Sälj gourmet choklad

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Vissa mönster följer inte ekonomiska trender. Människor är fortfarande villiga att betala mer för premium produkter, även om dem inte har en massa pengar att spendera. Choklad hör till denna kategori. Hemlagad choklad kan vara ett kult fritidsintresse, men kanske du vill lägga mer tid och kraft på din hobby och utveckla den?

Info

Om du älskar choklad och tror att dina recept och produkter är unika, kan en hemverksamhet med chokladtillverkning vara det rätta valet för dig. Du kan starta ditt företag med relativt liten investering. Eftersom choklad är ett livsmedel, du måste du se till att du följer alla regler och bestämmelser när du tillverkar, förpackar och levererar den.

Om gourmet choklad

För den ultimata choklad kännare, är gourmet choklad en njutning. Eftersom den är utvecklad och designad av kockar som oftast är professionella chokladbagare och använder premium ingredienser, det kostar lite mer än choklad som massproduceras av tillverkarna. Dessa bagare skapar magiska kulinariska upplevelser som gläder de mest fanatiska chokladälskare genom att blanda allt från kryddor, paprika och frukt med en finare kvalitet mjuk och krämig choklad som varken är för bitter eller för söt.

Hur man gör gourmet choklad

Tillverkningen av kvalitetschoklad är en komplicerad process, den kan närmast jämföras med ett högspecialiserat hantverk. Göra egen choklad betyder att du kan styra kakaobönor, mjölk, socker, aromämnen och andra ingredienser till din personliga smak. Välj högkvalitativa bönor som grund för din hemgjorda choklad och kombinera med andra ingredienser som önskas. Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. När mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Mycket mörk choklad kan vara så mycket som 80 procent kakao, men mjölkchoklad har en mycket lägre andel kakao.

Innan du börjar

Läs mer om bakning och chokladens historia genom att ta en professionell chokladtillverkning kurs. Vissa chokladbagare och kulinariska skolor erbjuder dessa kurser som kan ge dig praktisk utbildning om konsten att göra choklad. Använd studier för att utöka dina kunskaper, för att sedan kunna starta en chokladtillverkning på egen hand. 

Skriv upp en affärsplan. Bestäm vilken typ av choklad du vill göra och hur du vill att varumärket och paketering ska se ut. Experimentera med choklad recept hemma och få dina vänner och familj testa din produkt för att ge dig feedback. Besök alla konkurrenter inom ett rimligt avstånd. Smaka deras produktlinjer och notera deras priser och förpackningar. När du sedan ställer dina egna priser, försök ligga nära den aktuella kursen. Om du paketerar din egen choklad, experimentera med emballage och omslag. Om konsumenterna är villiga att spendera extra, förväntar de smakfulla förpackningar.

Om du tar steget vidare och etablerar en detaljhandelförsäljning, välj produkter som kommer att sälja i ditt område och där konkurrensen inte är så stor. Fokusera på vad som gör din choklad så unik. Du kanske vill understryka att den innehåller en hälsosam dos av antioxidanter? Planerar du att sälja endast rättvisemärkt choklad? Hur gör du att människor förknippar automatiskt ditt namn med din choklad? 

Ansök om lämpliga licenser och tillstånd. Ring din lokala miljöförvaltning för att ta reda på vad som gäller för din chokladtillverkning. Oavsett om du har valt ett skyltfönster eller arbetar hemifrån först, och tar emot beställningar per telefon eller e-post, måste du följa förordningar och regler.

Komma i gång

Till att börja med måste du köpa råvaror, exempelvis socker, kakaomassa och kakaosmör, samt material och formar. Du hittar dessa i stormarknader och partihandlare. Du kan även söka på Internet för en mängd intressanta chokladformar.

