Starta din egen campingplats

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

Starta en campingplats är en dröm för många människor. Om du älskar vara utomhus och gillar att träffa nya människor hela tiden, och även få nya vänner, kan driva en egen campingplats vara en mycket trevlig upplevelse också! Campingområden förblir de stora familjesemester destinationerna i resebranschen.

Details

Det finns olika typer av camping verksamheter som kan startas, inklusive en säsongsbetonad camping, en permanent camping, endast tältcamping, endast husbilcamping eller campingområden för en viss målgrupp som ex. fiskeintresserade. Alla dessa campingområden har en sak gemensamt: ju större antalet tjänster och produkter som erbjuds på campingplatser, desto högre verksamhet intäkter kommer att vara. Starta en campingplats är en ganska reglerad verksamhet och kan kräva ett rejält startkapital beroende på dina val.

Hitta en egen nisch

Ge profil åt din campingplats kan vara en bra idé om du vill rikta din verksamhet mot en bestämd målgrupp. Det kan det vara något du har intresse av och vet att det kommer att locka besökare, något som ridhästar, cykling, öppna en matrestaurang eller aktivitetsläger, kolla alla idéer, skriv ner dem och se vad som funkar för dig. 

Du kommer att behöva göra en undersökning på de saker människor behöver, ta en titt på webbplatser, andra campingområden inte bara lokala sådana i ditt område utan även långt borta, titta på kostnaden, anläggningar och hur de annonserar och hur du kan göra bättre, fråga runt och samla alla tips och råd från de som redan driver en campingplats.

Krav på campingplatser

SCR definierar campingplats som ett avgränsat område där tomter upplåts mot betalning till gäster. På området skall finnas byggnader och service anordningar för gästernas förfogande. Det är SCR som sätter stjärnstatusen på campingplatser. Statusen förutsätter att såväl generella grundkrav som standardkrav för respektive stjärnklass är uppfyllda. Dessutom krävs att anordningar är funktionellt utformade och väl underhållna. 

Grundkraven bygger på att gästens säkerhet skall tillgodoses. Grundkraven omfattar krav på städning, inhägnad, gästinformation, belysning, kontrollerat dricksvatten, fungerande brandskydd mm. Antalet toaletter, duschar etc. styrs av dimensioneringstal som är fastställda av Socialstyrelsen. 

Att anlägga en camping kräver bygglov, däremot kan enskilda åtgärder vara bygglovsbefriade. Ett exempel kan vara att det inte krävs lov utanför detaljplan att göra markarbeten och fälla träd. Men är det uppenbart att syftet med åtgärderna är att anlägga en camping kan åtgärderna sammantaget bli bygglovspliktiga. 

Standardkrav omfattar den tekniska utrustningen på platsen dvs. om det finns serviceanläggningar som exempelvis reception, latrintömning, tillsyn, matlagning mm.

Campingens egen organisation

Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR) är branschorganisationen för campingplatser i Sverige. Inom SCR finns huvuddelen utav Sveriges campingplatser anslutna som medlemmar, i dagsläget ungefär 620 medlemsplatser av de totala ca 750 campingplatserna i Sverige. Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation är en ekonomisk förening som har till ändamål att verka för effektiv campingverksamhet, som främjar medlemmarnas olika intressen. SCR fungerar också som remissinstans och agerar i olika branschfrågor.

Olika intressenter i campingplatserna

Campingplatser är främst en boendeform för det rörliga friluftslivet. Det rörliga friluftslivet handlar främst om korttidscamping. Det är länsstyrelsen som skall bevaka det rörliga friluftslivets intressen. Men det finns många fler intressenter runt campingplatserna. 

Campingvärden har som sitt primära intresse att driva en lönsam camping. Fasta säsongsplatser ger en säker inkomst och man får en hög beläggning under hela säsongen. Däremot ger korttidsplatser mer pengar per dygn men dessa platser kanske inte hyrs ut hela säsongen med för- och eftersäsong. Här behövs en avvägning för uppdelningen av platserna. Fasta säsongsplatser kräver lägre personaltäthet då campinggästerna vet hur allting fungerar på campingen. 

