Sälj naturupplevelse som present

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Jakten på upplevelser ökar, gärna snyggt förpackade och lättillgängliga via nätet. Kunden vill gärna själv vara delaktig i skapandet som att baka bröd i bagarstugan, valla får, laga mat eller prova gamla hantverk. För landsbygdsföretagare i turistbranschen gäller det därför att förstå kunden, då varje upplevelse är unik och individuell. Det personliga mötet, mjukvaran, är ofta lika viktig som hotellrummet, restaurangen och annan hårdvara.

Details

Är du lantbrukare som vill utvecklas? Är du intresserad av att starta egen verksamhet inom turistnäringen?

Naturbaserad turism

Allt fler vill ha upplevelser och rekreation i den svenska naturen och därmed få tillgång till en levande landsbygd. Det skapar möjligheter för landsbygdsföretag att erbjuda ett stort utbud av aktiviteter som riktar sig mot både svenska och utländska turister. Aktiviteter som har gröna förtecken som kvalitet och hänsyn till miljön.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill bidra till att vidare utveckla företag inom naturturismen genom olika insatser. Projektet naturbaserad turism i Sverige är ett sådant exempel. Du kan få nya kunder genom att förpacka din produkt som en upplevelsepresent.

Marknaden

Upplevelsepresenter är populära gåvor att ge bort. Marknaden för företag som erbjuder upplevelsepresenter växer stadigt och flera av dessa har fördubblat sin omsättning år från år. Trenden är att allt fler hellre vill ge bort en smakprovning, matupplevelse, udda helgboende, äventyr eller aktiviteter i naturen än att köpa ännu pryl i gåva. De företag som idag marknadsför färdigpaketerade upplevelser mot slutkunden vill öka sitt utbud med upplevelseprodukter från de gröna näringarna. De vill ha nya kontakter över hela landet för att kunna erbjuda något för alla.

Med färdiga bokningsbara produkter är det lätt för kunden att ta steget från att vara intresserad till att köpa. Om du har en bra idé och produkt som du skulle vilja paketera bör du se hur andra har gjort och få tips och råd kring saker som är viktiga att tänka på.

Upplevelsepresenter på nätet - hur funkar det?

Kunden väljer upplevelse i en webbshop genom att klicka på någon av kategori menyerna eller använda sig av sökfunktionen genom att skriva in vad man söker. Kunden klicka sedan på den upplevelse hon eller han är intresserad av för att få mer information. När de har gjort sitt presentval så klickar de på köpknappen för att komma till kassan. Företaget skickar sedan ett värdebevis till beställaren eller direkt till mottagaren. Kanske också en hälsning till mottagaren som kommer att stå på värdebeviset. Till exempel: Stort Grattis på födelsedagen, här kommer en överraskning! 

När den stora dagen är kommen får mottagaren upplevelsepresenten innehållande värdebevis, bilder samt övrig information. En upplevelsepresent innehåller ett värdebevis med en unik kod för att kunna boka upplevelsen. Presenten innehåller också ett snyggt informationsblad som beskriver upplevelsen med text och bild. 

De upplevelseförsäljarna på nätet erbjuder olika sätt att paketera beställning, presentbox samt eleganta specialkuvert i olika färger. Den glada mottagaren av upplevelsepresenten använder värde koden på presentkortet för att logga in på deras hemsida och få information om bokningen av sin upplevelse. Oftast bokar man direkt genom arrangören genom att ange värde kod.

Vilka fördelar får du med att paketera din produkt som en upplevelsepresent?

Folk i allmänhet vill ha ett färdigt koncept. Du får en ny marknadskanal och når fler kunder från ett större geografiskt område. Presentföretag sköter bokningen och paketering och sparar mycket tid och jobb åt dig. 

Viktigt att tänka på om du väljer den här formen av marknadsföring är att hitta något som landar i rätt prisklass inom det tema du är med i. Det måste fungera på riktigt och vara praktiskt genomförbart. Det gäller att leva upp till det som folk förväntar sig. Kunderna ska tycka att det var värt att komma till dig. Säger du att gästerna ska få en upplevelse med mat och dryck till exempel så är det just det du ska leverera. Du måste naturligtvis känna din målgrupp för att få det här att fungera.

Hur du går tillväga?

Fördel för dig är att kunna förpacka dina idéer och möjligheter till säljbara produkter. Helt enkelt att hitta fler säljkanaler som når din målgrupp på ett nytt sätt. Ökad marknadsföring genom exponering via de företag som väljer upplevelsepresenter gör dessutom att du får tillgång till ett mycket större geografiskt område.

Paketering

Har du en unik och spännande produkt kan det bli du som förs fram i de olika upplevelseföretagens reklam. Titta på de olika företagens hemsidor och i deras kataloger för inspiration kring upplägg., innehåll och prisklasser. Välj ut lönsamma produkter och fundera på vad du kan skapa inom de olika prisgrupperna och deras teman. De flesta företag erbjuder hjälp med säljtext och fotografier. Du måste inte ha öppet året runt. Fundera på hur många gäster du behöver för att kunna genomföra aktiviteten. Ta gärna hjälp när du räknar på ditt pris och glöm inte att räkna på din arbetstid.

Tänka på

Tänk igenom om du har en målgrupp för det du erbjuder. Ta reda på om det företag du använder är baserat i eller utanför Sverige när du räknar på deras provision. De företag som säljer upplevelsepresenter är intresserade av dig och dina erbjudande för att bredda sitt utbud men har du paketerat dem så att de går att sälja? När du prissätter din produkt måste du räkna med den provision som de olika säljkanalerna tar ut. Utöver de företag som säljer upplevelsepresenter kan du använda din egen hemsida för försäljning och även den lokala turistbyrån, regionala turistsajter och närliggande företagare.

Hitta upplevelseföretagen

Det finns många företag som förpackar upplevelser och aktiviteter som en fysisk present som kan ges bort som gåva. Den största försäljningen sker via företagens hemsidor men de har också många återförsäljare ute i butiker runt om i landet. Där kan kunderna titta i kataloger uppbyggda på olika teman och prisklasser.

Bo på Lantgård – fakta

LRF samarbetar med Bo på Lantgård, en organisation bestående av en mängd lantgårdar i hela Sverige som erbjuder boende och möjligheten att få uppleva ett levande lantbruk där du kan välja mellan självhushåll eller rum & frukost. Ofta är det de små händelserna som blir de stora upplevelserna. Att bo på lantgård är ett äventyr för stora och små och kan inkludera spännande upplevelser som hästridning, kanotpaddling, skogsfärder eller en fisketur.

Speciellt populärt är det bland småbarnsfamiljer att få uppleva en äkta lantlig miljö men självklart finns det också möjlighet för dig som behöver boka ett rum på tjänsteresan att bo på en lantgård. Många av lantgårdarna har hotellstandard på rum och service.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image