Ekologisk äggproduktion på stora gårdar
Key Info:

Ägg är alltid populära och marknaden för ekologiska ägg ökar. Att producera ägg ekologiskt är en utmaning. Hönsen ska få gå ut. De behöver en veranda och en rastgård där de kan beta. Fodret ska vara ekologiskt odlat. Stora besättningar behöver ofta nya byggnader för att klara kraven på utrymme och inredning. Det finns ca 100 ekologiska äggproducenter i landet och de ekologiska äggen produceras på gårdar som har allt från hundra till flera tusen värphöns.
Info
I de stora specialiserade produktionsenheterna är hönsen fördelade på flera avdelningar och byggnader. En tredjedel har småskalig produktion med färre än 1000 höns. De största utmaningarna i den ekologiska äggproduktionen är: ekologiska foderstaten, utformningen av utevistelsen, tillgången till intressant bete, rationell hantering av grovfodret och uppfödningen av unghönsen.
Det finns inte alltid självklara svar och lösningar på de frågor du ställs inför och du måste förberedda dig väl innan du börjar producera. Kunskap, intresse och noggrannhet är därför nödvändiga innan du ger dig i denna spännande bransch.
Innan du börjar
Innan du planerar din produktion se till att det finns marknaden för dina ägg. Gör en marknadsundersökning och skriv avtal med ett äggpackeri. Tänker du förpacka och sälja äggen själv måste du planera för flera avdelningar, så att du har ägg även när en hönsflock slaktas ut. Och dina kunder ger dig de gamla kartonger, du kan återanvända dem igen.
Du behöver ha relevant kunskap om hönshållning och äggproduktion och känna till förebyggande åtgärder för kyckling sjukdomar. Din produktion ska uppfylla samhällets krav på god djurvälfärd, hög livsmedelssäkerhet och låg miljö- och klimatpåverkan. Lönsamhet och konkurrenskraft förutsätter fördjupad kunskap om hönshållning och äggproduktion.
Du behöver också veta när och var du kan marknadsföra dina ägg och hur man transportera dem för leverans. Det finns också förordningar och detaljer om hur du prissätter dina produkter efter ägg storlek etc. För småskaliga äggproducenter, kan ekologisk kyckling uppfödning vara ett bättre alternativ i motsats till icke-ekologisk. För ekologiska ägg säljs till ett högre pris än icke-ekologiska ägg, och genom att nischa dig har du mindre konkurrens från storskaliga hönsanläggningar.
För att läsa mer fakta om ekologisk äggproduktion gå på www.jordbruksverk.se och www.svenskaagg.se
Tillstånd
Du behöver inget tillstånd för att sälja ägg i liten omfattning direkt till kund. Om du har gårdsbutik måste du registrera den hos kommunen. Säljer du till butik och storhushåll ska du ansöka om tillstånd för äggpackeri hos Livsmedelsverket. De flesta ekologiska producenter levererar till ett större äggpackeri.
Sälja ägg
Först av allt, ägg är alltid populära, både hos direkta konsumenter som företag som använder ägg för sina produkter. Direkta konsumenter kan omfatta livsmedelförsäljare, restauranger och även snabbmatsrestauranger. Företagen som använder ägg för deras slutprodukter omfattar bl.a. bagerier, konditorier, kex producenter och matproducenter. Din ägganläggning är på plats, och dina höns är upptagna med att göra vad de gör bäst, så nästa sak att tänka på är hur du ska sälja dina ägg.
Kommer du ställa in dina ägg på ett stativ med återvunna kartonger fyllda med färska ägg, och erbjuda dem på din lokala bondemarknad eller sälja dina varor via din lokala livsmedelbutik? Du kanske är mer producent och inte en säljare eller en marknadsföring guru, men du måste tänka på hur du kommer att få dessa ägg ut till dina gamla stamkunder - och de nya.
Planerar du att annonsera eller marknadsföra dina ägg till allmänheten?
Om du väljer att erbjuda leverans tjänster hur långt din radie kommer att sträcka sig?
Du måste väga fördelar och kostnader av alla dessa faktorer, och många fler, när du går in i äggproduktion verksamheten. Först och främst, för att få behållning för dina ägg, vill du se till att dina produkter är rena och säkra. Korrekt kyckling djurhållning, vilket inkluderar att hålla holkar fräscha och rena, resulterar i ägg som kräver lite tvätt. Så om du samlar dem regelbundet under dagen, behöver du inte tvätta dem. Detta spar tid och skär ner på produktion och förpackningstid, äggen håller längre också.
Sälja dina ägg beror på din marknad. Några alternativ är:
Ställa in ett " färska ekologiska ägg " tecknet framför din gård.
Sätta en monter i slutet av din uppfart med ägg varje morgon.
Bygga en kundlista och leverera ägg till dem regelbundet.
Sälja på tillfälliga bondemarknader.
Försäljning via lokala livsmedelsbutiker.
Var flexibel och följ marknadsvillkor. I dåliga tider, kan du behöva överväga att göra en extra annons i din lokala tidning eller försöka sätta upp en skylt i din trädgård. När affärerna blomstrar, kan du behöva sluta acceptera nya kunder för den tid eller överväga att höja dina priser.