Mat på hjul
Key Info:

Mobila matbilar serverar mat till kunderna i parker, arenor, festivaler och andra offentliga platser. Starta en mobil livsmedel verksamhet med hjälp av en lastbil liknar andra typer av livsmedel verksamheter. Passion för mat, färdigheter att ge kvalitets kundservice och förmåga att följa lokala hälsoregler kan hjälpa dig att driva ett framgångsrikt företag.
Info
Är du en amatörkock? Har du ett förflutet i restaurangbranschen? Om du gillar matlagning, vara utomhus och träffa en mängd olika människor, är mobil mat försäljning vid mässor, karnevaler och festtillfällen ett tillfredsställande sätt att försörja sig eller göra säsongsarbete.
Ett mobilt livsmedelsföretag kan vara en enkel verksamhet en gång i veckan på en liten bondemarknad, eller det kan vara ett fullfjädrat rörelse med anställda som tillhandahåller mat till många. Eftersom mobila matarenor kan variera så kraftigt i omfattning och tillgängligheten och att de så dramatiskt påverkas av dåligt väder är det bra att planera ett mobilt livsmedelsföretag som du enkelt kan skala upp eller ner, beroende på efterfrågan.
Att sälja mat från en bil
I många utländska städer är det här med mat på hjul betydligt mer sofistikerat. Där finns Food trucks som erbjuder mat på gatan till en billig peng. Som korvkiosk, fast ett betydligt mer varierat utbud. Matbilarna känns igen på deras ofta färgglada yttre och varje matbil har sin egen nisch. Den som är hungrig kan välja mellan exempelvis mexikansk mat, dumplings, hummer, tacos, grekiskt eller våfflor.
Vissa matbilar har mer eller mindre permanenta platser där man kan hitta dem, medan andra är mer rörliga. Den som vill hålla koll på var sin favorit matbil befinner sig just nu kan ta hjälp av sociala medier där många matbilar har konton. Ett säkert ställe att stöta på en matbil är kontorstäta områden där stressade löntagare snabbt kan snappa åt sig en lunch och äta på stående fot eller ta med tillbaka till kontoret. I vissa orter har det till och med gått så långt att matbilarna nu börjat åka upp i kontorshusen.
Innan du börjar - tillstånd
Det finns inget klart regelverk för mobila gatukök. Som en mobil mat leverantör, kan du sälja mat och snacks från en plats till nästa, men du måste först få ett livsmedel hanterares tillstånd från hälsomyndigheterna i den orten där du säljer dina varor. Reglerna för parkering och försäljning av den här typen varierar mellan landets kommuner. I vissa städer saknas helt platser där matbilar kan stå. Argumentet är framkomlighet. Gator och torg är förbehållna gångtrafikanter. Och på parkeringsplatser får man bara parkera, inte sälja något.
Du behöver tillstånd för markupplåtelse när du vill sälja varor från en tillfällig plats. Om du ska sälja livsmedel måste detta registreras eller godkännas av Miljö & Hälsoskydd innan du får starta eller överta sådan verksamhet. Oavsett om du använder en vagn, släpvagn eller fordon, det finns vissa krav som du måste uppfylla innan du får tillstånd. Du som företagare ansvarar för att lokalen, livsmedelshanteringen och systemet för egenkontrollen uppfyller de lagkrav som finns. Anmälan om registrering ska ha kommit in till Miljö & Hälsoskydd senast två veckor innan verksamheten startar. När verksamheten har startat genomför Miljö & Hälsoskydd en oanmäld kontroll för att se att lagstiftningen följs.
Underhåll
Håll din enhet i gott skick, annars riskerar du att få dina licenser återkallas. Gör en daglig inspektion och se till att rengöra golv, apparater och ytor med tvål och desinfektionsmedel lösning. Du måste hålla alla tillhörande inventarier, inredning och utrustning rena och i gott skick. Det bör inte finnas någon form av rök eller dålig lukt. Inget avloppsvatten eller skräp bör gå längre än en dag, och de skall hanteras utan fara för miljön.
Köp lämpligt fordon och utrustning
Uppskatta dina startkostnader. Att starta en mobil matförsäljning är billigare än att starta en restaurang, men du måste ändå överväga hur mycket pengar du behöver för att komma igång. Köpa utrustning för din verksamhet. Du behöver en bil stor nog att bära alla dina redskap, samt ett fönstertält, spisar, bord, redskap och kylare.
Utforma och skriva ut affischer som kommer att fånga kundernas uppmärksamhet och även ge tydlig information om vad du erbjuder och hur mycket det kostar. Köp en mobil livsmedelbil eller lastbil som kan ändras för att passa till all kök utrustning såsom ett litet kylskåp, fritös, grill och lagringsutrymme. Som en livsmedel leverantör du behöva transportera många objekt oavsett hur många kunder du får.
