Starta en turistgård

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

En turistgård är idealisk plats för att lära barn om jordbruk och djurhållning. Idag finns många småskaliga jordbrukare. Är du en av dem? Att starta en turistgård kan göra möjligt för dig att du bevarar det bästa i din småbrukande livsstil och samtidigt utvecklar ekologisk odling.

Details

Landsbygdturism - fakta

Som jordbrukare har man ibland svårare att klara sig på traditionell verksamhet, gäller det för många att fundera över att börja med en bisyssla till jordbruket. Statistiken visar att turism är i stigande, och att det är allt flera som börjat intressera sig för någon form av turism. Det som lockar turisterna till landsbygden är oftast naturen, skärgården, kulturen, lugnet, lokala traditioner m.m. I dagens läge har det enligt undersökningar visats att särskilt unga ser landsbygden som en trivsam miljö med fungerande tjänster och framtida möjligheter, landsbygden är en konkurrenskraftig miljö.

Har du det som krävs?

Då du har varit jordbrukare och börjar med turism, är det viktigt att du som företagare vet vad du ger dig in på. Det är viktigt att du noggrant har tänkt igenom allting, och planerat för att undvika onödiga risker. Du kan själv bestämma hur långa arbetsdagarna blir, men i början får du nog vara beredd på att du inte kommer att ha så mycket fritid.

Innan du börjar är det viktigt att fundera på dina egna styrkor och svagheter, samt kunskap och erfarenheter. Är du bra på att organisera, har du lust att söka nya affärsidéer, och hitta på nya lösningar?

Innan du börjar

För att starta din gård park behöver du en plats, utrustning och kunskap om ett hållbart jordbruk. Undersök vad som krävs för att starta en hållbar gård. Utbilda dig själv om du saknar de kunskaper och färdigheter.

Fokusera på att etablera en upplevelse gård som ger äventyr och fest för besökare. Forska marknaden i ditt område för att se om det finns någon befintlig konkurrens. Utarbeta en strategi för att konkurrera inom den befintliga marknaden. Till exempel, om det finns några turistparker inom din marknad, konkurrera med dem genom att skapa en hållbar turistgård som utbildar besökare om hållbart jordbruk. Välj en specialisering inom området du är duktig på, som gör att du kan tävla.

Ta reda på nödvändig utrustning, kunskaper och resurser som du behöver för att starta din verksamhet. Leta källor för att hitta leverantörer till denna utrustning. Hitta workshops, seminarier och böcker som hjälper dig att lära alla färdigheter som du eventuellt saknar för att kunna driva en hållbar turistfarm. Du kommer att vilja ge expertkunskap till dina besökare, så detta är avgörande för din framgång. 

Skriv en detaljerad affärsplan baserad på din forskning och planering. Definiera dina affärsmål och målgrupper genom en uppdragsbeskrivning. Inkludera plats, hur du kommer att sätta igång, resurser för att konstruera gården, verktyg och utrustning som är nödvändiga för att driva den, anställda som kommer att behövas för att driva parken, marknadsföringsmetoder och öppettider.

Bli medlem i ECEAT

ECEAT Sverige är en ideell förening för turism på ekologiska gårdar. Förkortningen ECEAT står för European Center for Eco Agro Tourism. ECEAT är intressant för dig som har en gård och vill öppna upp den för gäster. Den som blivit kandidat och betalt serviceavgiften, har möjlighet att marknadsföra sig inom nätverket. Kolla på www.eceat.se. Om du redan har en ekologisk gård är steget till att bli en ECEAT värd inte så stort. ECEAT kommer att hjälpa dig på vägen, bl.a. med rådgivning.

Komma i gång

Börja iordningställa den plats du har hittat - din gård eller annan - baserat på din undersökning och budget. Platsen bör ha en tillräcklig mängd utrymme för en fullt fungerande gård park och vara tillgängliga för allmänheten. Ett område som ligger nära andra destinationer för turister och semesterfirare skulle vara perfekt. Till exempel skulle en plats som ligger nära en sjö med camping vara ett idealiskt läge för att locka campare som söker roliga och pedagogiska dagsutflykter. 

Utrusta din gård med alla nödvändiga verktyg, utrustning och tillbehör. En liten traktor med olika tillbehör, lådor, trädgårdsredskap, frön, växthus, kycklingar och ett hönshus är alla saker du kanske vill överväga för din gård. Ställ in din gård park baserat på din projektering. Skapa skyltar att guida besökarna genom din gård. Gör upplevelsen rolig och informera genom skyltar som är kreativa och pedagogiska.

Skapa en egen guidad tur genom hela gården för att representera en dag i livet på din gård. Erbjud praktiska aktiviteter som kommer att tillåta dina besökare möjlighet att arbeta på olika stationer på gården. Ett exempel kan vara att samla in äggen, skörda grönsaker eller plantera frön. Anpassa en mottagningsplats för att kunna möta besökare, hälsa dina kunder och välkomna dem till din gård. Serviceområdet bör vara placerat vid ingången till gården. En enkel gårdsmonter med infofolder och annan material skulle ge ytterligare en trevlig start. 

Se till att du är fullt försäkrad innan du öppnar sin gård för allmänheten.

Marknadsföring

Arbeta med en webbdesigner för att skapa en webbplats för din park. Använd den som en virtuell broschyr för folk att kunna använda när de planerar sin semester. Inrätta ett forum och en blogg för din webbplats för att skapa intresse. Lägg in regelbundna blogg artiklar för att uppdatera människor om händelserna kring gården samt informativa artiklar om hållbara jordbruksmetoder. Detta kommer att uppmuntra återvändande besök på din webbplats samt förbättra sökmotor ranking. 

Annonsera din turistgård i lokala tidningar och publikationer. Gå med i branschorganisationer. Lokalt och regionallt. Dessa organisationer gör att du kan dra nytta av de gemensamma reklamresurser och nätverk inom ditt samhälle.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image