Trädgårdskonsult

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Tiderna har blivit hårdare. Många har fått mindre pengar att klara sig på och har inte råd att resa bort på semestern. I dagens snabba värld har man ofta svårt att hitta tid och ta sig till naturen. I stället har trädgårdar blivit små naturoaser och platser för vila och meditation. När vårsolen kommer med värmande strålar och fåglarna kommer tillbaka, då börjar man längta till doft och färg, en frid som man kan gå i. 

Details

Många svenska trädgårdar har ingen själ och ibland är de till och med så tråkiga att folk undviker dem. Har du gröna fingrar och vet hur man kombinerar växter, vatten och sten, behöver du ingen speciell utbildning för att arbeta som trädgårdskonsult.

En trädgård kan se ut på olika sätt, och när man vill ordna till sin egen trädgård är frågorna många. Vad som ska finnas i en trädgård är en smaksak och naturligtvis en fråga om pengar. Det går att skapa ett ställe där det är skönt att vistas i, även med små medel.

Att köpa frö och själv dra upp plantor är både roligt och billigare än att köpa färdiga plantor. Man kan dessutom använda frön till blommor som sedan sår sig själva och kommer tillbaka år från år.

När det gäller trädgården är fantasi och känsla viktigare än kronor och ören. Och det är få som behärskar konsten.

Så gör du

Tidigare räknades trädgården till sådant man förväntades ordna själv. Numera tar intresset fart och allt fler privatpersoner anlitar en trädgårdskonsult för att få tips, framför allt i storstadsområden som ex. Stockholm och Göteborg.

Ditt arbete är att titta och föreslå. Tänk igenom vad din kund vill ha och vilka tomtens naturliga förutsättningar är. Vill man ha ett mer utarbetat förslag eller en färdig skiss kostar det mera.

Använd alltid ett dataprogram i ditt planeringsarbete som behandlar arbete och planerande i trädgården. Ett typiskt dataprogram för trädgården består av två delar – ett där man ritar upp, planerar och planterar sin trädgård och ett där man hämtar växterna. I planeringsfönstret har man tillgång till färdiga illustrationer som till exempel hus, garage, staket, gångar, stenar, bänkar mm. I databasen väljer man växter till trädgården. Varje växt presenteras med bilder och uppgifter om hur den kan användas, vilken jordmån den behöver och vilka zoner och klimat passar bäst. Samtidigt som du plockar grejerna och ritar gården, skapas i programmet automatiskt en årsalmanacka som månad för månad visar vad man bör göra med respektive växt när det gäller sådd, beskärning, bevattning mm.

När du slutligen har skapat en trädgårdsmiljö som du är nöjd med, kvarstår bara att skriva ut bilden på trädgården och presentera trädgårdsplanen till kunden.

I framtiden när du får referenser och skapar kontakter, kan beställningar även komma från företag, kommuner och kyrkor. Svenskar ser ofta trädgårdsskötseln som ett nödvändigt ont, något man måste göra för att inte bli baktalad av grannarna. Alternativet kan du själv utföra olika former av trädgårdsarbete, från gräsklippning till blomplantering.

När dina kunder behöver hjälp med sjuka växter kan du fungera som växtakuten som de kan ringa och fråga om råd.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image