Oavsett händelser du deltar i kommer du behöva minst en stor arbetsplats, att dra mat, drycker, varor och skyltar. Om du kör en heltids mobila matförsäljning, ett fullutrustat kök med allt utrustning inbyggd i fordonet eller catering lastbil rekommenderas. I båda fall måste du köpa en tillräcklig mängd mat och serveringsutrustning som uppfyller alla sanitetsregler och riktlinjer. Kontakta hälsoavdelningen för att lära sig mer om rimlig bil mått, acceptabel köksutrustning och objektsäkerhet, t.ex. brandsläckare eller ventilationskrav.
Välj typ av mobil mat
På grund av populariteten av mobila livsmedelsföretag, det finns mängder av alternativ. I försäljningslistan över populära produkter finns burgare, falafel, kyckling klubbor, pannkakor, galetter, belgiska våfflor, med mera. Ett av de enklaste sätten att komma igång är att köpa en franchise. När du köper en franchise, köper du ett system som innebär att du inte behöver räkna ut allt på egen hand. Plus, en franchise ofta redan har namn känt, som kan hjälpa dig att bygga ditt företag snabbare.
Om du väljer att starta ditt mobila livsmedelsföretag från grunden, så hitta en nisch. Vilken typ av livsmedelsföretag behövs och skulle vara marknadens lämplig för ditt område? Ta inte för givet att du vet svaret. Genomföra en del marknadsundersökningar för att se till att det finns ett behov och en efterfrågan.
Skapa en meny
Trucken är en kul grej, men du bör börja med maten och lära dig olika grilltekniker och smaksättningar. Det är hjärtat i verksamheten. Analysera konsumenternas behov och konkurrenter, och skapa en meny. Tänk på vad dina konkurrenter tjänar, deras priser och vem din målgrupp konsumenter - barn, familjer, etniska områden. Inkludera objekt som kan framställas snabbt och enkelt i begränsade utrymmen områden och är lätta för att ta med sig. Undvik mat som smälter, slaskar, är överdrivet rörigt eller svårt att konsumera när man går.
Ju mer mat du kan släpa ut, desto mer pengar kommer du att kunna göra, så det är viktigt att planera en meny baserad på objekt som du kan tjäna dina kunder snabbt, med ett minimum av krångel. Välj objekt som använder ett minimalt antal ingredienser och kan tillagas och serveras med bara några få steg. Använd ingredienser som kan införlivas i flera menyalternativ, såsom pommes eller bönor som kan vara en del av burgare och korvmenyn. Erbjuder drycker och dessert samt välsmakande erbjudanden.
Skapa ett lager och inventarielista och köp all mat och material som behövs. När din meny är på plats, köp nödvändiga ingredienser, garnering och drycker, samt ett bra bestånd av servetter, engångs bestick och servering behållare. Krögare oftast redan har alla nödvändiga leveranser på plats. Förse kunderna med behållare som är lätt bärbara. Till exempel servera glass i en kopp i stället för en kon som kan smälta över din hand eller soppa i en hög behållare i stället för en skål.
Hitta försäljningsplatser
Kontakta festival arrangörerna och fråga om försäljningsplatser på deras evenemang. Välj platser som är lämpliga för din meny och fokus. Till exempel, om du baserar din meny på lokala, säsongsbetonade råvaror, tala med arrangörer av lokala evenemang och marknader. Välj evenemang som är lämpliga för den skala som du kan använda med den utrustning du har köpt och menyn som du har skapat. Till exempel, om du köper en grundläggande två-delad spis och kan bara göra sex hamburgare på en gång, sök inte upp för en monter på din läns största mässa.
Beroende på din geografiska plats kan utomhus matbilar anses en säsongsbetonad verksamhet. Om du bor i ett område som upplever kyla, överväga en alternativ inkomstkälla under vintermånaderna. Om du är i närheten av byggarbetsplatsen eller kontorslandskap, kan du komma med mat och dryck. Du serverar och städar upp efter dig.
Ansöka om en plats - process
För att vara giltig ska din ansökan vara fullständigt ifylld och inskickad tillsammans med kopia på F-skattsedel. Ansökan är bindande men plats kan ibland inte garanteras. Arrangörer förbehåller sig ofta rätten att avgöra vilka som ska tilldelas plats samt göra lämplig platsfördelning. De eftersträvar att erbjuda festivalbesökarna ett så brett utbud som möjligt.
Kontakta den plats där du planerar att sälja livsmedel för att avgöra om det finns några begränsningar för vilka typer av mat du får sälja. Tilldelad plats bekräftas med faktura och karta med platsinformation. Kräver ditt matfordon strömförsörjning ska du ha med det i din ansökan. Har du beställt vattenanslutning måste du ofta ta med en egen slang med koppling, som kopplas in i festivalens vattenpost. Gasolinnehav/användning ska meddelas festivalledningen på särskild blankett som bifogas fakturan.