckad semester? En värmande sol, en iskall dricka i fickan eller ett blå glittrande hav? Att resa är även att uppleva. Att lära känna nya miljöer och kulturer, att få nya intryck och att träffa nya människor är både trevligt och givande. Det finns ingen drömresa som passar alla. Några längtar efter sol och bad, andra att få vandra på historiska platser, och en tredje är intresserad av att få uppleva musik, konst och film.

Varje resenär har sina behov, och du kan inte uppfylla alla. Konkurrensen hårdnar snabbt och det är en överlevnadsfråga för en resebyrå idag att ha kunskap och erfarenhet från de resmål som säljs.

Innan du börjar

Känner du till något turistställe där du har tillbringat en riktig lyckad semester och fått mängder av oförglömliga minnen med hem i bagaget? Ett resmål som inte finns i Sverige? Kan du ordna familjesemester? Kanske känner du till några barnvänliga resmål där man istället för långtråkiga promenader på historiska platser ordnar särskilda arrangemang för barn? Allt fler upptäcker fördelarna med att hyra en sommarbostad utomlands. Har du kontakter i ett annat land som kan hjälpa dig med att hitta trevliga människor som vill hyra ut eller byta sina bostäder med svenskar?

Finn ett behov och uppfyll det!

Att driva resebyråverksamhet

Hitta din egen nisch inom turistbranschen och öppna en resebyrå. Innan du sätter igång på allvar, undersök noga om någon är beredd att betala för det du vill erbjuda.

Det finns två huvudtrender bland svenska researrangörer. Den ena är att erbjuda paketresor där allt ingår och den andra är att enbart ordna resa och hotell för turisten som sedan får klara sig själv på resmålet. Resorna till solen och badstranden är fortfarande de största, men får alltmer konkurrens. Här följer alla möjliga temaresor från matlagningsresor till matälskare till träningsresor för hetsiga idrottsmän. 

Merparten av resebyråernas kunder är samma personer som reser flera gånger, så att underhålla kundrelationerna är väldigt viktigt. Se till att ta hand om dina gamla kunder och stirra dig inte blind på de nya. Snabb utveckling inom resebranschen i kombination med IT teknikens utbredning kommer att öppna dörren för nya produkter och tjänster.

Vad du bör tänka på innan du startar resebyrå?

Eftersom det finns en stor mängd olika former av resebyråer beroende på vilka kunder man vänder sig till, vilka slags resor man förmedlar samt vilka försäljningskanaler man använder sig av, är det svårt att generellt tala om hur man ska bära sig åt om man vill starta en resebyrå.

Om resebyrån ska arrangera eller sälja paketresor måste säkerhet ställas hos Kammarkollegiet. Skyldighet att ställa säkerhet föreligger även för s.k. paketreseliknande resor.

IATA är en sammanslutning av internationella flygbolag. För att få sälja flygbiljetter med IATA-flygbolag måste resebyrån godkännas av och i vissa fall ställa säkerhet till IATA.

Vilka produkter och tjänster har du tänkt sälja?

Det är ofta en bra idé att tidigt kontakta de leverantörer (flygbolag, hotell, tågbolag, researrangör o.s.v.), som du vill vara återförsäljare för. Resebranschen är i många avseenden en speciell bransch, inte minst på grund av invecklade momsregler och att resebyrån har en något oklar ställning som förmedlare för andras räkning. Detta gör att erfarenhet från branschen är en stor fördel för den som vill starta en resebyrå.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image