Campinggäster kan delas in i två kategorier, de som vill bo på samma ställe år efter år och de som vill stanna ett par där och sen åka vidare till nästa camping. Dessa korttidscampare önskar att det skall finnas tillgängliga korttidsplatser även på de attraktiva campingplatserna nära havet mitt under högsäsong. Säsongsgästerna uppskattar en camping med fasta platser. Detta ger en lugnare miljö eftersom de boende på ett annat sätt känner och respekterar sina grannar. Med återkommande familjer på samma platser ges möjlighet att utveckla ett socialt liv med grannarna. Med en fast plats finns möjlighet att snickra och ordna uteplatser mm, sommarstugans fördelar men till en lägre kostnad. 

Övriga fastighetsägare i kommunen kan uppfatta det orättvist att campinggäster kan bygga förtäckta sommarstugor i strandnära lägen. Campinggästerna får då en avsevärt lägre boendekostnad i ett mycket attraktivt läge. För kommunens näringsliv är det positivt med så lång campingsäsong som möjligt, d v s fasta platser är positivt. Däremot är det de tillfälliga gästerna som utnyttjar mer av samhällets serviceinrättningar och vill uppleva mer på de korta perioder de stannar på varje ställe. Även i detta fall är en kombination av lång- och korttidsplatser det optimala.

Driva en campingplats

Att få marken är den viktigaste prioriteringen för nästan alla camping företag. Det bör vara lämpligt för camping verksamhet samt praktiskt placerade och nivå för att underlätta vattenavrinning. Hur mycket mark du behöver, beror på de tjänster du kommer att kunna erbjuda dina campare. Det är en riktigt bra idé att ha din camping ligger nära lokala eller stor turistattraktion som naturliga parker, vattenfall, vandringsleder, eller naturliga attraktioner. 

Bestäm vilken typ av läger du vill - Vill du börja camping med barnfaciliteter eller sommarläger för att underhålla barn? Eller vill du skapa en specialiserad camping för handikappade och rullstolsburna campare? I grund och botten den typ av camping du bestämmer kommer att avgöra den infrastruktur och utrustning du måste ge till campare. Grundläggande verktyg kommer att omfatta nödvändigheter som väl grusade vägar, plats för matlagning/grill, stugor, tvättrum, samt telefon och tv kabel linjer. Du behöver dessutom kanske lekplatser och idrottsplatser, några inomhus stugor i händelse av dåligt väder, uppkopplingar samt lokala fordon för nödsituationer. 

Anställa personal för din camping - beror helt på vilken typ av utrustning du har. Även om det inte är nödvändigt att ha badvakter för din pool eller på sjö plats, sjuksköterskor och aktivitetsledare för bingo och kvällsunderhållning kan vara en extra bonus. Du behöver också städpersonal för regelbundna städ och papperskorg tömningar. 

De flesta campingplatser erbjuder grundläggande bekvämligheter för campare men för att få en premie betyg måste du kunna erbjuda något annat. De flesta campare skulle älska förmåner som duschar, toaletter, en fri sopsorteringsstation, vatten och el på plats. Men dessa kostar pengar, så om du inte har råd med dessa i början, se till att du ger utrymme för framtida anläggningar. 

Det finns mycket strikta riktlinjer för hur en grundläggande campingplats bör läggas upp. Uppenbarligen kommer dessa förordningar och regler att variera beroende på storleken på din camping och om du har en pool, liksom andra attraktioner på dina campingplatser. Kolla upp all reglering noggrant och följ upp alla rättsliga krav för att undvika framtida problem med att starta ditt campingföretag.

Köpa en befintlig campingplats

Köp inte en befintlig campingplats förrän du har sovit i den några nätter själv. Ta ditt tält eller din husbil och bo några nätter - använd toalett, duschar och anläggningar och fråga dig själv om du skulle stanna där själv? Chatta med andra användare på sajten, kan vissa vara regelbundna kunder som kan berätta en hel del användbar information om campingen och även de omgivande attraktionerna - hur många gånger har de återvänt och vad håller dem tillbaka? Stammisar kommer att kunna berätta för dig om det finns några buller frågor eller liknande störningar i samband med närområdet som kan vara ett problem.

Basera inte ditt beslut att köpa en campingplats på en övernattning, tillbringa en vecka eller längre om du kan. Var medveten om säsongsmässiga faktorer, översvämningar, insekter som armémyror eller myggor, bekanta dig med den regionala klimat och djur eller insekt liv som kan påverka dina kunder. Känn din målgrupp och vad deras krav är. Vilka är de huvudsakliga attraktionerna i området? Strand, havet, bergen eller kulturella städer? Hur påverkar detta din typ av klienter och deras vistelsetid? 

