Tomatodling i växthus
Key Info:

Alla älskar tomater. Nästan i alla fall. Men de är tropiska växter som helst vill bo och leva i växthus på våra breddgrader. Rätt skötta och med de rätta förutsättningarna, kan även en hobbyodlare skörda tomater åtminstone 4 månader om året i Sverige. I större växthus är det lättare att ge dem ett jämnt klimat under längre tid utan alltför stora energikostnader.
Info
Växthusets läge
Växthusets läge bestäms av tomaterna och kunderna. Tomater vill ha ljus. Bygg därför ett ljust hus med maximal solinstrålning, och låt detta bestämma såväl fysiskt läge som materialval. Det viktigaste med växthusets läge är egentligen avståndet till kunderna - om man ska odla kommersiellt. Ett bra växthus kan inte bli lönsamt om transporterna blir för långa mellan producent och kunder. Det första man måste göra är alltså att analysera kundunderlaget och låta detta bestämma var man ska bygga och även i viss mån storleken på huset.
En annan viktig faktor är arbetskraft. Idag är det lättare att få tag i arbetskraft än det var för några år sedan, speciellt för växthus. Ska man bygga ett kommersiellt växthus, får man dock räkna in även den faktorn i läget. Stundtals är det mycket arbete som ska göras samtidigt och naturen väntar inte när det växer i gott väder.
Vattenfrågan
Tomater vill ha vatten av god kvalitet. Undvik förorenade vattendrag. Börja därför med att göra en vattenanalys. Miljögifter i vattnet kan förstöra en odling totalt och det gäller att se upp även med bekämpningsmedelsrester. För yrkesodlaren betyder det ekonomisk ruin. Vattnet ska inte heller vara för hårt. Normalt är regnvatten ypperligt att vattna med. Men saltet som yr in med stormvindarna samlas med tiden i bottensedimenten. En normal kloridnivå är 10 - 30 mg, men i en äldre damm kan man få halter upp emot 100 mg i vattnet och kanske däröver också. Då är det dags för storrengöring, dvs. man får helt enkelt gräva ut bottensedimenten. Ändå är kloriden inte helt negativ, den kan bidra till att hålla skadeangreppen nere.
För att hålla vattnet friskt kan man hålla ål i dammarna, då blir det mindre av grodyngel och sådant som kan täppa till rören och filtren. Räkna med att kunna förbruka 1 kubikmeter vatten per kvadratmeter odlings yta och år. Vatten behövs såväl under iordningställandet av husen på våren som under odlingssäsongen från april till slutet av oktober.
Bevattning
Att vattna för hand med stril är jobbigt. Och jobbigare blir det ju större huset är. Ändå bör du vattna för hand vid utsättningen till en vecka därefter. Ha värme i vattnet. Kallt vatten kyler bädden i onödan. Begränsa vattenmängden och värm det alltså gärna till rumstemperatur. Ett sätt är att låta allt vatten passera pannrummet innan det går ut i växthuset med rätt temperatur, 16°C. Man kan ge vatten med dysor, sprinklerslang, roterande sprinklers och hålslang.
Hur mycket ska man vattna? Det får bli en subjektiv bedömning. Varje planta kräver ca 1,5 - 2 liter vatten per dag under högsommar och ca 0,5 liter i september. Dessutom krävs det vatten för kylning, markavdunstning osv.
Grunden läggs på väldränerad plan mark
Marken under ett växthus måste vara väl dränerad. Detta är faktiskt det mest centrala i hela växthusbygget. Lerig mark kräver dränering. Lägg rören på 65 cm till 1 m djup och ha 2-2,5 m mellan rören med början 50 cm från grundväggen. Fyll med singel innan jordbädden och gör det här arbetet ordentligt. Annars kan jordbädden inte få ordentligt med luft i botten och plantorna kommer att vantrivas. Lägg växthuset plant. Det ska inte finnas några backar eller trösklar i ett hus där man ska arbeta rationellt. Det är en rent transportteknisk fråga. Eftersom du ska in med torv och gödsel och ut med tomater, ska det vara lätt att arbeta där.
Material
Det finns en del olika material att välja mellan. Att använda glas i taket är dock centralt. Plast håller ej lika bra, det blir repigt och smutsigt fort. Och sedan har du problemet med snö. På ett uppvärmt glasväxthus ligger snön inte kvar.
Bygg inte för lågt. Höjden bör vara minst 2,5 m. Tänk på att tomatplantorna kan bli upp till 8 m långa. Dessutom får växthuset en större luftvolym ju högre det blir, vilket innebär ett jämnare klimat.
Temperaturstyrning
Man kan säga att temperaturen är gaspedalen för plantans tillväxt. Låg temperatur ger långsam tillväxt medan hög temperatur ger snabbare tillväxt. Men temperaturen måste hela tiden anpassas efter instrålningen. Hög temperatur vid dåligt ljus ger upphov till en ränd planta, svaga klasar med dålig blom- och fruktutveckling och tunna blad. Valet står mellan kallhus och varmhus. Tomater är en tropisk växt. Ett varmhus ger alltså bra mycket längre odlingssäsong.
Luftning och skuggning
Det blir hett i glashus på sommaren. Därför måste man kunna kyla. Ordentlig ventilation krävs. Bäst ordnar du det med genomgående tak lyft på bägge sidor, och du öppnar på läsidan. Dessutom kan man sprita, alltså lägga en kylande vattendimma. Skuggväv är ett sätt att minska direkt solinstrålning. Det fungerar bra men är dyrt och kräver någon anordning att kunna dra ifrån och dra för. Enklare är skuggfärg, och det är viktigt att få på den i tid. Heller för tidigt än för sent. Skuggfärgen läggs utanpå glaset och spolas bort med tiden om det blir långvarigt regn. Den finns att köpa färdigblandad i större förpackningar eller så kan du också lätt blanda till sådan själv. Man tar helt enkelt och rör ihop krita i pulverform, vatten och mjölk till en inte alltför tjock välling och penslar eller sprutar på.
Gödsla varje år
Efter ett år är det dags att gödsla upp bädden ordentligt igen. Varje år tillförs 10-15 kg stallgödsel per kvadratmeter och 5-8 balar torv per 100 kvadratmeter. Är stallgödseln torvade används naturligtvis mindre torv. Det här fräser man bara ner ganska ytligt. Varje höst efter avslutad skörd och utrivning av plantorna – d.v.s. ca 15 - 20 oktober - fräses bäddarna och klöver sås i dem därefter. Gräsmatta med vitklöver är en bra variant. Denna får växa under vintern och fräses sedan ner 7-14 dagar för utplantering av tomatplantorna. Planterar man alltför tätt efter fräsningen blir det stopp, då är det någonting i grönmassan som hämmar tillväxten hos plantorna.
Plantskötsel
De stora arbetsmomenten i tomatodling är snurrning av plantor, borttagning av tjuvar, sänkning av plantorna och blandning. Det är arbeten som genomförs regelbundet under en stor del av odlingssäsongen. Rätt utfört arbete och arbete utfört i rätt tid har stor betydelse för att få en bra och frisk utveckling av tomaterna.
Skörda i rätt stadium
Frukterna skördas i för sorten lämpligt utvecklingsstadium. Detta bestäms bl.a. av försäljningssätt. Vid hemförsäljning kan frukten skördas i ett mognare stadium eftersom kunden nås direkt utan transporttid och mellanlagring. I praktiken skördas tomaterna två eller vanligare tre gånger per vecka. Under skördestarten och avslutningen är det vanligt med två skördetillfällen per vecka. Kvisttomater skördas vanligen två gånger per vecka.
Mer att läsa om tomatodling
Ekologisk odling av tomat ingår i kurspärmen Ekologisk odling i växthus av Jordbruksverket. Där hittar du ytterligare information med anknytning till tomatodling, t.ex. i: växthusteknik, biologiskt växtskydd, växtnäringsstyrning, odlingssystem, ympning av tomatplantor, gårdsexempel
Prissättning
Prissätta produkter är alltid en stor utmaning. Eftersom priset är beroende av så många variabler är det svårt att sätta fasta regler. Det tar tid att lära sig mer kunder, konkurrens och värdet av din produktion. Alla dessa faktorer är viktiga när du ska sätta ett pris. Undvik frestelsen att sänka dina priser för att uppmuntra försäljningen. I de flesta fall kommer inte detta att utlösa merförsäljning. Det primära resultatet kommer helt enkelt vara att du tar hem mindre pengar för ditt hårda arbete.
För att räkna ut rätt pris, håll ögon och öron öppna. Se vad tomater går för i ditt närområdes marknad och livsmedelsbutiker, besök närliggande torghandel, gå till online-forum, och prata med kockarna. Ta hänsyn till kvaliteten på dina produkter och den service du tillhandahåller. Om din kvalitet långt överträffar vad som finns tillgängligt på lokala butiker, eller om du har möjlighet att erbjuda något unikt, kan du ta mer betalt. När du vinner trovärdighet som en odlare, kommer du att kunna lägga till extra grödor och känna dig mer bekväm att nå ut till fler kunder.
Sälj dina växthustomater
Du kan hålla din verksamhet tillräckligt liten för att hantera försäljning själv. Du kan vara producenten och återförsäljare. De flesta verksamheter vänder sig dock till återförsäljare och en etablerad slutkundsmarknad. Så du har direkt och indirekt marknadsförings potential, men du måste ha en bestämd marknadsplan gärna innan du planterar första fröet.
Med direkt marknadsföring får du mer för dina produkter, men det tar tid. Alternativen omfattar jordbrukare, marknader, vägkanten, caféer, smörgås butiker, restauranger och platsförsäljning från växthuset. De flesta odlare väljer inte denna sista metod på grund av besvär, ansvar etc.
Det andra tillvägagångssättet är indirekt marknadsföring, och det kräver mycket eftertanke. Steg ett är att ta reda på vad återförsäljare vill, inklusive hur, när och hur mycket. Många marknader vill försörjningsgarantier. För att möta dessa krav, kan du behöva arbeta med andra tomatproducenter för att jämna ut tillgången bättre - eller expandera din verksamhet.
Se till att du vet vad köparen kräver i storlek, mognadsgrad och kvalitet. Du kan bli ombedd att ingå ett avtal. Vissa odlare garanterar försäljning och tar tillbaka allt som inte kommer att sälja.
I din tomat grossistpris, inkludera kostnaden för marknadsföring, försäkring och leverans.
Alltid behandla dina marknader med respekt. Leverera det du lovar. Marknader och deras kunder gillar inte att bli besvikna.
Kontrollera alla restauranger inom rimligt avstånd från din gård. Dina bästa lokala kunder kan vara fina restauranger i närheten av större städer.
Andra värdefulla platser att undersöka är college städer och städer med koncentrationer av underhållning och event.
Kedjerestauranger och hotellrestauranger i allmänhet köper inte lokalt. De är skyldiga att köpa från en grossist och sina menyer inte bestäms av deras kockar.