Tillverka ditt eget frågespel

Key Info:

Liten
Image Two

Tycker du om att spela spel? Är du nyfiken på tekniken bakom spelen och undersöker varje detalj i spelens förtrollade värld? Steget från spelintresserad entusiast till spelutvecklare behöver inte vara särskilt långt.

Info

Affärsidé:

Att konstruera och tillverka ett eget frågespel och sälja det till alla spelsugna människor som har tröttnat på gamla spel och vill pröva något nytt. Eller sälj in spelidén till ett företag som tillverkar sällskapsspel.
Tillstånd: inget tillstånd krävs
Åldersgräns: ingen

Hitta inspiration

För att kunna skapa ett annorlunda frågespel och hitta på egna anvisningar bör du studera hur andra spel ser ut. Alla spel är besläktade med varandra och det är lätt att finna samband mellan de flesta. Ofta kastar man en tärning, flyttar ett antal rutor fram till mål och den som först kommer fram vinner. Sedan kan man alltid krångla till det och ta in lösa delar, bilder och figurer, flera tärningar eller låtsaspengar. Snegla på de spel du har hemma som du tycker är välgjorda. Studera olika spelregler och spelplaner och försök hitta tankar och idéer för att komma igång med ditt eget spel.

Hur gör du ett eget frågespel?

Bestäm storleken på spelet och vad det ska handla om. Temat bakom spelet är det viktigaste. Frågekorten kan till exempel handla om kända sagofigurer, stora städer i världen, djur och natur eller om idrott, musik, historia och mycket annat. När du vet vilket tema spelet ska ha, går du helt enkelt till biblioteket och lånar fackböcker inom området för att hämta kunskap och formulera dina frågor och svar. Spelreglerna ska vara enkla och frågorna välformulerade så att alla kan förstå dem utan problem. Spelprincipen är enkel. Man slår med tärningen och flyttar sin pjäs. När man hamnar på en ruta med en anvisning så gör man som det står, tar det rätta kortet, svarar på frågor och flyttar pjäser framåt eller bakåt. Du behöver en eller flera kortlekar som du gör i kartong. Korten ritas och målas snyggt och prydligt på ena sidan, och på den andra skriver du ett antal frågor. Spelplanen består av olika stora ringar eller liknande, och som pjäser kan du använda knappar av olika storlek och färg eller små träfigurer som du gör själv. Om tärningar skall ingå som tillbehör i spelet kan du antingen köpa tärningar eller göra dem själv. Om du gör dem själv, måste du tänka på att en riktig tärning alltid har siffersumman sju på två motstående sidor. Mitt emot sexan återfinns ettan, mitt emot femman hittar man tvåan och så vidare.

Vad gör du med ditt egentillverkade spel?

Det finns två vägar att gå:
1) Tillverka själv. Detta kan dock vara dyrt, räkna med 50-60 kronor per spel för tryck av spelplan. Tärningar och figurer som ska finnas i spelet tillverkar du själv eller beställer från en annan tillverkare. Det krävs noggrann budgetplanering och mycket marknadsföring för att få igång försäljning och distribution. Gör först en prototyp och testa spelet med dina kompisar och din familj. Tycker de att spelet är kul är det nog värt att utveckla vidare och satsa på.
2) Vänd dig till spelföretag. Skicka ett brev med en kort presentation av dig själv och spelet. Är de intresserade skriver du kontrakt och överlåter rättigheterna till företaget. De sköter massproduktion, försäljning och distribution.

Marknad

Alla spelar spel någon gång. Större delen av spelförsäljningen sker från de första mörka höstkvällarna och fram till jul så det är viktigt att lansera nya spel under den perioden. Säljer du personligen kan du erbjuda dina spel till leksaksaffärer, boklådor och sjukhus. Ett spel kan också vara en bra reskamrat på bussen eller att ha i stugan under semestern. Dagis och skolor brukar köpa spel som har pedagogisk karaktär. Skicka ditt bidrag till speltävlingar och besök någon spelmässa för att försöka sälja in idén till förläggarna på spelföretagen. Ett sätt att få in pengar till produktionen är att försöka sälja annonsplatser runt spelplanen till sponsorer.

Detta behöver du:

• Spelplan, frågekort, tärningar, spelpjäser
• Sax, linjal, pennor och färger

Så mycket tjänar du?

Gör upp en ordentlig budget där alla kostnader är upptagna och utslagna på hur många spel du gör, då vet du hur lågt du kan gå i pris till kunden. Priset på ditt spel när du säljer det kan variera beroende på tillverkningskostnaderna, men priset på ett spel i handeln brukar ligga på 100-300 kronor. Lyckas du få kontrakt med ett spelbolag som du säljer rättigheterna till får du royalty, alltså en viss procent på försäljningen av spelet. Spelföretaget behåller då rätten att bestämma över vilka former och i vilken omfattning spelet ska säljas.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg