Ekologisk äggproduktion på små gårdar
Key Info:

Starta en ekologisk äggproduktion kräver mycket mer än att bara köpa några kycklingar och sätta dem i en bygge. Du behöver veta mer om de olika raser av höns och vilken typ du vill hålla. Du måste också veta hur man bygger ett hönshus, om kycklinguppfödning, hur man matar dem och skyddar från rovdjur. Det fina är att fler och fler människor är villiga och ivriga att köpa ägg, särskilt om de är från kycklingar som är frigående.
Info
Vill du satsa på ekologisk äggproduktion måste du vara noga med att följa ekologiska riktlinjer. Starta en kommersiell organisk äggverksamhet kräver att du planerar din verksamhet ordentligt, väljer marknadsförings metoder och har en tydlig affärsstrategi.
Komma i gång
Bestäm hur många ägg du vill sälja och matcha antalet höns med dina förväntningar. Undersök marknaden och olika regelverk som reglerar kvalitet, lagring, transport och certifiering.
Sök på internet efter jordbrukarnas marknader. Prissätta produkten enligt ägg storlek, marknadstrender i ditt område och egenskaper som gör dina ägg speciella. Som kycklingfarm företagets ägare måste du ta reda på vilka kyckling raser är tillgängliga, vad kycklingar äter, hur ofta de producerar ägg och hur länge de lever. En uppsjö av information om kycklingar finns på kurser, nätet och i böcker.
Tänk på vad du vill åstadkomma med din kycklingfarm verksamhet när du väljer en ras. Skaffa en flock höns från en ansedd leverantör. Sök på Internet efter kyckling leverantörer i ditt område, be om remisser från nuvarande kyckling jordbrukare. Ta reda på hur många tuppar du bör ha i din hjord.
Konstruera ett hönshus som håller dina kycklingar bekväma och säkra. Leverantörer av hönshus, planer och instruktioner kan hittas på nätet. Låt din hjord kontrolleras av en veterinär regelbundet. Regelbundna kontroller kommer att bidra till att dina kycklingar förblir friska och livskraftiga för äggproduktion.
Du kan få goda råd!
Börja med Jordbruksverkets hemsida. Gör dessutom studiebesök hos ekologiska äggproducenter med liknande produktion och storlek som du själv planerar. Gå kurser och diskutera med en kunnig rådgivare som har kunskaper om ekologisk djurhållning, ekonomi och byggnader.
Ekologiska ägg är bättre
Att producera ekologiska ägg är en utmaning. Hönsen ska få gå ut. De behöver en veranda och en rastgård där de kan beta. Fodret ska vara ekologiskt odlat. Stora djurbestånd behöver ofta nya byggnader för att klara kraven på utrymme och inredning. Det krävs både kunskap och noggrann planering för att få en lönsam småskalig produktion av ekologiska ägg.
Ekologiska ägg finns i många färger. Inte nog med att de erbjuder ett gott och humant alternativ, de är mer attraktiva och bättre för miljön. Vanligtvis lever kycklingar i små burar ofta staplade ovanpå varandra med knappt utrymme inuti för kyckling att vända. Ekologiskt är en term som vanligtvis förknippas med frigående höns eller när höns tillåts komplettera sitt foder med grönt och insekter.
Studien fann ekologiska ägg från höns som fötts upp på bete kan innehålla betydligt mer näringsämnen än kommersiella ägg. Smaken av ekologiska ägg är vida överlägsen ägg från kycklingar som matas antibiotika, steroider och foder som innehåller andra djurdelar.
Hur ska äggen säljas?
Innan du planerar din produktion se till att du har avsättning för äggen. Gör en marknadsundersökning och skriv ett avtal med ett äggpackeri. Kontakta flera äggpackerier så att du får en bra bild av läget på marknaden. Tänker du förpacka och sälja äggen själv, måste du planera för flera avdelningar så att du har ägg även när en hönsflock slaktas ut.
Du behöver inget tillstånd för att sälja ägg i liten omfattning direkt till kund. Om du har gårdsbutik måste du registrera den hos kommunen. Säljer du till butik och storhushåll ska du ansöka om tillstånd för äggpackeri hos Livsmedelsverket. De flesta ekologiska äggproducenter levererar till ett större äggpackeri.
Bygga nytt eller bygga om?
Reglerna för ekologisk produktion tillåter inte ekologisk och konventionell äggproduktion samtidigt i samma företag. Att ställa om från konventionell till ekologisk äggproduktion i befintliga byggnader är därför oftast inte möjligt. De flesta som planerar för en stor besättning bygger ett helt nytt hönshus. Då är det enklare att få en fungerande utevistelse och uppfylla de olika bestämmelser som finns för inredning och beläggningsgrad. Småskalig produktion däremot kan ofta rymmas i ombyggda befintliga byggnader.
Fördel med egen odling
Grundprincipen i ekologisk produktion är att djurens foder ska odlas på den egna gården eller i samarbete med gårdar i närheten. Med egen odling av foder har du möjlighet att söka miljöersättning för ekologisk produktion. Minst 20 procent av fodret som du ger till dina fjäderfän under året ska komma från din ekologiska gård. Om du inte har möjlighet att producera 20 procent av fodret själv får du använda foder som har odlats i samarbete med andra gårdar med ekologisk produktion.
Producera egna ekologiska ägg kan vara lönsamt
Om du väljer att göra detta, undersök marknaden för ekologiska ägg först. Tänk på tänkbara försäljningsställen. Besök platser i ditt samhälle som säljer ägg. Enligt branschen, är efterfrågan på ekologiska ägg växande, delvis beroende på protester mot de omänskliga förhållanden som råder i kommersiell äggproduktion.
Du bör kontrollera med lokala grossister, livsmedelsbutiker och restauranger för att utveckla en marknad för dina ägg. Var och en av dessa butiker behöver pålitliga leverantörer.
Andra alternativ är direktförsäljning till konsumenter eller etablera samarbeten med detaljhandel och sälja färska ägg genom lokala butiker.
Närma sig en lokal kock och leverera dina färska ägg till deras restaurang. Du kan skapa en efterfrågan på din produkt med mycket liten investering genom att ge gratis prover till restauranger att prova i sina menyer, eller annonsera lokalt och erbjuda en rabattkupong så att kunderna kan prova ägg.
Dra nytta av lokala media genom att utfärda ett pressmeddelande när du öppnar ditt företag och genom att göra intervjuer på lokala radiostationer.
Sälja dina ekologiska ägg på platser där människor samlas för att köpa naturlig mat eller grönsaker. Jordbruksmarknader är perfekta platser, liksom gårdsförsäljning, eller ens sätta ut en skylt i slutet av din uppfart.
Om du sätter ett konkurrenskraftigt pris för dina ägg och kan ge en stadig tillförsel av ägg, kommer du aldrig sakna försäljnings tillfällen.