Gör ditt eget godis

Key Info:

Liten
Image Two

Hemlagat godis kan vara ett alternativ för alla som tröttnat på chips och popcorn. En ”söt” affärsidé som du kan starta i liten skala och som kan växa med tiden.

Info

Affärsidé

Att göra eget godis, slå in i vackra förpackningar och sälja till privatpersoner och företag.
Tillstånd: krävs från polisen – gäller försäljning på allmän plats
Inget tillstånd krävs för enklare försäljning.
Åldersgräns: ingen

Så gör du

Sök på internet och i bibliotekets katalog och efter böcker som har recept på konfekt eller godis. Läs igenom, provlaga och välj ut de favoriter du vill satsa på. Att göra egna karameller och godis är enkelt och billigt. Det brukar bli både godare och billigare än godiset man köper. Har du dessutom candyformar, det vill säga riktiga godisformar, kan du ge godiset ett proffsigt utseende. Vissa godissorter går att äta genast, andra måste göras dagen innan de ska ätas. Var därför noga med att planera dina beställningar efter produktionen.

Marknadsföring

Paketera några godissorter i en liten ask och skicka sedan gratisprover till företag i din omgivning. Skicka med ett visitkort så att de kan kontakta dig om de vill beställa. Gör även personliga besök. I området där du bor kan du knacka dörr och bjuda på smakprover. När du säljer godis behöver du en festlig presentförpackning. Det kan vara vackra askar, korgar eller strutar. Med presentpapper, kartong, sax och lim kan du också lätt fixa dina egna presentaskar. Fråga på biblioteket efter hobbyböcker som visar hur man gör korgar av papper, praktiska pappersburkar, presenter av papper och liknande. De böckerna har ofta färdiga mallar som du kan kopiera. Exempelvis: Pappslöjdsboken! av Jan Olov Nyström – ICA förlag, Pappersglädje av Rykkelid, Gro Torvaldsen – Richter.

Kunder

De flesta gillar godis – använd familj och nära vänner som försökskaniner innan du bestämmer dig för att sätta i gång med masstillverkning. Knacka sedan på hos grannar eller sätt upp ett godisstånd på en marknad och sälj dina läckerheter. Finns det affärer, kaffebarer, hotell eller liknande i ditt område som behöver färskt godis att bjuda sina gäster på? När det ska vara riktigt festligt, är det kul att kunna bjuda på hemgjord konfekt. Gå runt och tala med föreståndarna på dessa ställen och bjud dem på lite av dina godsaker. Ditt mål är att skaffa dig ett antal fasta kunder så att du enkelt kan sälja fler gånger. Ta gärna upp beställningarna i förväg. Gör en lista över de som gärna köper och skapa extraerbjudanden till dem. Både choklad och smågodis är populärt men smaken varierar mellan generationerna. Prova ut vad som fungerar bättre för äldre, (kanske klassiskt sött) och yngre, (möjligen nya spännande smaker).

Detta behöver du:

• godisrecept
• utrustning som finns i ett vanligt kök
• ingredienser
• förpackningsmaterial

Så mycket tjänar du?

Kostnaden för råvarorna varierar, men räkna med 15–30 kronor per kilo färdigt godis. Om du tar 15 kronor för en påse som väger 100 gram, 25 kronor för en som väger 200 gram och 35 kronor för en som väger 300 gram. Till dem som vill köpa fler påsar än så lämnar du specialpris. Men tänk på att aldrig ge så mycket rabatt att dina intäkter inte täcker kostnaderna. Det kan man bara göra vid till exempel introduktionserbjudanden.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg