Starta ett dykcenter

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Allt fler tar sig vatten över huvudet. Under de senaste åren har intresset för sportdykning exploderat. Sportdykningen är den enda möjligheten att få uppleva en helt annan värld utan att behöva lämna jorden...

Info

Aktiv semester är svenskarnas nya paroll. Det håller inte längre att åka ned till Medelhavet endast för att sola och bada. Idag vill vi också ha kittlande aktiviteter. Det är en av anledningarna till att sportdykning blivit den nya hit.

Har du alltid varit fascinerad av dykning? Äger du en del utrustning, har bil och tillgång till båt? Utveckla din hobby och gör dykning till din livsstil! Starta en egen dykfirma – och erbjud fantastiska naturupplevelser under vattnet!

Här är några saker att överväga om du tänker öppna ett dykcenter själv.

Vad behöver jag för att starta en dykcenter?

För yrkesdykare finns många karriärvägar, från kommersiella dykningen till undervisning. Men om du har den entreprenörsandan, kanske du inte är helt nöjd med att arbeta för någon annans dykföretag. I så fall kan öppna ett eget dykcenter vara mer passande.

Utvärdera din miljö! Om du har turen att leva i en stor dykmecka, försöka hitta ett område som inte redan är mättad med dykutbudet. Du kommer att göra bättre om du kan odla en unik nisch genom att erbjuda en typ av utbildning eller utrustning som inte finns någon annanstans eller aktiviteter som tilltalar en särskild grupp av dykare.

Besluta om de närmare detaljerna. För att öppna en full service dykbutik, behöver du en del kontanter för att köpa och underhålla hyrutrustning och ev. försäljnings lager och kompressorer. Du kommer också att behöva hyra eller köpa en butiksyta. Den måste vara tillräckligt stor för att visa redskap till salu, för att ge plats åt ditt lager och erbjuda klassrum-utrymme, om du ska undervisa.

Innan du börjar

Många dykintresserade har en dröm om att utbilda sig inom dyksporten för att kunna öppna ett eget dykcenter. Att bli instruktör, starta företag och att kunna dyka dagligen kan bli det perfekta valet för dem. De som redan är dykinstruktörer kommer till en punkt där de tror att nästa steg kan vara att öppna eget. Men, att vara företagare kräver förstås även andra färdigheter. Du bör räkna med att vara upptagen med andra saker, och inte alltid ha mycket tid att dyka.

Om du inte är en sällsynt ras av supermänniska, kan du inte driva din dykbusiness själv. Du behöver ett nätverk och hjälp av kompetenta instruktörer, dykguider, butiksassistenter och så vidare.

Skriv en affärsplan. Fundera på om du kan få lönsamhet i din verksamhet och samtidigt uppfylla alla krav på personal, dykledare, luftförsörjning mm. Den kommer att få dig att tänka klart och blir ett värdefullt verktyg- och kanske också nödvändighet om du söker lån eller extern investering. Se till att den inkluderar dina egen dyk referenser och de eventuella partners.

Dykning som vi känner till idag började med bara grundläggande dykutrustning, en komprimerad syre-tank och munstycket. Numera kan du hitta en mängd olika prylar och kostymer som alla är utformade för att ge dykaren komfort och säkerställa hans säkerhet.

Finansiering

Bortsett från plats, måste du också överväga din ekonomi. Du måste ha tillräckliga medel att investera i verksamheten. Du behöver en relativt stor summa eftersom dykning inte är ett billigt företag att driva. Det finns utrustning till att börja med. Du kanske behöver hyra ett kommersiellt utrymme. Du måste också betala för försäkringsskydd.

Du behöver säkra finansiering för att täcka dina driftskostnader under åtminstone de första månaderna. Dykcentra visar inte alltid en snabb vinst. Om du söker oberoende finansiering, kan du försöka hitta några investerare bland andra entusiastiska dykare.

Kolla om du kan hitta befintliga dykföretag till salu. Om du väljer denna väg, undersök varför företaget säljs och om du kan lyckas där tidigare ägare misslyckades. Bestäm vad som ingår i försäljningen, oavsett om det är en butik, hyrredskap eller lager.

Inköpet av dykutrustning kommer att vara en långsiktig investering och de initiala kostnaderna kan vara relativt höga, beroende på antal och kvaliteten på den valda uppsättningen. Du behöver bl.a. ett antal kompletta sportdykarutrustningar, en stationär- och några mobila kompressorer.

Secondhand dykutrustningar är tillgängliga men extra försiktighet bör tas med använd utrustning. Det sista du vill ha för ditt nya dykföretag är felaktig utrustning.

Dykutrustningsleverantörer erbjuder ofta speciella rabatter till nya dykcenterföretag och en annan stor fördel med tillgång till dykutbildningsmaterial och reservdelar.

Om du inte har en båt måste du avsätta medel för att hyra en. Detta är en nödvändig kostnad. Du behöver en båt för att färja dina kunder från ön till dykplatsen och vice versa.

Om dykning i Sverige

Hobbydykning (sportdykning) är kanske något vi främst associerar med varma vatten i tropiska områden, men faktum är att den svenska naturen har en hel del intressant att erbjuda för den som vill ge sig ned under vattenytan. Dykning med lufttuber sker i Sverige året runt, men att dyka under vintern när vattnet är kallt är förenat med särskilda risker och man bör se till att ha särskild vinterutbildning och vinterutrustning. Extra riskabelt – men också fascinerande – är förstås så kallad isdykning där man dyker under isen.