De flesta människor kanske bor en vecka eller längre period. Inte heller nödvändigtvis bäst, en stadig ström av personer som vistas endast två nätter på väg till någon annan destination kan vara en mycket bra bransch, men det betyder att du spenderar mer tid att lösa ankomster och tilldela platser. Få relevant professionell rådgivning för att fastställa de rättsliga gränserna för campingplatsen.

Lita inte bara på tråd- eller trästaket. Nybyggda hus tenderar att ha väl definierade gränser men visuella indikationer på gränser på en campingplats kan vara vilseledande. Om den tidigare ägaren har byggt någonting av bestående art eller är beroende av tillgång som överträder din gräns kan det vara komplikationer. Vägen eller spåret som leder upp till din campingplats är din livlina. Se till att du förstår vem som äger vägen och vilket skydd du har för fortsatt tillgång av dina kunder. Är vägen säker i alla väder som sannolikt kommer att inträffa under turistsäsongen? 

Kolla in den lokala konkurrensen, särskilt eventuella områden som drivs av kommuner, landsting eller myndigheter eftersom dessa kan ha mycket konkurrenskraftiga priser, överlägsna reklam muskler och hög standard.

Mat!

Detta är ett stort ämne, men börjat från kunders synvinkel många campare vill ha möjligheten att äta restaurang mat men också uppskattar att de kan laga mat någonstans själva. Det finns fördelar och nackdelar med att komma in i restaurangbranschen, för du måste se till att du uppfyller lokala bestämmelser och även om du tar in andra aktörer som ansvarar för matlagning du kommer fortfarande att vara den person som är ansvarig övergripande.

Det är en fördel att leverera livsmedel, dels dina intäkter kommer att öka på grund av direktförsäljning, och det andra du kommer i allmänhet locka fler campare om du erbjuder mat. Om du inte är förtjust i att vara ansvarig för en restaurang själv så ett annat alternativ är att köpa din campingplats inom räckhåll för befintliga restauranger och sedan bilda en kooperativ relation med dessa företag. Avståndet kommer naturligtvis vara den viktigaste faktorn här, folk tenderar att vilja kunna promenera till en restaurang så det acceptabla intervallet kan vara max en eller två kilometer. 

Många campare behöver någon form av kylning. Husbilcampare eller husvagnar har sina egna kylskåp, men de i tält kommer att uppskatta någonstans att hålla sin mjölk färskt. En online-enkät på en webbplats visade att kylningen var en av de viktigaste faktorerna för dem som bor i tält.

Maskiner på campingplatser

Om du har 10000 kvadratmeter gräs att klippa då ditt val av en gräsklippare kommer att vara viktigt. Mest populära varianter innebär någon form av små trädgårdstraktorer med en bladenhet slängd under, framför eller bakom. Bredden är ett kritiskt kriterium - prova en klippbredd på minst en meter, men ha i åtanke samtidigt att detta kommer att begränsa de luckor du kan få igenom. Var beredd på att göra en hel del gräsklippning på våren när gräset "vaknar upp" och börjar en tillväxt spurt.

Var försiktig med att försöka klippa campingen på en gång - de flesta besökare föredrar kortare intervall av buller varje dag än en fem timmars session på en gång - planeringsarbetet som innebär motorer (motorsågar, gräsklippare) runt gästers logi är en faktor du behöver tänka på. Naturligtvis alla campare vill ha gräset klippas - bara inte medan de är där, en balansgång som kräver planering.

Små barn som kan vara sovande i husvagnar på eftermiddagen, vuxna som äter mitt på dagen och de tider när folk är mest benägna att vilja koppla av ska du lämna fria från buller.

Marknadsföring

För att turister ska veta om din camping måste du annonsera. Kontakta lokala turistbyråer och turistföretag och se till att marknadsföra dig via dem. Andra former av reklam inkluderar internet, du kan skapa en egen proffsig webbplats för din campingplats, lägga till bilder och en karta med kontaktuppgifter. Titta på andra webbplatser och se hur de gör det och gör din version. Det finns massor av bra webbsidor att inspireras av.

Nu du har ställt in din campingplats vara redo för de telefonsamtal och e-post du får. Om du är medlem, marknadsför SCR din campingplats och du når ut hela Europa. De producerar och distribuerar SCR-katalogen, annonserar i svensk och europeisk media, driver webbplatser, ställer ut på mässor och genomför evenemang m.m. Som medlem syns du i alla sammanhang.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image