Småskalig äggförsäljning
Key Info:

Äggbranschen är en växande industri och svenska folket äter allt mer ägg. Den senaste trenden är ägg som levereras hem till dörren.
Är du en lokal äggproducent med småskalig äggproduktion? Ta vara på hushållens behov i din omgivning och starta småskalig försäljning av ägg! Som lokal äggproducent levererar du förhållandevis små kvantiteter i ditt geografiska närområde. Du kan också leverera utanför ditt område, men då bör det vara större kvantiteter för att det ska löna sig.
Info
Innan du börjar
Som med alla framgångsrika företagsverksamheter, bör du skapa någon form av plan som identifierar din målgrupp och budget. När du beslutar vad du ska ta betalt för dina ägg, överväga alla dina utgifter, inklusive produktion, marknadsföring och reklam, förpackningar och leveranskostnader för hela året.
Beräkna arbetet som krävs för din anläggning. Nischmarknader för bruna ägg, ekologiska ägg eller ägg som lagts av frigående höns är populära alternativ, och kan ge en bra start för en småskalig äggverksamhet. De erbjuder ett humant alternativ, de är mer attraktiva och bättre för miljön. Men det kräver också extra satsning av dig.
Om du är i en mer isolerad landsbygd, där det kanske bra att skapa en webbplats för att informera människor om ägg du säljer. Skapa infoblad eller broschyrer att dela ut på platser där du marknadsför dina ägg.
Produktionskostnadskalkyler
Vad äggen kostar beror på en rad faktorer, t.ex. storlek, färg, foder och hönsens levnadsförhållanden – bur/frigående och inomhus/utomhus. Bruna ägg, ekologiska ägg och ägg som produceras av frigående höns säljs ofta till ett högre pris än vita, kommersiellt upphöjda ägg. Som äggproducent bör du alltid sätta in dina egna siffror och göra din egen kalkyl.
Svenska Ägg ger årligen ut en kostnadskalkyl för produktion av ägg. Kalkylens ingående data bygger på en samlad bedömning av förutsättningar och resultat i en genomsnittlig besättning baserat på produktionsform. Variationer kan uppstå i det enskilda fallet och kalkylsiffrorna ska ses som riktmärken.
Sälja ägg
Vid stalldörrsförsäljning får man bara sälja ägg "direkt från hönshuset". Du får givetvis grovsortera dem och ta bort de allra smutsigaste äggen, men inte tvätta dem. Du får nämligen inte sälja tvättade ägg utan att ha en godkänd anläggning. Detta eftersom tvättning av ägg kan göra att bakterier tar sig in genom skalet, så man kan bli sjuk. Säljer du små mängder, slipper du alltså alla kontroller och stämpling av ägg som annars ska göras.
Att sälja via en lokal idrottsförening kan bli ett annat alternativ. Du levererar färska ägg till dem och medlemmarna i föreningen delar upp samhället i sektioner och cyklar eller kör runt och säljer. Snabbt kan de bygga upp en stabil kundkrets. Dina ägg blir kanske inte de allra billigaste, men folk kommer att gilla att få leverans direkt till dörren plus att de gärna stöttar föreningen.
Alternativt kan du gå runt hushållen själv, ta upp beställningar och låta kunderna hämta på en viss plats. Men kom ihåg att ägg är en färskvara, det gör att du måste ha viss planering.
Obs!
Äggproducenter utan packeritillstånd får inte sälja till slutkonsument och inte till en mellanhand som en idrottsförening. Enda möjligheten till samarbete är då att äggproducenten själv säljer sina ägg för föreningens räkning och i praktiken skänker förtjänsten till föreningen. Fundera över om samarbetet ska vara på helt kommersiell basis eller som en del i ett sponsringsavtal. Du kan också komplettera dina äggleveranser med bröd, ost och mycket annat.
Fakta
Som primärproducent får du leverera osorterade och otvättade små mängder ägg till godkänt äggpackeri eller direkt till konsument. Små mängder ägg är så mycket som producenten själv, utan mellanhänder eller personal, kan sälja direkt till konsumenter. Det jämställs med stalldörrsförsäljning, på torget, från dörr till dörr, eget bad & breakfast (men inte till detaljhandeln).
Om du vill sälja egna bearbetade produkter som egentillverkad ostkaka eller inköpta produkter som grannens honung eller sylt bör du etablera en gårdsbutik. En gårdsbutik ska alltid registreras hos kommunen innan man får påbörja försäljningen. Om du är osäker på om du har stalldörrsförsäljning eller en gårdsbutik kan kommunen hjälpa till med att bedöma vilken typ av försäljning det är.
Vad får du göra som primärproducent av hönsägg?
• Samla in, lagra och transportera äggen på produktionsplatsen
• Särpacka B-ägg, dvs. packas tillsammans, tydligt uppmärkta på pallen
• Stämpla/märka äggen (men det är vanligast att äggpackerierna märker äggen)
• Själv sälja egenproducerade ägg på torget, vid stallet och vid försäljning från dörr till dörr (vid torgförsäljning ska äggen vara märkta med producentkoden om du har fler än 50 värphöns)
• Använda äggen i eget "bad & breakfast"
Vad får du inte göra som primärproducent av hönsägg?
• Kvalitets- och viktsortera, packa äggen och märka förpackningar
• Tvätta äggen
• Transportera ägg till äggpackeri
• Leverera ägg till detaljhandeln, d.v.s. butiker, restauranger, bagerier, konditorier, caféer, gårdsbutiker m.fl.
Tvätt och sortering efter kvalitet och vikt av ägg får bara ske på godkända äggpackerier. Du ansöker om godkännande hos Livsmedelsverket.
Vad gäller för försäljning av små mängder?
Försäljning av små mängder ägg sker i ledet efter primärproduktionen. Kommunen bedömer om denna del av verksamheten uppfyller kriterierna för leverans av små mängder. Företaget ska i så fall följa hygienföreskrifterna.
Särskild registrering hos kommunen behövs inte.