Utbildningarna inom dykning finns från lägre upp till högre nivå. Det kan handla om sportdykning, fritidsdykning eller dykning som hobby. Ett certifikat från dessa typer av utbildningar ger behörighet att dyka i stort sett i hela världen. Den andra typen är yrkesdykning eller anläggningsdykning och denna gren ställer stora krav på kompetens. Om man har tagit sitt dykcertifikat i tropiska vatten bör man tänka på att Sverige även under sommaren kan ha förhållandevis kallt vatten, särskilt när man lämnar den solbelysta ytan.

En av de allra populäraste dykdestinationerna i svenska vatten är Väderöarna, där vattnet är riktigt salt och sikten brukar vara bra. Här kan man göra härliga naturdyk och det finns mycket att se både under och över ytan.

Svenska vatten har ofta dålig sikt oavsett tid på året. Är man van vid att dyka i till exempel Röda Havets klara vatten där man ofta kan se 25 meter eller mer kan man känna sig desorienterad innan man vänjer sig vid våra svenska förhållanden. För att minska risken vid dykning där sikten är dålig kan man använda sig av en så kallad parlina - en lina förankrad i sin dykpartner.

Krav på kunskaper

För att få utföra dykeriarbete i Sverige ska du ha ett dykarcertifikat minst i nivå med ett tillämpligt svenskt yrkesdykarcertifikat. Du kan få hjälp att bedöma om dina kvalifikationer motsvarar kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Den som utför eller medverkar i dykeriarbete ska ha de teoretiska och praktiska kunskaper som motsvarar de krav arbetet ställer eller kan komma att ställa. Dessa krav beräknas med hänsyn tagen till den använda dyk- och arbetsutrustningen samt de arbetsuppgifter som ska utföras.

Kunskaperna ska vara dokumenterade i form av ett certifikat eller ett utbildningsbevis. Certifikatet eller utbildningsbeviset ska vara utfärdat av en nationell eller internationell myndighet eller organisation och tydligt ange kunskapernas omfattning.

Marknadsföring

Begreppet dykning är inte så svårt att sälja. Denna sport gör det möjligt för en person att få en glimt av undervattenslivet. Skönhet, prakt och underverk av miljön där nere är det mer än tillräckligt med anledning att locka en potentiell kund att passa upp.

En av de första saker du måste tänka på är din geografiska plats. Dykcentra och dykbutiker tenderar ofta att vara uppbyggda i områden med hög volym turister och potentiella kunder, ofta beroende på situationen. Strandställen, ö-orter och frekventa turist- och hotellområden tenderar att vara favoriserade platser för de flesta dykcentra.

Bygg en hemsida med mer information om dina snorklingsturer. Webbplatsen blir en mycket värdefull tillgång, och mycket omsorg borde läggas vid framtagandet av innehåll och design. Det handlar inte bara om att göra din hemsida snygg utan den ska underlätta online-bokningar. Aktivera online bokningar för dykupplevelser är ett måste för dykare och instruktörer. Om kunder inte snabbt kan boka vad de vill ha direkt via din webbplats kan de leta någon annanstans. Förenkla bokningsprocessen för dina kunder och frigör tid för dig själv att göra mer av vad du älskar.

Visa upp ditt företag på sociala medier. Om din sida har fina iögonfallande bilder och du delar kvalitetsinnehåll, kan det vara bra publicitet.

Inled ett samarbete med en lokal turistbyrå och se till att du är representerad på hotell runt omkring. Gå till närmsta dykklubb, marinor och båtverkstad och fråga om samarbete. Satsa på direktreklam och affischer i butiker och hamnar. Att utveckla goda relationer med lokala turistföretag kan innebära nya kunder.

Försök erbjuda extra förmåner till lojala kunder. Om butiken inte redan har en ansluten dykklubb, överväga att bilda en. Om du köper en butik som redan har en stark kundbas, se om den nuvarande ägaren kommer att stanna ombord för en stund för att göra övergången lättare för dig.

Jobba med personlig service och små grupper, kvalité framför kvantitet. Ta inte med dig fler än fyra dykare per tur, så det inte blir fler personer på båten än du kan ta hand om. Du vill hålla turerna små. Det är alltid häftigare med mindre grupper eftersom det blir en mer personlig upplevelse. Du vill att dina kunder verkligen ska känna att wow, det här är mitt äventyr, det här är min dag.

Hitta din nisch

Du kan också nischa dig och starta en dykfirma som utför lättare hamnjobb som ex. skrapa fiskebåtsbottnar, laga småsaker på båtar och lättare kaj-arbeten etc. Kolla om det finns en bra efterfråga där du bor. Eller erbjuda dykeriarbeten till privatpersoner ex. erbjuda lätta reparationer och bärgningar för båtägare och mindre marinor på båtar och bryggor.

Vill du vara anläggningsdykare bör du kunna svetsa bygga och renovera.

Säkerhet

Dykning är en sport som fascinerar de flesta av oss. Trots att dykning är en mycket säker sport så innebär den fortfarande som vi alla vet en del risker. Så länge man följer de regler och föreskrifter som stadgats med en blandning av lite sunt förnuft är risken att förolyckas minimal. Vad du själv kan göra för att förbättra din och allas säkerhet är att hela tiden hålla dig á jour vad gäller dykning.

Det kan vara bra idé att diskutera med ett försäkringsbolag så du kan skaffa en bra försäkring för din dykfirma, dom kan berätta mer vilka individuella krav som gäller. Men troligast är det nog branschstandarden som gäller.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg