Heliumballonger

Key Info:

Liten
Image Two

Alla barnens favorit! En ”uppblåst” affärsidé som passar lika bra som extraknäck som starta eget verksamhet. Lyckas du dessutom hitta en plats som kryllar av barnfamiljer kommer du hem med ett stort leende på läpparna och en ganska tung myntpåse. 

Details

Affärsidé

Att skaffa nödvändig utrustning för ballongtillverkning, och sälja eller hyra ut färggladaballonger på marknader, barnkalas, festivaler och liknande evenemang.
Tillstånd: Krävs ofta från arrangören av det arrangemang du säljer ballonger vid.
Åldersgräns: Rek. från 16 år

Så gör du

En eller två flaskor helium och så ballonger - det är allt du behöver till detta. Köp heliumballonger i olika former och färger hos någon ballonggrossist. Finns det ingen grossist i närheten kan du alternativt beställa via internet. Köp även annat som behövs, till exempel ballongsnören som används till att försluta ballonger. Ska du sälja på mässor, utställningar och liknande måste du dessutom ha ett ballongställ att sätta ballongerna i. Heliumflaskor finns i olika storlekar och går att hyra vid det tillfälle när du behöver dem.

Att fylla på en heliumballong tar inte lång tid men gäller det många ballonger måste du komma lite tidigare till utdelningsstället och blåsa upp ett antal ballonger i förväg. Livslängden på en heliumfylld ballong är vanligen en vecka.

Marknad

Som ballongförsäljare ska du synas så bra som möjligt. Under våren och sommaren är du ute i fria luften och under vintern och hösten under tak. De bästa platserna är de där barnen finns: karnevaler, festivaler, barnevenemang och självklart klassiska barnkalas.

AdobeStock 240365917

Kolla marknader och parker och försök hitta några platser som är lämpliga för dig under varma dagar. Ballonger är rätt nästan när som helst, till studenten, nyårsafton, 50-årskalas, Alla hjärtans dag, jul och påsk.
Du kan även hyra ut ballonger till dem som vill ha det extra festligt under en kortare tid, kanske några timmar, och sedan inte behöver dem längre. Ta kontakt med lokala partyfixare och erbjud dem att hjälpa till med dekoration.

Speciella tillfällen kräver speciella ballonger. På Alla hjärtans dag säljer du röda ballonghjärtan och under julen är det ballonger i form av en tomte som gäller. Sätter du ihop många små ballonger i vackra mönster får du möjlighet att sälja effektfulla ballongdekorationer vid exempelvis bröllop.

Du behöver:

• Heliumflaska
• Ballongtillbehör: snabbslutande snören, ev. ett ballongställ
• Tillstånd för ballongförsäljning

Så mycket tjänar du?

Du säljer mindre heliumballonger för 30 kronor styck och större för 50 kronor styck. Om kunden bara vill fylla på sin gamla heliumballong kostar det 20 kronor. En liten heliumflaska som räcker till 30 mellanstora ballonger väger 4 kg och en sådan går att ta med sig i en ryggsäck på cykeln. Ska du satsa på en större flaska, exempelvis den som väger 20 kg, så måste du ordna någon annan form av transport till och från försäljningsställena. Firmor som hyr ut flaskor sköter hemleverans och hämtning för ca 50 kronor per tillfälle.

Kalkylexempel 1:

En heliumflaska 4 kg = ca 30 ballonger
(Lämpligt om du ska sälja under en kortare period exempelvis under en helg)
Kostnader:
Heliumflaska 4 kg = 380 kr (inkl 7 dagars hyra)
Tillbehör: snabbslutande snören 1 kr/ballong = 30 kr
Ballonger: 10 kr/ballong = 30 ballonger x 10 kr = 300 kr
Summa kostnader:
(ca 23.50 kr per ballong) 380 + 30 + 300 = 710 kr
Försäljning: 30 ballonger à 40 kronor = 30 x 40 kr = 1 200 kr
Förtjänst: 1 200 kr – 710 kr = 490 kr

AdobeStock 212695198

Kalkylexempel 2:

En heliumflaska 20 kg = ca 150 ballonger
(Lämpligt om du ska sälja under en längre period, exempelvis under en månad eller på större evenemang: mässor, festivaler, marknader eller liknande)
Kostnader: (inkl hyra av flaskan, leverans och hämtning)
Heliumflaska 20 kg = 1 400 kr
Tillbehör: snabbslutande snören 1 kr/ballong = 150 kr
Ballonger: 10 kr/ballong = 150 ballonger x 10 kr = 1 500 kr
Summa kostnader:
1400 + 150 + 1 500 = 3 050 kr (ca 20 kr per ballong)
Försäljning: 150 ballonger à 40 kronor = 150 x 40 kr = 6 000 kr
Förtjänst: 6 000 kr – 3 050 kr = 2 950 kr

Obs!

Ska du stå på en marknad, i samband med evenemang eller på en offentlig plats och sälja heliumballonger måste du skaffa tillstånd – från arrangörer eller hos polisen! Tillståndet kan kosta olika beroende på vilken händelse, plats och tid det gäller, men räkna med minst 50-100 kronor per dag. Ring alltid ansvariga och fråga innan du börjar sälja!

Tänk på!

Heliumflaskor skall hanteras varsamt och gasfyllda ballonger får inte utsättas för hög värme! I det här landet är det knappast något stort problem, men du bör veta om det! Följ alltid tillverkarens instruktioner för säkert hantering och fyllning av ballonger!


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

 midnight logo       image     svenska casinon hos spelpressen

        logo 1