Skapa och sälja handgjorda klockor

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Många framgångsrika företag har faktiskt börjat som en hobby. Något som skulle göras på fritiden tills man faktiskt insett att man var mycket bra på det man gör och att det finns potential för något mer än bara en intressant hobby. Ett sådant specialintresse är att placera klockorna i en mängd olika saker. I denna verksamhet du köper (inte skapar) urverk, som sedan monteras i en unik bas, handtag och motiv. 

Details

Clockmekanismer kan monteras i ett stort antal objekt- träd, leksaker, tavlor, dekorativa speglar, souvenirer, skulpturer, bilder, ja i nästan allt du kan tänka dig. Möjligheterna är många. Du kan skapa egna kreationer eller efter idéer från kunder, du kan arbeta med olika teman eller använda naturmaterial.

Innan du börjar

Detta är för dig som föredrar en lugn verksamhet och älskar att bygga klockor. Att bygga egna klockor från grunden utan utbildning eller långvarig erfarenhet av praktiskt arbete med klockor vore väldigt svårt eller nästan omöjligt. Men, att skapa egna klockor av färdiga satser är möjligt att lära sig på fritiden. Det finns inget djupt behov av kunande eftersom du kommer att använda de mekanismer som redan är klara för installation. Det viktiga är naturligtvis att ställa in siffrorna ordentligt, så de passar in i basen.

 AdobeStock 378109146

För att du ska kunna sälja dina klockor bör dina klockor naturligtvis vara originella och lockande. Du kan börja med att köpa färdiga satser för att träna innan du börjar designa egna klockor för försäljning. På nätet hittar du massor av inspiration. Litar du inte på din egen handstil, så kan schabloner hjälpa dig få till snygga siffror och andra detaljer.

Komma i gång

Undersök marknaden. Ta reda på vilka typer av klockor andra säljer, till vilka priser, hur de lockar kunder och vilka nischer de täcker inte. Bestäm vilken typ av klockor som du vill sälja. Det finns affärer som säljer antika klockor, affärer som säljer designerklockor, butiker som säljer moderna klockor och butiker som säljer alla typer.

Välj den design som du vill skapa. Om du använder din fantasi, kan du förvandla nästan vad som helst till en klocka. Några populära motivval är ord och fraser, dikter, populära tecken, djur, blommor, fjärilar och landskap. Du kan skissa på ditt mönster för hand eller hitta en bild på nätet som du vill duplicera. Börja smått, testa olika former och arbeta dig upp till större projekt.

Så gör du din egen klocka

Men hur gör man en klocka egentligen? Vilka moment går man igenom från enskilda delar till färdig produkt?

AdobeStock 152012420

När du designar och bygger din egen klocka får du själv bestämma hur klockan ska se ut. Du väljer själv vilka delar, färger och komponenter din drömklocka ska ha. Priserna varierar förstås beroende på hur du bygger ihop din klocka. Klockmekanismerna och visarna går att beställa på internet. Borr och skyddsglasögon hittar du lättast i en järnaffär eller liknande.

Börja med att borra ett hål i saken du vill göra en klocka av (till exempel en plåtburk). Sedan sätter du in klockmekanismen inuti och skruvar på de andra bitarna samt visarna på utsidan, svårare än så är det inte. Kolla på olika videon på nätet så blir det lite lättare att förstå.

Du kan göra en klocka ur nästan vad som helst. Så länge som den har en plan yta och en plats för att stoppa klockmekanismen, har du klockmaterial. Klockor kan vara tillverkade av vanligt trä, tallrikar, en serveringsbricka eller en favorit fotografi. Ditt val av siffror och motiv är stora och kan vara anpassat till ditt val av material för din klocka.

Bifoga en spik eller en bild krok på väggen där klockan kommer att hänga. De flesta klockor är tillverkade med ett nyckelhål på baksidan för att hänga klockan. Vissa stilar kan erbjuda en hängande klipp istället.

131373461 220464302928026 8663922790734233166 n 2 2

Marknadsföring

Nyckeln till framgång är att göra klockorna annorlunda och tilltalande för konsumenterna. Försök med en annan tillverkningsprocess, eller använda en unik råvara för att framställa dina klockor. Med andra ord, hitta din nisch. Du kan exempelvis göra klockhantverk för barn, ekologiska klockor av återvunnet material, göra klockor från gamla bilder, vinylskovor, eller göra personliga fotoklockor med kundens favoritfoto.

När det gäller marknadsföring av dina produkter kan du fotografera några av dina bättre arbeten, och förbereda för ett slags portfölj. Du kan ordna en utställning eller hyra en montern på konstmarknaden och hantverksmässor. Naturligtvis i syfte att nå ut till kunder och potentiella distributörer - galleriägare, presentbutiker, leksaksbutiker, klockaffärer m.fl.
Du kan också marknadsföra dina klockor via en egen webbplats. Använda sociala forum för att visa bilder på dina unika klockor.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image