Du kan experimentera med unika sätt att förbereda dina produkter på - låt din kreativitet flöda. Lägg speciella ingredienser, smaker mix, använd färger, gör vad du vill. Det finns alltid en stor marknad för nyhetschoklad. Ha kul med din design, och försök komma med något man aldrig sett förut. Välj leverantörer för att köpa dina ingredienser och förpackningar från. Det kommer förmodligen att vara lättare att använda samma livsmedel leverantörer som en affärspartner. Tänk dock att kvaliteten på dina chokladprodukter beror på kvaliteten av ingredienser du använder. Du kan behöva undersöka flera alternativ tills du hittar den mest optimala kompanjon. 

Hitta en lokal restaurang eller catering företag att gå in joint venture med. Detta innebär att du kommer att använda restaurangen eller cateringföretagets kök och utrustning i utbyte mot ett försäljningssamarbete. Choklad är ju ett livsmedel och det blir inte lätt sälja choklad direkt från ditt hus. Gå in joint venture kommer att bespara dig kostnad av att bygga eller hyra ett eget kommersiell kök samtidigt kan ge dig nya kunder när ni genomför gemensamma projekt. Observera att du förmodligen bara kommer att kunna använda köket under vissa tider.

Du måste inkludera näringsinformation med alla choklad du säljer.

Målgrupp

Innan du börja producera och sälja din choklad, behöver du tänka på din målgrupp. Är det ett bröllop eller andra party och event som du kommer fokusera på? Är det för presenter eller om du vill göra så många olika typer av hemlagad choklad som du kan? Vissa människor börja sälja sina hemlagade chokladprodukter på hantverk mässor och andra platser där människor samlas. Att få familj och vänner att köpa din hemgjorda choklad kan vara ett bra sätt att starta i en liten skala och testa sig framåt. 

Om du vill marknadsföra din hemlagade choklad till många bör du tänka ut en plan och sätta upp vissa mål. Du kan skapa en webbplats där man kan beställa från dig. Bara se till att göra lite extra forskning om olika typer av frakt som finns tillgängliga och hur mycket var och en kostar. Du kan också sälja som grossist och erbjuda hemlagad choklad till lokala butiker och bagerier. 

Starta en blogg som handlar om din chokladpassion och om du har unika och speciella recept så du kanske också vill tänka på att sälja böcker med hemgjorda choklad recept.

Marknadsföring

Hyr en grafiker och webbdesigner för att skapa en proffsig webbplats. En professionellt utformad webbplats ger bra ansikte utåt för ditt företag. Om du säljer fin choklad, är det särskilt viktigt att du har en festlig webbplats. Du kommer att ta order från din webbplats och samla in betalningar. Din webbplats kommer också att vara ditt verktyg för marknadsföring. 

Det finns många vägar för dig att börja marknadsföra dina skapelser. Börja med familj, vänner, bekanta och kollegor. Inkludera ett visitkort som kommer att leda dem till din webbplats där de kan se resten av dina produkter. Mun till mun kan vara ett kraftfullt marknadsföringsverktyg. Om folk gillar vad du säljer, kommer de berätta för andra människor. 

Leta efter möjligheter i grannskapet om det finns marknader och mässor där du kan hyra ett bord. Du betalar en avgift för din plats, så se till att du tar tillräckligt med försäljningsprodukter för att göra en vinst. Kom ihåg att ta flygblad och visitkort att dela ut! Utvidga din närvaro genom ett nätverk av utvalda återförsäljare som erbjuder dina gourmetchokladprodukter. Utvalda presentaffärer, matbutiker, spa anläggningar, florister och andra lämpliga detaljhandlare.

Dela ut visitkort till potentiella kundkontakter och lämna gratisprover av din choklad. Viktigt att ge utmärkt kundservice till kunder som beställer från dig, och se till att alltid tacka dem och följa upp med e-post – så du kan informera dem om nya produkter eller specialerbjudanden. 

Utveckla din verksamhet. Om du gör choklad, experimentera med olika former och smaker. Håll dig uppdaterad med de senaste chokladtrender och bli känd som en lokal chokladtillverkaren eller expert.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg